Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A kormány szerint az összes hulladék 65,3 százalékát újrahasznosítják, de a hulladékkezelés rendszere ezer sebből vérzik

A gyakorlat viszont teljesen mást mutat, az újrahasznosításhoz szükség szelektív hulladékgyűjtés csak vegetál.

Tavaly jelentősen emelkedett Magyarországon a hulladék újrahasznosításának mértéke és csökkent az egy főre jutó hulladéktermelés - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Boros Anita azt követően nyilatkozott erről, hogy befejeződött az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben összesített elmúlt évi hulladékgazdálkodási adatok elemzése - tudósít az MTI.

Szilágyi József (telefonos fotó)

Az elemzés adatai szerint az összes hulladék 65,3 százalékát újrahasznosítják, miközben 2007-ben még csupán 24,6 százalék, 2015-ben pedig 50,1 százalék volt ez a mérték. Az újrahasznosítás mértékének növekedésével egy időben folyamatosan csökken a csupán lerakással ártalmatlanított hulladék aránya, illetve javul a települési hulladék újrafeldolgozási aránya is - mondta az államtitkár.

Hozzátette, a települési hulladék újrafeldolgozásának aránya Magyarországon 2018-ban 37,4 százalék volt, ami ugyan elmarad az unió 47,4 százalékos arányától, ám a visegrádi együttműködés (V4) tagállamai között a legjobb adat.

Ugyanakkor folyamatosan csökken az egy főre jutó hulladék mértéke is Magyarországon, és a csökkenés dinamikája meghaladja az uniós átlagot - jelentette ki.

Tényleg működik a szelektív hulladékgyűjtés?

A valóság azonban árnyaltabb képet mutat. Ahhoz, hogy a hulladékot újra lehetne hasznosítani, működnie kellene a szelektív hulladékgyűjtésnek, ám ezzel komoly gondok vannak Nagyon fontos lenne, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, de egyelőre nem fáklyásmenet a próbálkozás 2019. June 29. 09:35 . Az úgynevezett zsákos gyűjtés jelenleg csak a családi házas Megpróbálta szelektíven gyűjteni a hulladékot egy szombathelyi társasház, nem sikerült 2019. July 21. 07:37 területen működik, a társasházas területeken hulladékgyűjtő szigeteknek kellene ezt megoldaniuk.

Szelektív hulladékgyűjtő sziget a Kiskar utcai parkolóban, ezt azóta megszüntették
Szilágyi József (telefonos fotók)

A hulladékgyűjtő szigeteket viszont sokan szemétlerakónak használják Folytatódik a harc a szelektív kukák és a „szarunk rá” emberek között 2019. January 17. 14:25 , telepakolják lakossági, sőt olykor ipari hulladékkal, a környékük is tele van szeméttel, sokszor már komoly járványveszélyt okozva.

Szombathelyen eredetileg 79 szigetet telepítettek, de ez év elejéig ebből 21-et meg is szüntettek Februárban döntenek, hogy mi legyen a sokszor teleszemetelt szelektív hulladékszigetekkel Szombathelyen 2020. January 21. 07:53 , mert a szolgáltató egyszerűen nem bírta a rengeteg nem odavaló szemét elhordását és a környék takarítását.

Mi van a szombathelyi válogatóművel?

Szombathely határában, a repülőtér és a börtön szomszédságában pár éve több mint hárommilliárd forint uniós támogatásból megépült egy szelektív hulladék.feldolgozó, aminek a feladata a nevében van. A szelektíven begyűjtött hulladékot is válogatják szét, majd kezelik, hogy alkalmas legyen az újrahasznosításra.

Fél éven át próbáltunk bejutni
Mészáros D. Zsolt

Az üzem valóban működött is, de a működtető STKH egyik vezetőjének szóbeli ígérete alapján fél éven át próbáltuk meglátogatni az üzemet, de végül azt a választ kaptuk Fél éven át próbáltunk bejutni a szombathelyi szelektív hulladékválogatóba, nem sikerült 2020. January 26. 18:06 , hogy ez most nem aktuális.

Érdekes helyzet, hiszen azt szerettük volna megmutatni olvasóinknak, hogy érdemes szelektíven gyűjteni a szemetet, mert azzal tényleg védik a környezetet. Nem sikerült.

Tízmilliárdokat költenek az államosított rendszerre, de az sem elég

Sokat írtunk arról is, hogy az állam központosította a hulladékgazdálkodást, ennek következtében a tényleges szolgáltatást végző önkormányzati cégek csődközelbe jutottak A SZOVA három éve veszítette el fél Vas megye hulladékszállítását, megpróbálják visszaszerezni 2020. January 16. 11:30 , a SZOVA-t például tavaly év végén félmilliárd forinttal kellett kisegíteni. 3,6 milliárdos veszteség az állami hulladékgazdálkodónál, Szombathely 500 milliót ad saját cégének 2018. December 11. 11:19

A központi irnyításra létrehozott NKHV-t már többször is tízmilliárdokkal segítette ki az állam 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 , évente lecserélik a vezetését Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 , de eddig semmilyen eredményt nem tudtak felmutatni. A koronavírus-járvány miatt létrehozott gazdasági mentőcsomagból nemrég 20 milliárd forintot kapott 20 milliárd forintot adnak a gazdasági mentőcsomagból a sokmilliárdos hiányt felhalmozó kukaholdingnak 2020. July 15. 19:15 a köznyelvben kukaholdingnak nevezett állami vízfej.

Az ágazat ezer sebből vérzik, ha rendbe tennék a hulladélszállítás, a szelektív hulladékgyűjtés és hulladékkezelés rendszerét, a cikk elején említett adatok tényleg valósak és talán még kedvezőbbek lennének.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra