Halomban áll a törmelék a Latex helyén

Már majdnem két éve, hogy elbontották az egykori gyárat, de a területtel azóta sem történt semmi. Utánajártunk miért.

Bizony már majdnem két éve, hogy egy nagy robbanás végleg pontot tett a Latex gyár szombathelyi történetére. Az egykor még szárnyaló helyi könnyűipar A vasi könnyűipar vége – megszűnt üzemek nyomában 2013. March 10. 08:43 egyik utolsó bástyája már évek óta agonizált, míg végül 2010-ben - a sok adósság és szinte nullás kereslet miatt - az utolsó gyártósorokat is le kellett állítani. Eztán két évvel, 2012 elejétől kezdték meg a gyárépületek lebontását, majd végül a Latex egykori fő épületétől is látványos búcsút vehettek: a robbantás Felrobbantották a Latex felét - Videók az összeomlásról 2012. May 11. 17:59 után a porfelhőt Apokaliptikus porfelhő Szombathelyen - robbant a liftakna 2012. May 17. 18:22 még a város határából is látni lehetett.

Latex
Ez maradt mára a Latexből - további képekért katt!
Vágvölgyi Bálint

Az egykori Latex 40000 négyzetméteres területe jelenleg az Ister csoport tulajdonában van, akik az ingatlant eladásra hirdetik honlapjukon. Itt kiemelik a telek legjobb tulajdonságait: a központi elhelyezkedést, a Gyöngyös patakot, ami a telek határán folyik, és az esetleges osztrák beruházók közelségét.

Ez a helyzet már két éve szinte változatlan, pedig annak idején még Lazáry alpolgármester is megkereste Jégcsarnokot is álmodtak már a Latex helyére 2012. March 17. 12:30 az Ister csoport ügyvezetőjét, Ökrös Sándort, mert a város is gondolkodott a terület hasznosításán. Ebből azóta sem lett semmi. Pedig magánkórháztól jégcsarnokig rengeteg elképzelés felmerült. Az egykori Latex viszont azóta is csak ott porlik, a város (majdnem) kellős közepén. Mivel semmiféle változást nem tapasztaltunk az elmúlt két évben, ismét megkerestük Ökrös Sándort, hogy megkérdezzük, pontosan hogyan is állnak a dolgok az ex-Latex háza táján.

Latex
A törmeléket folyamatosan takarítják, elvileg őszre elfogy - további képekért katt!
Vágvölgyi Bálint

Mint megtudtuk, nem túl fényesen. Bár a romeltakarítás és a területrendezés továbbra is folyik, és több pályázat is folyamatban van, komoly befektető ez idáig még nem érdeklődött a Latex hűlt helyének megvásárlása iránt. A törmeléket egyébként útépítésekhez szállítják el, és az legalább jó hír a szombathelyieknek, hogy remélhetőleg nyár végére, ősz elejére az összes el fog fogyni, úgyhogy legalább a kupacok megszűnnek. Tehát a közeljövőben ne számítson senki lakóparkra vagy hotelre az üres területen, de úgy néz ki, legalább a sittől hamarosan búcsút vehetünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Gyár állott, most kőhalom

Már több mint egy éve, hogy felrobbantották az egykori Latex épületeit. Megkukkoltuk a hűlt helyüket madártávlatból.

Eldózerolt, lebontott, felrobbantott üzemek nyomában

Vannak gyárak, amiket nem csak bezárnak, a föld színéről is eltüntetnek. Megemlékezünk néhányról, Szombathelyen, Körmenden, Kőszegen jártunk.

Életek munkáját temette el a porba hullt Latex

Bár a kémények ledőltek, az élmények megmaradtak, állítja a cég két, egykori dolgozója, akikkel a régi brigádról, az üzemi szigorról és a „betökölésről” is beszélgettünk.

Jégcsarnokot is álmodtak már a Latex helyére

A textilipari cég telephelyének budapesti tulajdonosa előbb lebontja a gyárépületeket, majd hasznosítaná az Írottkő utcai területet. Ennél konkrétabb tervek azonban egyelőre nincsenek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet