„Jó, ne legyen kerékpárút a szombathelyi Fő téren, de kell valami alternatíva”

Olvasónk részletesen kielemezte a belvárosi bicklishelyzetet.

A múlt héten jelent meg cikkünk és videónk "A kerékpáros úgyis arra megy, amerre akar" - Tényleg kéne még bicikliút a Fő térre? June 05. 06:59 a Fő téri kerékpárutakról. A legutóbbi szombathelyi városi közgyűlésen Mégis lehet majd biciklizni a szombathelyi Fő téren, hosszában is? May 26. 10:48 több képviselő is kiállt amellett, hogy ki kellene jelölni egy kerékpárutat a Fő tér hosszában, azaz kelet-nyugati irányban is.

Viszont a közlekedési szakértő szerint ez nem lenne szerencsés, mert növelné a balesetveszélyt, videónkban el is mondta, hogy az észak-déli irányban biciklivel ki is lehet kerülni A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így? 2021. July 27. 19:22 a Fő teret.

Erre reagálva írt olvasónk levelet, részletes indoklással és illusztrációkkal:

„Szép napot! Az imént láttam az Fő téri biciklisávval kapcsolatos videójukat.

Szeretném tudtukra adni, hogy a Petőfi utcába tilos biciklivel behajtani, ha ott szeretne elmenni az ember, csak a járdán tudna.

olvasó

Erre megoldás lehet szerintem, ha a sárgával jelölt helyen csinálnának egy bicikli sávot.

Azt a felét sokkal kevesebb gyalogos használja és még szélesebb is, így bőven elférne, emellett összekötné a körforgalomnál lévő biciklisávval.

olvasó

A Thököly Imre utca se járható át teljes egészében, ugyanis itt tilos behajtani a lámpás kereszteződéshez.

olvasó

Így a Thököly felől az egyetlen járható út (de ez se teljesen szabályos), ha a parkolónál befordul és áthajt a Szent Erzsébet téren (ahol persze le kéne szállni, hogy szabályos legyen) ezután már a Király utca felől jövő kerékpárútra rá is hajthatna.

olvasó

A Fő tér másik oldalán alternatív útvonal a Mártírok terénél átmenni a Király utcába, ahol már van bicikli sáv, ámbár ez csak egy irányba működik.

olvasó

Ugyanis az alábbi képen jól látható, hogy balra fordulni szabályosan nem lehet az útról.

olvasó

Így a Fő teret nem nagyon lehet minden irányból csak biciklivel kikerülni úgy, hogy nem lesz több a kerülő, mint ahova mentem volna. Emellett a Thököly úton nem a legkellemesebb biciklizni.

Azt még szeretném elmondani, hogy aki felül a biciklire, az nem azért ül fel, hogy tolja azt és egy 5 perces útból legyen 10, azért bicikliznek az emberek mert gyorsabb. Véleményem, hogy jó, ne legyen bicikliút a Fő téren hosszába, de akkor adjanak egy biztonságos alternatívát.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem