Hegedüs a háztetőn – Van-e bármilyen súlya a miniszterelnöki megbízott távozásának?

Kicsoda, mit csinált és mit nem csinált a kedden lemondott Hegedüs Zsuzsa? Miért olyan nagy hír ez? Miért ne legyünk elalélva a távozástól?

Amint a hvg.hu szemfülesen kiszúrta, a Magyar Távirati Irodát (MTI) egy kecses tigrisbukfenccel ugyan kikerülte (vagyis leginkább ők kerülték ki), de ezt leszámítva sikerrel járta körbe az országos, aztán a nyugati sajtót Hegedüs Zsuzsa társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott keddi lemondásának híre és a miniszterelnökkel folytatott levélváltása.

Röviden: Hegedüs első levelében „tiszta náci szövegnek” nevezte a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor politikai csúcseseményének tartott kormányfői beszédben megvillanó fajelméleti fejtegetéseket. Orbán válaszában védekezett, Hegedüs aztán viszontválaszában figyelmes újraolvasásra kérte, majd „változatlan szeretettel” búcsúzott tőle.

Józing Antal kollégám pedig – akinek az orbáni surmóságról írott jegyzetét itt Mi a stratégia, ha a miniszterelnököd surmó, és egyre nagyobb ostobaságokat mond? 2022. July 25. 18:53 olvassák el, mert érdemes – kedden, mikor Hegedüs távozását megírtuk Orbán „tiszta náci szövege” miatt lemondott Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott 2022. July 26. 13:55 , rácsodálkozott, mennyien olvasták, osztották, ugrottak a hírre. Felvetettem, hogy a dolog valószínűleg nem véletlen.

Mire a nagy hajcihő?

Aztán ennyiben maradtunk, mert arra akkor sem vállalkoztam, és most sem vállalkozom, hogy magam döntsem el, vajon

 • a politika szokásos, bár – sajnos-szerencsére – évről évre kevésbé érzékelhető nyári ingerszegénységébe beledurranó váratlan, Orbán Viktor közvetlen közeléből történő felállás;
 • a Fidesz tájékáról a nyilvánosságba oly ritkán átszivárgó (nemhogy azt kereső, mint a kormánymegbízott hvg.hu-nak elküldött lemondólevele) éles véleménykülönbség fehérholló-jellege;
 • vagy a kormányfői kinyilatkoztatás indulat- és hírkeltésre önmagában is elegendő volta
 • szolgált-e a lemondás nyomán megindult hírverés felhajtóerejeként, és röpítette mostanra a közérdeklődésnek ama homlokterébe, ahol, ha figyelünk, már olyan politikai nagyágyúkat, mint Lilu, kapunk a helyzet elemzésén. Korántsem elképzelhetetlen, hogy a fentiek együtt magyarázzák a röpítést.

  Most azonban elsősorban nem ennek megfejtésére, hanem egy lényegesen kevésbé elméleti feladatra vállalkozom: áttekintést szeretnék közölni Hegedüs Zsuzsa, korábbi miniszterelnöki megbízott pályájáról, és szeretném kifejteni, miért nonszensz az a hozzáállás, ami a mélyellenzéki nyilvánosság véleménytereiben pajzsot formál, és dicsőséggel kezdi hordozni rajta Hegedüst mint a NER élő lelkiismeretét. Vagy épp dominóhatást vár a lemondásától.

  Ja, és hogy mit takar a játék?

  Ismerik Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjének reakcióját Hegedüs lemondására? Ha nem, íme, de a kényelmesebbek kedvéért röviden összefoglalom: „nem nagy veszteség”, amúgy is csak a „pénzszóró botrányairól” volt ismert, és Gyurcsány.

  Bizony, Hegedüs pályaívét áttekintve felmerülnek majd a Deák Dániel által megszellőztetett gyanús ügyek. Az Önök feladata pusztán annyi lesz, hogy megtippeljék, hány esetben emelt szót a visszásságokkal kapcsolatban a Megafon megmondója akkor, amikor azok kiderültek és beszámolt róluk a kormánytól független sajtó.

  A cikk végén ott figyel majd a válasz, és most nagyon megéri játszani, mert a helyes megfejtők között exkluzív, egyszeri fajkeveredési lehetőséget sorsolunk ki!

  Ab ovo

  Hegedüs Zsuzsa az ELTE Bölcsészkarán diplomázott 1969-ben, aztán ’76-ban Franciaországba emigrált, szociológiai kutatásokat végzett ott és később itthon is. Párizsban doktorált. Azelőtt Kis János filozófus, egykori SZDSZ-elnök felesége volt. A rendszerváltás után visszatért Magyarországra.

  Orbán Viktort – ahogy maga Hegedüs is mondja a hvg360-nak adott interjújában – 20 éve ismeri, komolyabban először a 2008-as vizitdíjról, tandíjról és kórházi napidíjról tartott népszavazás kapcsán dolgoztak együtt. Magát ugyanebben az interjúban „radikális, zöld baloldalinak” nevezi.

  2009 végén-2010 elején elindította a Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítványt, amit kuratóriumi elnökként vezetett. Az alapítványnak nem kellett szűkölködnie, ömlöttek a kormányzati (és kezdetben a magán-) támogatások, maga Hegedüs pedig ugyanebben az évben hivatalosan is miniszterelnöki főtanácsadó lett.

  Fura számok, fura módszerek

  Az alapítvány aztán (mint később kiderült, spanyolországi, franciaországi és Pintér Sándor-féle) élőállat-osztásokba kezdett az ország leginkább leszakadó területein, azzal a megfontolással, hogy a kacsa- és malacosztás egy kis takarmány biztosítása mellett segíti a felzárkóztatást és a háztáji állattenyésztés kultúrájának (újra-)elterjedését. A dolog már 2012-ben is sántított a 24.hu akkori, kétrészes Hegedüs-interjúja szerint, később a gyanú csak erősebb lett.

  2014-ben (Hegedüs ekkor már miniszterelnöki megbízottként dolgozott) a Magyar Narancs talált különös pénzmozgásokat az alapítvány körül, mellesleg tájékoztattak arról is, hogy a Hegedüsék által szervezett akcióknak, étel- és állatosztásoknak semmiféle utánkövetése nem zajlott.

  Hegedüs Zsuzsa és Orbán Viktor
  civilhetes.net

  Egy árva felmérés nem sok, annyi sem készült arra vonatkozóan, mennyire sikeres az alapítványnál zajló munka. A spanyolországi csibék ideszállítása például ezzel szemben, ezt csak mellékesen jegyzem meg, a Magyar Narancs szerint 160 millió forintot emésztett fel.

  Csak hallani és olvasni lehetett róla, hogy a kapott háziállatokat sokszor vagy eladják a tulajdonosaik, vagy az állattartáshoz szükséges felkészültség hiánya miatt elpusztulnak. Hegedüs ekkor látszólag egészen más világban mozgott: arról beszélt, hogy „sikerült megállítani a szegénység újratermelődését”, 2015-ben pedig már az Audival és ír szettereivel élőállatot osztani induló miniszterelnöki megbízott szerint a szegénység teljes felszámolása is elért cél volt a Heti Válasznak adott interjúja alapján.

  Azért azt hozzátette: “egyéni esetek természetesen lehetnek, és azt sem állítom, hogy kevesen, de az nem a rendszer rossz vagy hiányos felépítéséből fakad. Sokkal inkább emberi mulasztásból, szülői felelőtlenségből”.

  Hát, igen, szegénység még azért van, de felelősség? Az sem nála, sem a kormánynál, sem az alapítványnál nem volt – már. Ha másra nem, biztosan az Éhezésért Járó Felelősség nélkülöző szülőkhöz vezető útiköltségére költötték a támogatásokat.

  Fránya reprezentáció

  Meg a reprezentációs kiadásokat! Mert Hegedüs Zsuzsának nemcsak a fizetése volt elég jó, de ún. reprezentációra is elköltött 2,5 millió forintot két év alatt. Egy darabig nem is derülhetett ki, pontosan mit takar a homályos kifejezés.

  A Miniszterelnöki Kabinetiroda arra hivatkozott, ha kiderülne, Hegedüs „kedvenc boltjait és étkezési szokásait is megismernénk”. Aztán megismertük: kozmetikumok, rózsacsokrok, méregdrága bor és pezsgők.

  A DK kiperelte, a Kúria nyilvánosságra hozatta. Hegedüs szerint ő „a polgármesterek és helyi szereplők viszontajándékozására” használta a keretet, és az ő kezét az illem béklyója tépte, mert „vannak főorvosok, vannak kórházigazgatók, hát mit vásároljak?” A korábbi, Miniszterelnöki Kabinetiroda részéről elhangzott indoklás fényében itt felmerül a pazar kérdés, hogy vajon mi köze a Hegedüs által előadott magyarázatnak a valósághoz.

  Hegedüsnek kényelmes helye volt, de kiszállhatott, és ebből semmi sem következik

  Beszélhetnénk még arról is, hogy a kormánymegbízott 2010 és 2014 közötti közvetlen munkatársát, személyi titkárát 2019-ben felfüggesztett börtönre ítélték hivatali visszaélés, csalás és közokirat-hamisítás miatt; vagy arról, hogy hétszer megkerülhette volna a Földet abból a 31 ezer liter benzinből, amit szolgálati Audija 2010 és 2018 között elégetett. De már így is hosszú a cikk.

  Ha a fentieket, tehát Hegedüs Zsuzsa rendkívül kényelmes, jövedelmező és látszólag különösebb, megfeszített munkával nem járó pozícióját mind összekavargatjuk és megfűszerezzük a fülkeforradalom óta eltelt 12 év különböző időpontokban elhangzott, felháborító, kiakasztó vagy egyszerűen idegesítő Orbán- vagy nem Orbán nyilatkozataival; a demokratikus értékeket, sajtó- és véleményszabadságot romboló, neoliberális multisimogató politikájával, akkor ugyanazt a gusztustalan pépet kapjuk, amit mindig, ha a NER alkotóelemeiből akarunk főzni.

  A pépből meg jósolgathatunk, és hamar rá fogunk ébredni, hogy ebből a lemondásból ugyanúgy nem következik semmi, mint ahogy nem következett az elmúlt tizenkét évben Hegedüs Zsuzsa elméletileg „radikális, zöld baloldali” gondolatvilágából néhány kiszóláson kívül – SZFE-ügyben és a melegellenes „gyermekvédelmi” törvénnyel kapcsolatban is tiltakozott – sem, pedig közben a Fidesz szép utat járt be a szélsőjobboldal felé.

  Ez azonban mást sem bizonyít, mint a volt kormánymegbízott némileg önálló voltát, aki megteheti, hogy kibeszél a vonalból, sőt, ha úgy érzi, fel is áll, éppen emiatt viszont semmilyen lavina-indító potenciál nincs benne. Magányos farkas.

  Azt még csak nem is vonom kétségbe, hogy Hegedüsnek a tusványosi beszéd valóban sok lehetett, és ezért állt fel. A prioritásokat viszont ezek szerint némileg furcsán kezelte, ha a harmadik magyar köztársaság komplett lemészárlása közben viszonylagos nyugalommal importált naposcsibéket, és sétáltatta három csodaszép kutyáját. Persze, erre is van magyarázat: állítólag – a már idézett hvg360-interjú szerint – nem olvas magyar médiát.

  A játék megfejtése, ha még emlékeznek rá: nullaszor.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Vélemény