Magyarországon is lehetnek pusztító földrengések, voltak is már

Az 1956-os dunaharaszti földrengés majdnem elérte a hirosimai atombomba erejét.

Elérte a 15 ezret a törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak száma – írtuk nemrég. Több mint 15 ezer halottja van a törökországi és szíriai földrengésnek 2023. February 09. 09:27

A hétfő hajnali földrengés 7,6-es erősségű volt, Törökország középső és Szíria északnyugati részét rázta meg. Egyre több halottról szólnak a Törökországban és Szíriában pusztító földrengés hírei 2023. February 06. 11:39 Az épületek összeomlottak, a teljes infrastruktúra megsemmisült, a károk egyelőre felbecsülhetetlenek.

A világ számos országából érkezett segítség, egy magyar mentőcsapat is a helyszínen van, tagjai között két vasi tűzoltóval. Két vasi tűzoltó is menti a törökországi földrengés áldozatait 2023. February 07. 10:21

A törökországi és szíriai földrengésnél eddig négy erősebb földmozgást regisztráltak. A Biztosítási Elemző Központ anyaga szerint ennél erősebb földrengésekre Ázsiában, Óceániában ás Dél-Amerikában került sor.

Forrás: Biztosítási Elemző Központ

Magyarországon is voltak pusztító rengések

Az elemzés szerint Magyarország nem tartozik a világ aktív szeizmikus területei közé, a Kárpát-medence szélső területein mégis igen komoly földrengési tevékenység tapasztalható.

Hazánkban átlagosan 20-30 évente következik be jelentős erejű, 4,8-6,2 magnitúdójú földrengés. Az erős rengések a múltban komoly károkat okoztak és a statisztikák szerint a jövőben sem lesz ez másként.

Forrás: Biztosítási Elemző Központ

Komáromban a város épületeinek harmada, Eger esetében több mint 200 épület, míg a dunaharaszti rezgés esetében több mint 3000 épület sérült meg. Maga

a dunaharaszti rezgés intenzitása a hirosimai bomba által előidézett rengési intenzitáshoz hasonlítható.

De azért némileg megnyugtató, hogy a legerősebb magyarországi földrengés a világ legerősebb földmozgásinak listájának közepén helyezkedik el, és nem érte el a 7-es szintet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech