Fénylő kupola és lepusztult falak - Bejártuk a titokzatos jánosházi Erdődy-Choron kastélyt

Több mint félezer év után lett bizonytalan ennek a rendkívüli épületnek a sorsa.

Mindig is lenyűgöztek a régi kastélyok. Van valami megfoghatatlan erő és szépség ezekben az épületekben. Gyermekként sokat csodáltam átutazóban a Jánosházi Erdődy-Choron-kastélyt is. Egyszer még az udvarán is jártam, de ennél közelebb nem juthattam hozzá, hiszen már a kilencvenes évek óta zárva van a nagyközönség előtt.

Aztán nemrég Kiss Andrással, Jánosháza polgármesterével készítettünk egy interjút Jánosháza polgármestere: „Ha megfizetnék az embereket, nem Ausztriában dolgozna fél Vas megye” 2023. August 07. 07:06 Józing Tóni kollégámmal, és ha már itt jártunk, bekéredzkedtünk ebbe a titokzatos, rendkívüli épületbe, amelyet a helyiek csak "vár"-ként emlegetnek.

Nem csalódtunk.

jánosházi Choron kastély
A látvány festői, a valóság drámai
Mészáros D. Zsolt

A terület jelenleg kissé elhanyagolt, növénytenger fonja körbe az egykor szebb napokat látott kastélyt, amitől még izgalmasabbnak hat a dolog. Kicsit olyan, mintha az ember belecsöppenne valamelyik kedvenc kalandfilmjébe.

jánosházi Choron kastély
Felfedezés
Mészáros D. Zsolt

Izgatottan várom, amíg megérkezik a kulcs és kinyílik az ajtó. Nem is tudom mire számítottam, de arra mindenképpen, hogy beteljesül egy több mint húszéves álom. Pedig az épület sajnos belülről már korántsem álomszerű.

Illetve vannak ilyen álmok is.

jánosházi Choron kastély
Sok helyen leverték a vakolatot, de ennél tovább nem jutott a felújítás
Mészáros D. Zsolt

A csupasz falakon nyomokban még látható némi vakolat, de a szobák és a helyiségek teljesen üresek. Még padló sincs, csupán a pince láthatóvá vált boltívein lépkedek óvatosan. A felújítások megrekedtek a tetőnél és a kupolánál.

jánosházi Choron kastély
Boltívek a padló helyén
Mészáros D. Zsolt

Haladunk a lépcsőkön felfelé, de a helyzet semmit sem változik. Csupán egy bagoly lakja az egyik szobát, aki jöttünkre először durcásnak tűnik, majd el is bújik valahol.

jánosházi Choron kastély
Gyerünk felfelé
Mészáros D. Zsolt

A "vár"-nak van múltja rendesen. A helyén még az 1300-as években Varsányi Jánosnak, Jánosháza alapítójának az udvarháza állt. Aztán több tulajdonosváltás után Erdődy Péter 1510-ben kastélyt építtetett ide, amit fallal és árokkal vettek körül. Erdődy halála után fia IV. Péter örökölte Jánosházát, aki aztán elzálogosította, így került a Devecseri Choron Andráshoz és fiához, akik reneszánsz stílusban építették át. 1570-ben a várat a török hadjárat idején már Nádasdy Tamás országbíró erősíttette meg. A kupolaboltozat is megváltozott, valamint új erődítmény került a kastély köré.

Choron
A felújított tetőszerkezet.
Mészáros D. Zsolt

Az 1700-as években az épület már erősen lepusztult, a Rákóczi szabadságharc alatt pedig fel is gyújtották. 1732-ben a vár ismét az Erdődy famíliáé lett. Kétszer is restaurálták: egyszer 1752-ben, barokk stílusban, egyszer pedig 1935-ben. Tornya ekkor kapta meg mai, jellegzetes hagyma formáját.

jánosházi Choron kastély
A falakon rajzok, festmények darabkái. Ki tudja mit ábrázoltak egykor?
Mészáros D. Zsolt

1945-ben a bevonuló szovjet katonák kifosztották a jánosházi kastélyt, majd járványkórház létesült benne. A későbbiekben mezőgazdasági szakiskola, óvoda, valamint lakás működött itt. A manzárdszobákban a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum filiáléjaként néprajzi, helytörténeti kiállítást alakítottak ki, míg végül 1990-ben teljesen kiüresedett a kastély.

Choron
Kilátás a templomra
Mészáros D. Zsolt

Kisebb-nagyobb állagmegóvási munkák történtek ezután, de csak 2015-ben tűnt úgy, hogy véget értek a viszontagságos évek. A kastélyprogram keretében a város elnyert 1,3 milliárd forintot a felújításra, de a kormány egy év múlva egy tollvonással vissza is vonta a rendeletet.

Később a városnak és a fenntartónak sikerült pénzt szerezniük arra, hogy közmunkával megtisztítsák, rendbe tegyék az épület környékét, amit most sajnos megint kezdi benőni a gaz.

Jelenleg a kastély sorsa elég kilátástalannak tűnik, az állapota egyre rosszabb lesz.

Nagy kár lenne érte.

Choron
A templomtól igazán egyedi a kastély látványa. A fotókra kattintva nézze meg teljes galériánkat!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Jánosháza polgármestere: „Ha megfizetnék az embereket, nem Ausztriában dolgozna fél Vas megye”

Vas megye legfiatalabb városában jártunk, és hosszan elbeszélgettünk Kiss András polgármesterrel. Azért mentünk, hogy egy új világ táruljon fel. Erre biztatjuk olvasóinkat is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző