Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megvan, milyen vakcinát kaphatunk a harmadik oltáskor

Nemsokára lehet regisztrálni, de a második oltástól számítva legalább 4-6 hónapnak el kell telnie.

Kedden írtunk Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról July 27. 17:27 róla, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos is számol a koronavírus-járvány negyedik hullámával.

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás - mondta az országos tisztifőorvos. Hozzátette, a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

MTI

A harmadik oltásról korábban megoszlottak a vélemények, a magyar kormány sem tartotta időszerűnek először, de a koronavírus delta variánsának terjedése és az újabb variánsok megjelenése miatt lehetővé teszik Harmadik oltás a negyedik hullám előtt July 17. 17:15 , hogy aki akarja, beoltathatja magát harmadszor is.

Ehhez a koronavírus oldalán kell regisztrálni, a kormány a döntést rábízza a háziorvosokra. A jelenlegi szakvélemények szerint a harmadik oltásnak más típusúnak kell lennie, mint az első kettőnek, habár vannak olyan álláspontok, hogy nem kell változtatni az oltás típusán.

A harmadik oltás vakcinájának kiválasztásánál nem a gyártót, hanem az oltóanyag típusát veszik figyelembe. Magyarországon használtak mRNS típusú vakcinákat (Pfizer, Moderna) vektor típusúakat (Szputnyik V, AstraZeneca, Janssen), elölt vírust tartalmazó oltóanyagokat (Sinopharm).

A jelenlegi álláspont szerint a harmadik oltásnak az első kettőtől különböző típusúnak kell lennie. Müller Cecília kedden a háziorvosoknak írt körlevelében meghatározta, hogy az első két oltás után milyen vakcinát adhatnak be harmadiknak. Az RTL Klub szerint így néz ki a lista:

Sinopharmra : Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen;
Pfizerre : Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;
AstraZenecára : Pfizer, Moderna és Sinopharm;
Janssenre : Pfizer, Moderna Sinopharm;
Modernára : Sihonpharm, Janssen, AstraZeneca;
Szputnyik-V-re : Pfizer, Moderna, Sinopharm.

A harmadik oltást a páciensek kérhetik, és az oltóorvos dönti el, hogy mit ad majd be. Regisztrálni egyébként már a hét második felétől lehet, de a harmadik oltás feltétele, hogy a második oltástól számítva legalább 4-6 hónap elteljen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra