Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Használhatatlanok a harmadik oltásra vonatkozó ajánlások

Legalábbis Balkányi László, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) volt munkatársa szerint. Mert miért kellene egy Pfizerre vagy Modernára Sinopharmot adni? - teszi fel a kérdést.

Négy ismert szakértő – Balkányi László belgyógyász, Falus András immunológus, Rékassy Balázs orvos és Sarkadi Balázs kutató orvos – sajtóközleményt adott ki a harmadik oltás kérdéséről múlt héten. Azóta megjelent a hivatalos protokoll Megvan, milyen vakcinát kaphatunk a harmadik oltáskor July 28. 10:51 , így Balkányi László erről is elmondta a véleményét a Magyar Narancs Online-nak .

Az ajánlás kapcsán elsősorban azt hangsúlyozta, hogy "ez így, önmagában értelmezhetetlen, mert nem tartalmazza azt az információt, amire valójában szükség volna: hogy az oltottak melyik csoportjának oltására mit javasolnak" .

Úgy véli, hogy a 65 év fölöttieknél másképp kellene megítélni, mint a 65 alattiaknál. A táblázat gyakorlatilag azt tartalmazza, hogy minden mindennel keverhető, sőt ajánlatos is minden esetben. Miközben az mRNS-vakcináknál következő oltás is lehet nyugodtan ugyanaz, míg a vektor alapúaknál nagyon kérdéses ugyanolyannal oltani. S miért kellene egy Pfizerre vagy Modernára Sinopharmot adni? - tette fel a kérdést.

Úgy véli, az ajánlásnak "egyébként nemcsak magáról az oltásról kellene szólni, hanem például arról is, szükséges-e előzőleg ellenanyagot vizsgálni, és ha igen, milyen módszerrel. Vagy hogy milyen már elvégzett mérés fogadható el. És hogy mikor nem kell ragaszkodni a négy hónap kihagyáshoz a harmadik oltásnál" - jegyezte meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra