Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A magán-egészségügyben dolgozó orvosokat is berendeli a kormány a kórházakba? Azért ez nem olyan egyszerű

Információink szerint inkább az ápolók, nővérek számíthatnak behívóra.

Miközben a kormány optimista és Orbán Viktor még a közelmúltban is a nyitást pedzegette, az egészségügyi ellátórendszer az összeomlás határán van. Ezt nem mi állítjuk, hanem a helyzetet belülről ismerők.

A kórházak tele vannak, az egyéb betegségekben szenvedők ellátása akadozik, az első számú probléma a szakemberhiány, az ápolónők nem bírják már Nem bírják már a pszichés terhelést az ápolónők March 24. 09:56 a pszichés terhelést. Nem véletlen, hogy önkéntes ápolókat keresnek.

A háziorvosokat, szakorvosokat már a kórházak irányítják

De drasztikusabb lépéseket is tettek, a kórházak irányítása alá vonták az önkormányzati szakorvosi rendelőket A kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők March 23. 21:12 , az egyéb szakorvosi képzettséggel rendelkező háziorvosokat kórházi szolgálatra hívhatják be Már a háziorvosokat is berendelhetik kórházi szolgálatra March 24. 07:28 . Az is felvetődött, hogy bevonják a védekezésbe az Ausztriába ingázó egészségügyiseket is.

A szombathelyi MÁV rendelőt immár a Markusovszky kórház főigazgatója irányítja
Mészáros D. Zsolt

Nemrég arról kaptunk információt, hogy a magán(fizetős) egészségügyben dolgozó orvosokat is be akarják rendelni a kórházakba. De kiderült, ez annyira nem egyszerű.

Egy, a rendszert közelről ismerő segítőnk szerint ugyanis nagyon kevés olyan orvos van, aki főállásban a magánrendszerben dolgozna. A gyakorlat az, hogy az állami vagy önkormányzati egészségügyben vannak főállásban, és másodállásként vállalnak magánpraxist. Ők pedig már így benne vannak a vezényelhető orvosok között.

Vannak csak a privát klinikában dolgozó orvosok

De vannak azért kizárólag a privát szektorban dolgozó orvosok is, igaz, kevesen. Az országban van néhány magánklinika, ahol teljes munkaidőben dolgoznak szakorvosok. De ők sincsenek ott főállásban, az a jellemző hogy vállalkozást indítanak, és a vállalkozásuk számláz a klinikának.

Informátorunk szerint a csak a privát rendszerben dolgozó orvosok olyan kevesen vannak az állami egészségügyhöz képest, hogy nem jelentenének meghatározó segítséget, és nem éri meg miattuk rendeletet kiadni.

Ápolókra van nagyobb szükség

De - mint mondja - igazság szerint sokkal több képzett ápolóra van most szükség a kórházakban. Ezért arra lát esélyt, hogy a magánpraxisban dolgozó ápolók, nővérek, orvosasszisztensek kapnak majd behívót. De ez sem egyszerű. Ők ugyanis jellemzően a privát rendszerben vannak főállásban, semmi közük az állami és önkormányzati szektorhoz, ezért nekik nem adhat utasítást állami szerv.

Segítőnk azt is megjegyezte, hogy az önkormányzati rendelőkben dolgozó szakdolgozókat könnyebb irányítani, szerinte lehet, hogy a háziorvosi és szakorvosi rendelők nővéreit, asszisztenseit vezénylik a kórházakba.

Mi tesszük hozzá, hogy ez az alapfokú ellátást veszélyeztetné, nem csak a kórházakban, hanem az orvosi rendelőkben is hátrányba kerülnének azok a betegek, akik egyéb betegséggel és nem koronavírus-fertőzéssel küzdenek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra