Megszületett a megállapodás a szombathelyi Haladás stadion államosítására

Az is kiderült, hogy valóban voltak pénzügyi viták a háttérben.

Fél éve nem sikerült átadni az államnak a szombathelyi Haladás Sportkomplexumot - írtuk Fél éve nem sikerült átadni az államnak a szombathelyi Haladás Sportkomplexumot 2021. June 01. 19:30 június elején. Nem sokkal később nem hivatalos úton azt az információt kaptuk, hogy napokon belül aláírják az átadás-átvételi szerződést, így folyamatosan figyeltük a Magyar Közlönyt, de abban nem jelent meg semmi az ügyről.

A közgyűlés előtt a sportkomplexum átadása

Most viszont történik valami, legalábbis ez derül ki a jövő heti szombathelyi közgyűlés Június 24-én, fél év szünet után ülésezik újra a szombathelyi közgyűlés 2021. June 09. 07:02 egyik anyagából. Tavaly októbertől számítva ez lesz az első közgyűlés, és azonnal megtárgyalják a Haladás-sportkomplexum és az azt üzemeltető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. államnak való átadását.

Haladás sportkomplexum
Mészáros D. Zsolt

Tavaly december elején érkezett a hír, Vissza a babaruhát! – Az államhoz kerül a Haladás-stadion működtetése 2020. December 02. 18:36 hogy az állam átveszi a Haladás-sportkomplexum működtetését a szombathelyi önkormányzattól, egy héttel később az is világossá vált, hogy az állam nem csak a működtetést, hanem a tulajdont is viszi Szombathelyi stadionátadás - Nem csak az üzemeltetés kerül állami kézbe, de a 14 milliárdos vagyon is 2020. December 13. 07:14 a megállapodás szerint.

Az önkormányzat azért kényszerült erre a lépésre, mert nem volt pénze a városnak a komplexum üzemeltetésére. Mint szeptemberben írtuk, 278 millió forintba került tavaly a Haladás-stadion és sportcsarnok üzemeltetése 2020. September 27. 07:32 egy év alatt - nem számolva az amortizációval - közel 300 millió forint kell ehhez, 2019-ben és 2020-ban ezt az összeget a HVSE megkapta az államtól, Két év alatt 600 millió forint közpénzt fordít a kormány a szombathelyi stadion üzemeltetésére 2019. May 01. 07:06 de idén biztosan nem érkezett volna plusz támogatás.

Még karácsony előtt Nemény András, Szombathely polgármestere a kormánnyal kötött megállapodás részeként leváltotta a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. szeptemberben kinevezett igazgatóját, és helyére azt a Gál Sándort nevezte ki január 1-jétől, akit éppen a jelenlegi városvezetés küldött el.

Márciusban át kellett volna adni

Gál Sándor január végén lapunknak adott interjújában Mit akar az állam a Haladás Sportkomplexummal, ki használhatja majd, miért nem fizet a HVSE? 2021. January 31. 19:10 még azt mondta, hogy február végén aláírják a megállapodást, és márciustól az állam üzemelteti majd a stadiont és a hozzá tartózó egyéb létesítményeket. Ráadásul az állami átvételről már január 22-én határozatot hozott 30 millió forintért világítja át az állam a Haladás-sportkomplexumot, mielőtt átvenné az önkormányzattól 2021. January 27. 07:00 a kormány, a döntés értelmében február 28-ig kellett volna lebonyolítani az átadást.

De márciusban kiderült Nem sikerült határidőre átadni a Haladás sportkomplexumot az államnak 2021. March 01. 14:57 , hogy ez nem megy olyan egyszerűen, akkori információink szerint pénzügyi elszámolási viták álltak a háttérben. Március közepén az önkormányzat kérdésünkre közölte Közel egy hónap csúszás után elkészült a terv, hogyan adják át a Haladás-stadiont az államnak 2021. March 17. 06:59 , elkészült a terv, hogyan adják át a Haladás-stadiont az államnak.

Aztán sokáig nem történt semmi, június elején ismét feltett kérdésünkre Fél éve nem sikerült átadni az államnak a szombathelyi Haladás Sportkomplexumot 2021. June 01. 19:30 az önkormányzattól azt a választ kaptuk, hogy most már az államon múlik, mikor veszik át a sportkomplexumot. Azt is hozzátették, hogy megállapodtak a felek és továbbra is érvényes a megállapodás, és cáfolták, hogy pénzügyi elszámolási viták lennének.

Viszont a most nyilvánosságra hozott megállapodásból kiderül, hogy valóban volt pénzügyi egyeztetés. Ugyanis az új tulajdonos, a magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vállalta, hogy a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. helyett kifizeti annak lejárt adósságait az önkormányzatnak.

Összesen mintegy 66 millió forintról van szó. Ebből 45 millió forint tagi kölcsön, amit az önkormányzat korábban adott a cégnek. A kft. ezen kívül tartozik még 15 millió 718 ezer forint építményadóval és 5 millió 856 ezer forint iparűzési adóval.

Az adósság rendezésére az új tulajdonosnak 60 napja van, de a megállapodás azt is tartalmazza, hogy

a pénz beérkezését követően az adótartozás teljes összegét, azaz 21 millió 575 ezer forintot az önkormányzat támogatásként átad a Haladás VSE utánpótlása számára.

Ha a jövő csütörtöki közgyűlés elfogadja a megállapodást, akkor Nemény András polgármester aláírhatja a szerződést. A szerződés akkor lép hatályba, ha mindkét fél (önkormányzat és MNV) aláírta azt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra