Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

17 főre zsugorodott a Jobbik parlamenti frakciója, tegnap hárman léptek ki

Folytatódik a párt eróziója, Vas megyében is voltak kilépések.

Szerdán három képviselő, Farkas Gergely, Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea jelentette be kilépését a Jobbik parlamenti képviselőcsoportjából, ezzel 17 fősre szűkült a 2018-as választás után 26 taggal megalakult Jobbik-frakció.

Jakab Péter pártelnök a Jobbik vezetőivel, jobbról a második a szombathelyi Balassa Péter
Forrás: Facebook / Jakab Péter

Ekkora arányú kilépés meglehetősen ritka a magyar politikatörténetben, talán a Független Kisgazdapárt (FKGP) húsz évvel ezelőtti pártszakadása volt hasonló, illetve az, amikor 2011-ben Gyurcsány Ferenc megalakította a Demokratikus Koalíciót (DK), és többen távoztak az MSZP-ből.

A Jobbik zsugorodása gyakorlatilag a 2018-as választásoktól tart, elsőként Volner Jánost zárták ki, azóta folyamatosak a kizárások és kilépések.

A folyamat és a párton belül kialakult viták elérték a vidéki szervezeteket is, idén március elején Vas megyében szinte az összes helyi szervezet megszűnt Vas megyében megszűnt a Jobbik, kiléptek az alapszervezetek a pártból 2020. March 03. 08:46 , Szombathelyen maradt jelentősebb taglétszám. Balassa Pétert, miután tavaly ősszel nem szerzett mandátumot az önkormányzati választásokon, Vas és Győr-Moson-Sopron megyei regionális igazgatóvá nevezték ki, a szombathelyi elnök Szalai Bálint lett Szalai Bálint lett a Jobbik szombathelyi választókerületi elnöke 2020. May 05. 14:59 .

Bana Tibor
Kiss Tamás

Március elején Bana Tibor országgyűlési képviselő is kilépett a pártból Bana Tibor, Vas megyei országgyűlési képviselő kilépett a Jobbikból 2020. March 02. 17:07 és az országgyűlési frakcióból, mandátumát viszont megtartja. Pár nappal később, lapunknak adott interjújában Bana Tibor: Nem láttam, hogy a Jobbik valódi alternatívát kíván felmutatni a mostani vezetéssel szemben 2020. March 26. 07:53 azt mondta, 2022-ben is indulni akar az országgyűlési választásokon, azt sem zárta ki, hogy a szombathelyi választókerületben méretteti meg magát.

Bana egyébként 2018-ban a harmadik ciklusát kezdte az országgyűlésben, mindhárom választáson a Jobbik országos listájáról szerzett mandátumot.

A Jobbik egyébként 2018-ban a második legjobb eredményt érte el az országgyűlési választásokon, az ellenzék legerősebb pártja volt. A belső viták azóta azonban folyamatosan amortizálják a Jobbikot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra