Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kiszabadult Szombathely Mithras-szentélye - utoljára hat éve dőlt ki így a "Magellán Center" kerítése

Azért vigyázzatok, kerítés ide vagy oda, a hétvégén pont ide, az ókori katonaisten gödrébe esett bele egy vizelni induló Hali-szurkoló!

A múlt heti szélvihar nem kímélte Szombathelyen a Kossuth Lajos utcában, a Magellán Centernek szánt terület körül felhúzott kerítést. Több helyen kidőlt, ezt fotóink is bizonyítják.

Magellán center
Magellán center
Nagy Jácint

A terület veszélyes lehet, hiszen, ahogy hétvégén megírtuk, pont ide, az ókori katonaisten gödrébe, Mithras-szentélyébe esett bele egy vizelni induló Hali-szurkoló Ókori katonaisten szentélyébe esett bele egy szurkoló Szombathelyen 2019. March 16. 13:21 .

Magellán center
Nagy Jácint

Ugyanis simán be lehet jutni a területre.

Magellán center
Nagy Jácint

Az akácossal benőtt dzsumbujos azonban nem egy sík placc, ezt kívülről nem biztos, hogy mindenki látja. Ásatási területeket rejt, telis-tele gödrökkel. Nézzétek csak, ezen az archív felvételen jól látni:

Ilyen volt a terület (2008-as fotó)
sadness

Utoljára épp hat éve dőlt ki az OSB-lapokból eszkábált kerítés. Azóta is - hol itt, hol ott - rendre megadja magát, de most szinte bármelyik irányból bejuthat az, aki körbe akar nézni az egykor volt római katonaisten szentélyébe.

A gödrök múltja

A Kiskar, Kossuth és Thököly utcák által határolt belvárosi területre egykor a Magellán Center nevű bevásárlóközpontot tervezték, de ez az elképzelés kútba esett Nem lesz Magellán Center 2012. April 25. 10:16 . Később arról szóltak a hírek, hogy Aldi épül az ingatlanon Most már biztos: Aldi lesz a Magellán Center helyén 2015. October 09. 11:17 , ez sem jött össze.

Magellán center
Nagy Jácint

A Mithras-szentélyt 11 éve, 2008-ban tárták fel Mithras-szentélyt találtak a Magellán Centernél 2008. July 03. 15:30 a régészek, akkor ezt írtuk róla:

Ha tényleg Mithras-szentélyt találtak, annak vallástörténeti, kultúrtörténeti jelentősége is van. A történészek azt tudják, hogy az egykori Pannóniában is megjelent a Mithras-kultusz, Savaria környékén viszont eddig nem találták nyomát. Ez hasonló jelentőségű felfedezés, mint amikor megtalálták az Isis-szentély romjait. Mi tesszük hozzá, hogy okos munkával a Mithras-szentélyből is lehet olyan turisztikai látványosságot kicsiholni, mint az Iseumból .

A szentély feltárása 2008-ban
sadness

Sajnos, a szentéllyel azóta sem történt semmi, maximum annyi, hogy néha beleesik valaki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra