Gentleman's Agreement – Dr. Schmitt Pálnak

Tartásról, egyenes gerincről beszélt a köztársasági elnök Szombathelyen, miközben olyan titkai vannak, amelyek nagyon sok embernek okoznának csalódást, ha kiderülnének. De vajon miért hallgat róluk?

Sajnos a Nyugat.hu nem kapott lehetőséget arra, hogy szombathelyi látogatásán kérdéseket tegyen fel Schmitt Pálnak, pedig érdekfeszítő válaszok születhettek volna. A Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző iskolában tartott rendkívüli osztályfőnöki órán dr. Schmitt Pál saját fiatalkorából említett tanulságos történeteket, beszélt arról, hogy a munkakeresőről már a belépője alapján komoly következtetéseket lehet levonni, ez eldöntheti a sorsát is az adott cégnél. Beszélt arról, mennyire fontos a tartás, a küzdeni akarás és sok egyéb is. Megemlítette sportdiplomata múltját, ahol a nyelvtudása is segítette őt a csúcsra jutásban.

Vajon mi zajlik a falakon túl?
Vajon mi zajlik a falakon túl?
nyugat.hu archív

Nekünk pedig egy kifejezés járt végig az agyunkban: gentleman's agreement. Egy olyan megállapodás, ami nem foglaltatik írásba, amit a bizalom, az adott szó szentesíti. Dr. Schmittnek pedig ez egy óriási lelki terhet is jelent. Bevalljuk, nekünk is. Sok évvel ezelőtt, de már ebben az évezredben egy svájci bíróságon találkoztunk az akkor még Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztját betöltő Schmittel, akit tanúskodni hívtak oda. Hosszú, fárasztó nap állt mögöttünk és a MOB elnököt is megizzasztották a kérdésekkel, ő azonban diplomatához méltó válaszokat adott.

Kérem, kapcsolja ki!

Máig nem tudni, mi váltotta ki belőle azt az őszinteségi rohamot, amit vallomása után láthatott tőle az ügyet kiemelt figyelemmel kísérő magyar sajtóstáb. Két országos televízió, egy országos napilap és a Nyugat.hu munkatársa beszélgetett Schmitt Pállal, amikor egyszer csak azt kérte, hogy kapcsoljunk ki minden kamerát és hangrögzítőt. Ha akkor a Hír TV szellemisége kísért a helyszínen, és valaki direkt emiatt kapcsolja be titokban a diktafonját, akkor valószínűleg másnap már egy óriási botrány hullámai sodortak volna el ismert hazai embereket.

Bár azt nem állítjuk teljes bizonyossággal, hogy nem maradt bekapcsolva egyetlen diktafon sem, az viszont bizonyos, hogy senki nem hozakodott elő az ott elhangzottakkal sem közvetlenül a beszélgetés után, sem a következő két országgyűlési választáson.

Aki arra kíváncsi, mi hangzott el, most csalódni fog, mi nem áruljuk el. Köt bennünket a gentleman's agreement. Ahogy Schmittet is köti mások felé. Csakhogy itt jön a képbe a gerinc és tartás, meg a köztársasági elnököket körüllengő feddhetetlenségi mítosz.

Schmitt Pált kikezdték a helyesírása miatt, de ez még mondjuk csak megmosolyogtató. A nyelvtanból kitűnő tanulók is véthetnek írás közben. A köztársasági elnök azóta rendszeresen kiemeli, mennyire fontosnak tartja a magyar nyelv védelmét.

Az ezt követő plágiumbotránynak kétféle pozitív kimenetele lehetett volna. Schmitt cáfolja az egészet, vagy beismeri, hogy ügyeskedett - ahogy magyarok tíz- és százezrei -, majd leköszön a posztjáról. Egyiket sem tette, talán abban bízva, hogy minden csoda három napig tart. Az, hogy nem lehet tőle kérdezni jelzi, fél. Ő tudja, miért.

Cikkünkben ki nem fejtett információkkal nem az a gond, hogy Schmitt egy maroknyi újságírót is bemerített a felszín alá, hanem az, hogy a nagyhalak közül bárki bármikor boríthatja azt a bizonyos edényt, a folyadék pedig jelenleg köztiszteletnek örvendő embereket teríthet be levakarhatatlanul. És Schmitt még ezt a terhet is bírja és viseli. Ehhez valószínűleg köze lehet az általa említett tartásnak és edzettségnek.

Talán célba ér az üzenet

Biztosak vagyunk benne, hogy sem Schmitt Pál, sem sajtóirodája nem fog rákérdezni, mi is az a zöldség, amit itt összehordtunk. Viszont abban is száz százalékig biztosak vagyunk, hogy írásunk eljut az elnök úr asztalára. és ha már személyesen nem kérdezhettünk tőle, talán elgondolkodik néhány dolgon. Például a tartáson és a gerincességen, valamint az ezekkel járó cselekedeteken.

Végül pedig reméljük, Schmitt Pálnak tetszett Vas megye és annak megyeszékhelye, Szombathely. Külön értékeljük, hogy odaállt a kétmaroknyi sípoló, fújoló tüntető elé és beszélt velük. Azt kívánjuk, ugyanilyen bátran nézzen szembe a nagyobb kihívásokkal is, mint például a plágiumbotrány és a gentleman's agreement feloldása.

Még ha fáj, akkor is. Találkozzunk Londonban...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Mit üzen a lopós köztársasági elnök Magyarországnak?

Az LMP flashmobot hívott össze a Parlamenthez, és nem fukarkodtak a kemény szavakkal.

Elkészült a jelentés: Schmitt Pál plágiumot követett el

A Semmelweis Egyetem nem kommentálta, csak egy három oldalas kivonatot közölt a tényfeltáró bizottság jelentéséből. A kérdés az: marad-e ezek után pozíciójában a köztársasági elnök.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény