Bodorkós Gábor: A fotós, aki mindent vitt!

A 26 esztendős fiatalember elkövette, amit eddig még senki: népszerű megmérettetésünkön a közönség és a szakmai zsűri vállveregetését is besöpörte. A győztessel egyebek mellett a jó fotó(s) titkáról, a megfelelő technikáról, na meg persze Szombathely legmonumentálisabb történelmi programsorozatáról is beszélgettünk.

Bodorkós Gábor civilben az E.ON mérő logisztikusaként ténykedik. Szerény fiatalember, látjuk is rajta, hogy némileg zavarban van. Mint mondja, ez az első igazán komoly elismerése, korábban még nem nyert semmit a fotóival. Nyáron párja unszolására vitte magával a gépét a karneválra. A női megérzés persze most sem vezette tévútra Gábort: munkája eredményeként két első helyezést is begyűjtött Ott voltak, fotóztak, nyertek! 2011. December 20. 16:29 . Képei a Café Freiben, portálunk kiállításán egészen január végéig vehetők szemügyre.

Mikor kezdted el aktívan használni a fényképezőgépet?

Körülbelül két évvel ezelőtt. Karácsonyra kaptam egy tükörreflexes gépet, és onnantól kezdve nem telt el úgy nagyobb családi esemény, vagy éppen nyaralás, hogy ne készítettem volna fotókat. Egyébként teljesen magamtól tanultam meg az alapokat, interneten nézegettem, hogy pontosan mit és hogyan kell csinálni.

Régóta feszül bennem a kérdés: mi a jó fotó titka?

Természetesen az igazán kiváló képekhez megfelelő technikára is szükség van. Ettől függetlenül fontosnak tartom a kreativitást, valamint azt, hogy a fotós ráérezzen egy adott esemény legnagyobb, egyben legjobb pillanataira. A kreativitás alatt egyébként azt értem, hogy a fotósnak az átlagember számára egyszerűnek tűnő szituációból is kell hoznia a maximumot, illetve valami olyat, amire sokan talán nem is számítanának.

Karneváli fotópályázat 2011. - Bodorkós Gábor
A győztes munkái, klikk a többi fotóért!
Bodorkós Gábor

Mit szeretsz a leginkább fotózni?

Elsősorban portrékat, illetve tájképeket. Azt gondolom, hogy a személyekről készített közeli felvételek az esetek többségében igazán őszinték. Hűen tükrözik mindazt, amit az emberek abban a pillanatban éreznek. Persze az sem mellékes, hogy az ilyen fotók a külső szemlélődők tekinteteit is jobban vonzzák. Egyben a fotóst és a képen lévő embert is közelebb hozzák egymáshoz.

Említetted, hogy a mai világban sok múlhat a technikán, illetve annak minőségén. Szerinted egy igazán jó fotós egy nem kimondottan fullos géppel is tudna kiemelkedőt alkotni?

Úgy gondolom, hogy aki ügyes és kreatív, az egy rosszabb, kevésbé márkás géppel is tud jó fotót készíteni. Ettől függetlenül a szakmai megmérettetéseken való részvételhez már komolyabb technikára van szükség. Ha százalékos arányban vagy kíváncsi a véleményemre, akkor azt mondom, hogy a fotó minősége 60-70 százalékban bizony a technikán múlik. Ettől még természetesen fontos a fotós személye is, hisz a fennmaradó 30-40 százalék is rendkívül jelentős. Sőt, azon dőlhet el minden.

Fotós kollégáimat is szoktam arról faggatni, hogy egy-egy kép elkészítésekor milyen konkrét cél vezérli őket. Információátadás, meghökkentés, figyelemfelkeltés?

Jó kérdés. Én leginkább a harmadikra, vagyis a figyelemfelkeltésre szoktam gondolni. Arra törekszem, hogy megérintsem, megszólítsam az embereket. Méghozzá azért, hogy ők is lássák, mi mindent ki lehet hozni egy pillanatból.

Ha szabadon választhatnál mit, vagy kit fotóznál? Vállalnád-e például sztárok portréit?

Leginkább a téli tájakat kedvelem, a havas évszakban nagyon szép képeket lehet készíteni. Emellett a másik véglet, vagyis egy nyári, tengerparti fotózás is kifejezetten izgalmas lehet. Leginkább a természetfotózásra esküszöm, a sztárokkal nem bíbelődnék, ha nem muszáj.

Gábor itt éppen főszerkesztőnk gratulációját fogadja
Mészáros Zsolt

A Nyugat.hu immár hagyományos fotópályázatának alaptémája a Savaria Történelmi Karnevál. Rendszeres látogatója vagy a vasi megyeszékhely legnagyobb kulturális-társadalmi megmozdulásának?

Igen, bár korábban egyáltalán nem fotóztam a karneválon. A menyasszonyom vett rá, hogy induljak el a pályázaton, így idén először vittem magammal a gépemet is. A karnevál szerintem úgy kerek, ahogy van, igazán nem is tudnék egyetlen részletet kiemelni a programból. A vásári forgatagtól kezdve a színi előadásokig mindegyik esemény fontos része a karneváli egésznek. Kifejezetten tetszik például a nyüzsgés, a tömeg mozgása.

Fotósszempontból azért gondolom egy esti, fáklyás felvonulás lehet a legvonzóbb. Már ha az időjárás nem szól közbe…

Így igaz. Ezt tartom a leglátványosabb programnak, persze ez nem azt jelenti, hogy más programnál ne lehetne érdekes fotókat készíteni.

Van-e bármilyen konkrét terved, elképzelésed a fotózással kapcsolatban?

Igen, a jövőben szeretnék egy tanfolyamot elvégezni, ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy később még jobb fotókat tudjak készíteni. Emellett minél több kiemelt rendezvényen szeretnék ott lenni, és fotózni.

Az idei pályázatunk abból a szempontból egyedülálló volt, hogy először söpörte be ugyanaz a fotós, nevezetesen te, a közönség és a szakmai zsűri első helyét is. Jövőre is indulsz majd? Illetve tervezed-e megmérettetni magad valamelyik országos versenyen?

Természetesen örömmel veszek részt a jövőben is minden hasonló fotópályázaton. Nem számítottam rá, hogy mind a két díjat sikerül elnyernem. (nevet) De ezek után meggondolom az országos szintű versengéseket is.

Végezetül játsszunk el a gondolattal: a megfelelő elméleti és gyakorlati tudás megszerzése után akár hivatásos fotósként is kipróbálnád magad?

Igen, érdekelne ez a szakma, szívesen próbára tenném magam akár a média világában is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Karneváli fotópályázat 2011. első kör - Szavazzon Ön is!

Az idén is többfordulós szavazást indítunk útnak. Négy héten keresztül heti 11 pályázó képére szavazhatnak. Döntsék el Önök, hogy ki készítette a legjobb fotókat a Savaria Karneválról, és ki kapja a közönségdíjat!

Karneváli fotópályázat 2011. - Második kör

Az idén is többfordulós szavazást indítunk útnak. Négy héten keresztül heti 11 pályázó képére szavazhatnak. Döntsék el Önök, hogy ki készítette a legjobb fotókat a Savaria Karneválról, és ki kapja a közönségdíjat!

Karneváli fotópályázat 2011. - Harmadik kör

Az idén is többfordulós szavazást indítunk útnak. Négy héten keresztül heti 11 pályázó képére szavazhatnak. Döntsék el Önök, hogy ki készítette a legjobb fotókat a Savaria Karneválról, és ki kapja a közönségdíjat!

Karneváli fotópályázat 2011. - Negyedik kör

Az idén is többfordulós szavazást indítunk útnak. Négy héten keresztül heti 11 pályázó képére szavazhatnak. Döntsék el Önök, hogy ki készítette a legjobb fotókat a Savaria Karneválról, és ki kapja a közönségdíjat!

Karneváli fotópályázat 2011. - Döntő

Négy héten át tartott szavazásunk első fordulója, melynek minden köréből a három legtöbb szavazatot kapott pályázónkat tovább juttattuk a döntőbe. Ezen a héten derül ki, hogy kinek a fotói tetszenek annyira olvasóinknak, hogy 2011-ben megkapja karneváli fotópályázatunk közönségdíját. Tessék szavazni!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra