Lehet, hogy a Romkert menti meg a pusztulástól a szombathelyi Gothard-kastélyt

A herényi Gothard-kastély ügye is nyúlik, mint a rétestészta, és már attól kell tartani, hogy a tervezett állagmegóvás nem lesz elég a megmentéséhez, hiszen a hivatalok egymás közti hivatalnokoskodásai alatt is pusztul az épület.

A legutóbbi szombathelyi közgyűlésen kiderült, hogy Szombathely felhasználhatja a kastély újratervezett állagmegóvására azt a 76,5 millió forintot, ami korábban egy felújítási terv meghiúsulásából maradt meg.

Az önkormányzat még a Modern Városok programjában kapott 94,5 millió forint állami támogatást a kastély felújításának megtervezésére. A felújítás viszont elmaradt, mert kiderült, Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 hogy az előzetes koncepcióban szereplő bruttó 1,8 milliárd forint helyett nettó (áfa nélkül) 2 milliárd 718 millióba kerülne a felújítás.

Hamarosan teljesen tönkremegy a kastély.
Mészáros D. Zsolt

Így abbamaradt a tervezés is, és az előkészítésre kapott 94,5 millióból megmaradt a már említett 76,5 millió forint. Némi egyeztetés után sikerült megegyezni a kormánnyal abban, hogy ezt a pénzt az önkormányzat a kastély állagmegóvására költheti. Máma már nem rohad tovább - Ilyen állapotban van most a szombathelyi Gothard-kastély 2021. May 26. 19:00

De aztán az is kiderült, hogy az állagmegóvás is drágább, mint amennyi pénz van rá. Tavaly decemberben úgy tűnt, így nem lehet nekiállni A szombathelyi önkormányzat fut még egy kört a Gothard-kastély megmentéséért 2021. December 19. 19:23 a munkának, és vissza kell fizetni a 76,5 milliót. De aztán a közgyűlés úgy döntött, futnak még egy kört, Mégiscsak megmenthető a szombathelyi Gothard-kastély? 2022. January 26. 14:49 ugyanis, ha elmarad az állagmegóvás, akkor valószínű, hogy a kastély már nem lesz megmenthető.

Március végére aztán megjött a Miniszterelnökség válasza, engedélyezték, hogy a pénzt a legszükségesebb munkákra költsék el. Így most elindul a tervezése ennek a munkának, ami tulajdonképpen a gombamentesítést és a beázások megszüntetését jelenti.

Hogy jön ide a Romkert?

A Romkert felújítása a Szent Márton Tervben volt benne, ott a munka első része befejeződött. A harmadikat viszont már 2018 végén törölték Nem folytatják a szombathelyi Romkert fejlesztését, inkább utakat újítanának fel a pénzből 2018. December 03. 12:00 az egyházmegye tiltakozása miatt. Ez lett volna a sok vitát kiváltó épület, Egy igazi üvegpalotát építenek a szombathelyi Romkert fölé 2017. May 12. 18:00 amiben a római mozaikot és több más leletet elhelyeztek volna.

Ilyen lett volna az épület, ami végül nem épült meg.

A felújítás leállítása annyi pozitívumot hozott, hogy megmaradt 200 millió forint állami támogatás. Az önkormányzat tájékoztatást kért a Miniszterelnökségtől, hogy ezt a pénzt más célra fel lehet-e használni. A válasz szerint először vissza kell fizetni az államnak, el kell számolni a támogatás többi, felhasznált részéről. Majd kérelmet kell benyújtani a pénz más célú felhasználásáról.

A közgyűlési anyagból kiderül, hogy a pénzt visszautalták, az elszámolást benyújtották, most várják a Miniszterelnökség reakcióját. Ha lehetőséget kap az önkormányzat, akkor vagy a Gothard-kastély további állagmegóvására vagy a Sárdi-ér utcai SZOVA-telephely folytatására használják fel ezt a 200 millió forintot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet