25 szobás idősek otthonát és időslakásokat tervez az Éljen Szombathely választási szövetség

Az otthoni jelzőrendszeres segítségnyújtást is ki akarják bővíteni, ingyenes készülékek biztosításával.

A SZOVA jelenlegi. WElther Károly utca 4. alatti irodaházának helyén alakít ki idősek otthonát, a szomszéd telken pedig időseknek szánt kis lakásokat az Éljen Szombathely választási szövetség, amennyiben erre a választások után lehetőségük lesz - jelentették be szerda délután.

Nemény András és Bokányi Adrienn

Nemény András, a szövetség polgármester-jelöltje azt mondta, két keresőképtelen korosztály van, a gyerekek és az időskorúak, most az utóbbiakkal kapcsolatos tervekről van szó. Az aktív keresők idejének nagy részét az teszi ki, hogyan tudnak gondoskodni idős hozzátartozóikról.

Az idősotthon és időslakások tervei
Az idősotthon és időslakások tervei

Kijelentette, az Éljen Szombathely méltó körülményeket és biztonságot akar nyújtani az időseknek. A jelenlegi szombathelyi idősellátás jobb és magasabb színvonalú, mint az országos átlag, ennek elemeiből sokat megtartanának és továbbfejlesztenének. Például az aktív időskor programja, ez kimondottan jó példa.

Nagyon nagy hiányosság viszont, hogy Szombathelynek egyszerűen nincs idősek otthona. Nemény bejelentette, ezt a hiányt akarják pótolni, a SZOVA keretein belüli fejlesztéssel.

Az idősotthon és időslakások tervei
Az idősotthon és időslakások tervei

Megjegyezte, a most záruló ciklus elején úgy döntöttek, hogy aki partnerként áll hozzájuk, azt támogatják, és saját maguk is kezdeményeznek fejlesztéseket. A SZOVA elindította a Sárdi-ér úti telephely kialakítását Befejeződött a szombathelyi Sárdi-ér úti iparterület közművesítése, költözhetnek a városi közszolgáltatók 2019. June 15. 09:11 , oda költözik majd ki a cég összes telephelye, és így ezek az ingatlanok felszabadulnak, és ezeken fejlesztéseket lehet indítani.

Az idősotthon és időslakások tervei
Az idősotthon és időslakások tervei

Most már látszik, hogy a központi telephely a közeljövőben elkészül, és felszabadul a legértékesebb ingatlan, a Welther Károly utcai irodaház és ingatlan,s az azzal szomszédos, Nádasdy Ferenc utca 17, alatti terület is. Itt akarnak idősek otthonát és idősek lakásait magába foglaló épületegyüttest kialakítani.

Az idősotthon és időslakások tervei
Az idősotthon és időslakások tervei

A Welther Károly utcába tervezik az idősek otthonát, a Nádasdyba az idősek lakását, és a kettőt egy belső, parkosított udvar kötné össze. Az idősek otthonába 25 szobát terveznek, ezeknek egy főtől négy főig terjed a befogadóképessége. Mellettük nővérszobákat terveznek, így az idősek állandó felügyelet alatt lennének.

Az idősek lakásait olyanoknak szánják, akik képesek önmaguk ellátására, a szobák mellett kis konyhákat is kialakítanának. Mivel a két épület közel van egymáshoz, a lakások lakói is élveznék az idősek otthonában kialakított felügyeletet.

Az idősotthon és időslakások tervei
Az idősotthon és időslakások tervei

A két létesítményt a város tartaná fenn, nem piaci alapon, hanem önkormányzati segítséggel, a férőhelyeket pályázat útján lehetne elnyerni - mondta Nemény.

Bokányi Adrienn képviselőjelölt az otthoni idősgondozásról beszélt. Mint mondta, minden negyedik háztartásban van idős ember, és vannak köztük olyanok, akik nem akarnak idősotthonba költözni. Nekik egy technológiai megoldással akarnak segíteni, ez a jelzőrendszeres segítségnyújtás.

Az idősotthon és időslakások tervei
Az idősotthon és időslakások tervei

Ez ma már okosórákkal, karperecekkel, medálos segélyhívókkal is megoldható, Ezek az eszközök képesek testhőmérsékletet, pulzusszámot, vérnyomást, lépésszámot mérni. Gyógyszerezési időpontokat lehet beállítani rajtuk, és beállítástól függően, a mért adatok alapján képesek automatikusan jelezni, a családtagoknak orvosnak vagy akár a mentőknek.

Bokányi megjegyezte, jelenleg is működnek hasonló eszközük, mintegy 160 darab, de ezekből csupán 40 darab felel meg a mai igényeknek.

Az idősotthon és időslakások tervei
Az idősotthon és időslakások tervei

Kijelentette, az Éljen Szombathely választási szövetség terve az, hogy az önkormányzat az rászoruló, idős városlakók rendelkezésére bocsásson díjmentesen ilyen eszközöket.

Nemény András a végén megjegyezte, az a különbség a fideszes városvezetés és köztük, hogy a fideszesek a legutóbbi ülésen egy munkásszálló építését akarta elfogadtatni, kimondottan az ukrán vendégmunkások részére. Ezzel szemben ők a rászoruló időseknek akarnak segíteni idősotthonnal, lakásokkal és otthoni jelzőrendszerrel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019