Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hogyan lett három oltási igazolványom?

Csak azért írom le a történetet, hogy irigyeljen, akinek egy sincs. Elmondom azt is, hogy mire jók.

A K-Monitor információi szerint a védettségi kártyát legyártó cég 6,2 milliárd forintot számlázott az államnak a munkáért, ami – az egyszerűség kedvéért – azt jelenti, hogy egyetlen plasztik kártya legyártása körülbelül ezer forintba került.

Jelentem, én egy kicsit beljebb vagyok, nekem eddig ugyanis háromezer forintnyi árut sikerült megszereznem a csomagból, és ezzel, gyanítom, elég jól állok.

Az első kártyát április elején kaptam, nem sokkal azután, hogy bevállaltam a Szputnyikot. Akkor még nagy naivan azt hittem, hogy mindegy, milyen a vakcina, én megteszem, ami tőlem telik. A kis plasztik lap meg is érkezett mindjárt az első oltás után, aminek tudományosan nem sok értelme van ugyan, de bánja kánya, én nagy büszkén villantottam a pincérnek, „Láthatom a kártyájukat”? – Így vesztettem el védettségi igazolvány-szüzességemet 2021. May 07. 20:29 amikor rákérdezett, hogy van-e nálam ilyen.

Aztán nem sokkal később bejelentették, Megszűnik a maszkhasználat, nem kell védettségi az éttermekben 2021. June 24. 11:05 hogy – néhány kivételtől eltekintve – nem kell a védettségi igazolvány, szabad a vásár az éttermekben, szállodákban, fürdőkben, edzőtermekben és mindenhol. „Hát jó, az illetékesek már biztos tudják, hogy vége ennek a fránya járványnak” – gondoltam bizakodón.

Így aztán kétszeresen is váratlanul ért, hogy nyáron újabb boríték érkezett egy újabb védettségi igazolvánnyal. Sokáig nem értettem, hogy miért, azt gondoltam, biztos félreértés történt, ki tudja ki és hogyan programozott, milyen adatbázisokat tologatnak ide-oda a budapesti irodák mélyén, de hát ennél nagyobb baj ne legyen az életben.

Aztán amikor egyszer közelebbről megnéztem az új kártyát, láttam, hogy egy apróságban különbözik az elsőtől: hiányzik róla a személyazonosító igazolvány, helyette az új útlevelem száma van rányomtatva.

Merthogy nyár elején új útlevelet készítettem, nagy naivan azt hittem, hogy majd tudok utazni, de nem lett belőle semmi, részben a Szputnyik miatt, amiért megkaptam ugye az igazolványt. Illetve ekkor már kettőt.

Tessék választani.
Mészáros D. Zsolt

A duplikációt magyarázhatja ugyan, hogy időközben lejárt a személyi igazolványom, de a jog szerint mégsem járt le, merthogy a veszélyhelyzet miatt elvileg még sokáig érvényesek a hivatalos dokumentumaink. Hosszabbodik a veszélyhelyzet, ráérünk meghosszabbítani igazolványainkat, csak éppen ez nem hatja meg a cégeket 2021. September 21. 07:40

Így lett tehát két érvényes védettségi igazolványom, ami nagy magabiztossággal töltött el, ráadásul egyszer egyiküket használtam is, amikor októberben egy Tricky-koncerten voltam az A38 hajón. Jó volt.

És néhány nappal ezelőtt aztán ismét megérkezett egy fehér boríték, benne a harmadik védettségi igazolvánnyal és a kísérlőlevéllel, amelyből a szokás szerint nem derült ki semmi.

Nem számítottam erre az újabb fordulatra, de meg sem lepődtem rajta annyira, és már azt is tudtam, hogy mit kell nézni: bizony, ezen már feltüntették az új személyi igazolványom számát is, amit a közelmúltban mégiscsak elkészíttettem.

Így most három plasztikkártyám van, akár elégedett is lehetnék, de örömöm mégsem felhőtlen, mert a magyar már csak ilyen telhetetlen fajta. Merthogy hiába van három is belőlük, sokra nem tudom őket használni. Gyakorlatilag semmire.

Utazni továbbra sem tudok velük, merthogy mind ez idáig nem sikerült rendezni Az oroszok azt ígérik, nemsokára jóváhagyja a Szputnyikot a WHO 2021. November 18. 09:51 az orosz vakcina jogállását, és nem is biztos, hogy lesz ebből egyszer valami.

Itthon sincs sok értelme, a kormány a múlt héten úgy döntött, Kötelező lesz a maszk zárt térben, nagyobb rendezvényeken pedig a védettségi igazolvány 2021. November 18. 15:41 hogy nem konfrontálódik ez ügyben a lakossággal, így hagyják az egész igazolványosdit a fenébe, egyedül nagyobb sportrendezvényeken és koncerteken kérik továbbra is, de nem nagyon indulok ilyenre, no meg valószínűleg a javát most lefújják. Elvileg a kórházakban kérik, de ott most éppen látogatási tilalom van.

Viszont ha lehet hinni az időjósoknak, nemsokára beköszönt a tél és az ilyen plasztiklapokkal remekül le lehet majd vakarni a jeget és a havat a szélvédőről. És nekem három van belőlük!

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19