Itt a nyár eleje, és tanácstalan, hova menjen kirándulni? Van néhány tippünk!

Nyár eleji ajánlónkban néhány kedvenc túránkat gyűjtöttük össze.

Itt a nyár. Sokan erre az időszakra időzítik a nagy kirándulásokat és túrákat. Ilyenkor felmerülhet bennük a kérdés, hogy hova is kéne menni?

Szerencsére az országban rengeteg szép és érdekes hely akad, melyeket érdemes meglátogatni, akár többször is. Akik követnek minket, tudhatják, hogy rendszeresen jelentkezünk túrarovatunkkal, melyben egy-egy kirándulás élményeit osztjuk meg olvasóinkkal, mintegy kedvcsináló gyanánt.

Most kedvenceinkből válogattunk össze egy csokorral. Akad közöttük olyan helyszín, ami közel található Szombathelyhez, és akad közöttük olyan is, amiért kicsit többet kell utazni. Íme:

Szelestei Arborétum

szelestei arborétumban
Mészáros D. Zsolt

Rögtön egy helyi túrával kezdjük, a Szelestei Arborétummal Újabb rejtett Vas megyei kincs: a Szelestei Arborétum 2021. July 19. 19:28 , ami nem elég, hogy gyönyörű, ráadásul ingyenesen látogatható. A Szelestei Arborétumot még 1873-ban alapította Gróf Festetich Andor, az akkor divatos angol tájkertépítést szem előtt tartva. A 13 hektáros területen több mint félezer növénykülönlegesség található, vannak itt szellősebb, ligetes területek és sűrű, erdős „vadonok”.

Somlói vár

Túra a Somlói várhoz
Mészáros D. Zsolt

Ha egy kicsit távolabbra indulnánk, megnézhetjük milyen napjainkban a Somlói vár Így néz ki most a Somlói vár, melyet egykor nagy hadvezérek birtokoltak 2020. September 27. 15:27 , melyet egykor nagy hadvezérek birtokoltak, és nemrég felújították. A hegy tetején magasodó romvárhoz ugyan fel lehet kapaszkodni egy széles betonúton is, de elsétálhatunk a Szent István kilátó felé, melyhez szűk és hangulatos, sokszor meredeken emelkedő „lépcsővel” megbolondított erdei út vezet.

Úrkúti őskarszt

Úrkúti őskarszt
Mészáros D. Zsolt

Az egyik nagy kedvencünk a Bakony déli lejtőjén fekvő Úrkút és a mellette magasodó Csárda-hegy, ahol leereszkedhetünk egy 100 millió éves őskarsztba A hely, ahol 100 millió évet utazhat vissza az időben, és nincs is messze 2022. April 13. 20:07 . Abba az időszakba, amikor a Bakony területén még trópusi időjárás uralkodott és tenger borította. A látványosság nemzetközi szinten is rendkívül ritka és egyedülálló. Csábító, nem?

A Folly Arborétum és a Pálos-kolostor romjai

Folly Arborétum és a Salföldo Pálos kolostor
Józing Antal

A végére tartogattuk egy balatoni túránkat Balatoni túraajánlat: egy magánarborétum a dombon és egy templomrom az erdő közepén 2020. June 01. 11:42 , mely egy magánarborétumba és egy - erdő közepén álló - templomromhoz vezet. Nem kell hozzá bakancs, de a szép idő ajánlott. Akit komolyabban érdekel a botanika, az megkaphatja adagját a különleges ciprusokból és cédrusokból, de rajtuk kívül még sok egyéb növény szegélyezi utunkat az arborétumban.

Ezek a Badacsonyhoz közel fekvő helyek is jó példái annak, hogy tőlünk egy - kis túlzással - karnyújtásnyira is rengeteg felfedeznivalót találunk. Jó kirándulást!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek