Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nemény András: 190 covidos beteget ápolnak a szombathelyi kórházban

A polgármester online fogadóóráján többek közt azt is elmondta, hogy Szombathelyen jelenleg 605 fertőzött van.

Ahogyan nemrég beharangoztuk, Újra jönnek az online fogadóórák Nemény András polgármesterrel 2020. November 13. 13:35 újra itt vannak Nemény András szombathelyi polgármester online fogadóórái, az első most, november 13-án, pénteken kora este volt.

Tavasszal, a járvány első hulláma alatt szokhattunk hozzá ezekhez, akkor többet is tartott a polgármester, aki egyébként most egyszemélyben vezeti a várost. Hiszen a kormány ismét bevezette a rendkívüli jogrendet, Bezárnak a szórakozóhelyek, újra ingyenes a parkolás, éjfél és reggel 5 óra között pedig kijárási korlátozás van Magyarországon 2020. November 03. 19:19 ami azt is jelenti, hogy a képviselő-testületek, közgyűlések sem üléseznek, helyettük a polgármester hozza meg a döntéseket. A rendkívüli jogrend bevezetésével újra a polgármesterek dönthetnek az önkormányzati ügyekben 2020. November 10. 07:30

Nemény egyébként már tavasszal is hangsúlyozta, hogy minden döntés előtt kikéri a szakemberek és a közgyűlési frakciók véleményét, valószínűleg ez most sincs másként.

Szombathely MJV

Nemény András elmondta:

 • Szomorú veszteség érte a várost, Horváth Attila olimpikon, diszkoszvető elhunyt koronavírusban, 52 éves volt.
 • Jelenleg Vas megyében 1592, Szombathelyen 605 aktív fertőzött van. Múlt kedden 1006 volt a megyében, 318 Szombathelyen, ez jelentős növekedés.
 • A kórházban 190 fertőzött vagy fertőzésgyanús beteget kezelnek, arról nincs információja, hányan vannak lélegeztetőgépen.
 • Beszélt a hét nagy vitájáról. László Győző a kórházi vitához: "Az igazság mindig utat tör magának" 2020. November 13. 15:06 Idézte Orbán Viktort, aki arról beszélt, 50 százalék esélye van annak, hogy a kórházakban el tudják látni a betegeket. Hozzátette, azért kell elmondani a számokat, hogy az emberek betartsák a szabályokat, mert ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórház is bajban lesz.
 • Október elején tudta meg, hogy orvosokat vittek Győrbe, de akkor azt hitte, ez csak átmeneti. A Markusovszky kórházban azért kezelnek covidos betegeket, mert többen nem szállíthatóak az állapotuk miatt. Több orvos és ápoló is megfertőződött, azt tudja, hogy a kórház vezetése is mindent megtett, hogy visszahozzák az orvosokat, hiába.
 • Ezért mondta el a keddi sajtótájékoztatón, Szombathelyen sincs elég orvos a lélegeztetőgépekhez 2020. November 10. 10:51 hogy gond van, és hirtelen visszakerültek az orvosok. Ami utána következett, az politikai színjáték volt – mondja. Az a közös cél, hogy egyszerre ne kerüljön be annyi beteg, amit már nem lehet ellátni.
 • Kérdésre elmondta, Kecskés Lászlót nem tervezik visszahívni az egészségügyi bizottságból, a kórház igazgatója azt közölte, hogy Kecskés nem a kórház álláspontját, véleményét mondta. „Háborús helyzetben” - Kecskés László a Markusovszky koronavírus-helyzetéről 2020. November 12. 15:27 A polgármester szerint Kecskés politikai kijelentéseket tett, ezekre nem akar reagálni.
 • Lapunk egyik kérdésére elmondta, valós információkat a védelmi bizottságtól kap, a kórházból kapott nem hivatalos információkat csak ellenőrzés után közli. A jövőben van remény arra, hogy a kórházigazgatótól megkapja a szükséges információkat.
 • Másik kérdésünkre a kötelező maszkviseletről azt mondta, döntési dilemma volt, hol vezessék ezt be, a rendőrséggel is egyeztettek. Ha azt látják, hogy ez kevés, akkor kiterjesztik, de olyan szabályokat nem érdemes hozni, amiket nehéz betartatni.
 • Arra a kérdésre, hogy terveznek-e további költségvetési megszorításokat, kifejtette, hogy mintegy kétmilliárdos összeget kell megtakarítaniuk, ez minden területet érint. Fő szempont, hogy senki se veszítse el a munkáját, a polgárokat nem akarják nehezebb helyzetbe hozni. Jövő héten már tisztább lesz a kép, addig egyeztet a képviselőkkel, komoly és nehéz munka áll előttük. Hozzátette, ha nem vonnának el az iparűzési adóból 2,5 milliárdot, Szombathelyen nem lenne probléma.
 • Lakossági kérdésre kijelentette, a kormány semmilyen támogatást nem adott a nemrég megérkezett új buszokhoz. A város egy szolgáltatást vett igénybe, a lízingdíjat a város fizeti. A kormány 26 millió forintot vont el Szombathelytől, ezzel eddig a közösségi közlekedést támogatták.
 • Újabb kérdés érkezett az oktatási, nevelési intézmények helyzetéről, ezekről a polgármesternek nincsenek adatai, de megígérte, hogy utánanéz. Hozzátette, az iskolák bezárása nem önkormányzati jog, ezt a kormány teheti meg.
 • A városnak abba sincs beleszólása, ha esetleg fegyveres katonákat vezényelnek Szombathelyre.
 • Nem gondolkodnak vásárlási idősávban, ezt a kormány rendelheti el.
 • A jelenlegi intézkedéseknél szigorúbbakat csak akkor hozhat, ha erre a kormánytól felhatalmazást kap – mondta egy újabb kérdésre a polgármester.
 • Mivel a kormány elvonta az önkormányzat forrásait, így nem tudnak segíteni a vállalkozóknak.
 • A végén kijelentette, nagyon fontosnak tartja a szombathelyiek hiteles tájékoztatását, mert annak birtokában lehet felkészülni. Tartsuk be a szabályokat, és csak indokolt esetben keressék a háziorvosokat, akik túl vannak terhelve.
 • „Nehéz időszak jön, szükségünk van egymásra” – fejezte be az online fogadóórát Nemény András.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19

  Tovább az oldalra