Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Többek között Hende Csabára bízták, hogy visszavezesse a Fideszt az Európai Néppártba

A CDU-ban úgy látják, Orbán Viktor egyre unió-ellenesebb politikát folytat, de még menthető a helyzet.

A Comói-tó melletti Cadenabbia városkába szervezett konferenciát július elején a Német Kereszténydemokrata Néppárthoz (CDU) tartozó Konrad Adenauer Alapítvány - írja a Népszava . A koncóferencia fő célja az, hogy megpróbálják a Fideszt és az Európai Néppártot kibékíteni, de a helyzet nem egyszerű.

A CDU-ban úgy látják, Orbán Viktor egyre unió-ellenesebb politikát folytat, a korábbi jó viszony rég a múlté, de a helyzet még menthető.

Ezért a

strukturált párbeszéd

keretében időről-időre összeül a két párt delegációja: minden vitás kérdést igyekeznek nyíltan megvitatni, de ha az látszik, hogy nem tudnak közös nevezőre jutni, akkor egyszerűen továbblépnek egy másik témára.

Érdekes, de egyáltalán nem meglepő módon jelenleg a CDU testvérpártjával, a Bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) sokkal rosszabb a Fidesz viszonya, mint a CDU-val, ez is rányomja a bélyegét a tárgyalásokra.

A német-magyar tárgyaló delegáció Hende Csabával
Forrás: népszava.hu

Februárban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán korábbi miniszter járt Berlinben, akkor Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök is úgy vélekedett, hogy

ami nem megy, nem kell erőltetni

.

Most, Észak-Olaszországban Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő és Balog Zoltán képviselte a magyar kormánypártot.

A Népszava úgy tudja, a korábbiakhoz képest nyugodtabb légkörben tárgyaltak, de azért még mindig távol van a Fidesz attól, hogy elmondhassa: rendezte a vitás ügyeit a CDU-val.

Egy német forrása a lapnak azt mondta, sem a pártban, sem a német kormányban nem értik, mi Orbán Viktor EU-politikája, máig nem léptek túl a Juncker-plakátokon és már Angela Merkel sem bízik a magyar kormányfőben. De a kapcsolat még menthető, úgy látja a magyar és a német fél is, ha pedig ez sikerül, a Fidesznek van jövője az Európai Néppártban is - írja a lap.

Az Európai Néppárt idén márciusban függesztette fel Az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát 2019. March 20. 19:02 a Fidesz tagságát, nem utolsósorban azért, mert Orbén Viktor egy nyíltabban közeledett az európai szélsőjobbos, EZ-szkeptikus pártokhoz. Abban bízva, hogy az európai parlamenti választásokon ezek a pártok áttörést érnek el, és átveszik az Unió irányítását.

Közben azonban kirobbant az osztrák alkancellár, Strache botránya Tálcán kínálta magát megvesztegetésre az osztrák alkancellár, videóra vették és most esélyes, hogy repül a kormánytól 2019. May 18. 11:09 , ő is Orbán szövetségesének számított. Az EP-választásokon aztán elmaradt a szélsőjobb áttörése Elmaradt a populista áttörés, feljöttek a liberálisok és a zöldek az Európai Parlamentben 2019. May 27. 17:42 , igaz, erősödtek valamennyire, de közben feljöttek a zöldek és a liberálisok. Így egyértelművé vált, hogy a szélsőjobb marad a politikai periférián.

Orbán Viktor azonnal reagált, a Néppárt által korábban kritizált lépései közül néhányról lemondott Orbán Viktor hirtelen több ügyben is meghátrált, most már szakítana az európai szélsőjobbal 2019. May 30. 19:16 , é szakított a szélsőjobbal. Nem sokkal később pedig kiderült, hogy a Fidesz maradna a Néppártban A Fidesz maradni akar a Néppártban, még a liberálisokkal és a szocdemekkel is hajlandó együttműködni 2019. June 04. 18:37 , és akár a liberálisokkal és a szocdemekkel is együttműködne.

Jelenleg arról szól a történet, hogy a Néppárt legerősbb pártja, a CDU mennyire hajlandó tolerálni a Fidesz autokratikus lépéseit és folyamatos támadásait az Európai Unió ellen.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra