Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magyar tudósok szerint még pár évtizedünk van, aztán majdnem világvége jön

Nem túl optimista forgatókönyvek hangzottak el egy budapesti konferencián. Szombathelyen is sorozat indult a klímaváltozás kapcsán.

A klímaváltozásról rendezett konferenciát a Felelős Értelmiség nevű laza csoportosulás.

A konzervatív, de az Orbán-rendszerrel kritikus magyar tudósok meglehetősen borúsan látják a ránk váró jövőt.

A konferencia részleteiről az Index számol be.

Vida Gábor szerint a természet bajban van. A bioszféra 10 millió éves távlatban regenerálja magát, de az embernek nincs ennyi ideje. A Széchenyi-díjas biológus úgy látja, A különálló tényezők a globális rendszerben egymást felerősítve, hirtelen nem várt változásokon keresztül egy katasztrófa lehetőségét vázolják. Ebben olyan tartományba emelkedhet a hőmérséklet, aminek az egész emberiség nem képes elviselni a hatásait. A legrosszabb forgatókönyvek szerint elérhetjük az eocén szintjét, amikor az Antarktiszon erdők, Grönlandon pedig pálmák nőttek, és mivel nem volt jég, sokkal magasabb volt a tengerszint.

Árvíz Németországban
DPA / Daniel Scharinger

Szathmáry Eörs sem volt túl optimista. Az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának a vezetőjea klímaváltozással összefüggésben megjelenő új betegségekről beszélt: a kórokozók, vízzel, étellel, levegővel, szexszel, lényegében mindenhonnan és minden módon érkeznek. Az ő előrejelzése szerint 2050 körül megfeleződik, magyarul több milliárd ember fog meghalni. „A városok, ahol addigra a világnépesség 70 százaléka lakik majd, különösen veszélyeztetettek. Ha nagy baj van, egy nagyvárosban egy hét alatt kezdik gyilkolni egymást az emberek” – szól a jóslat.

A forgatókönyvek szerint a szárazság lesz az egyik legnagyobb probléma
Reuters /Amie Ferris-Rotman

Szőllősi-Nagy András hidrológus villámárvizekről és kegyetlen aszályokról beszélt, arról, hogy minden exponenciális sebességgel változik-pusztul a környezetben, az állandóságnak vége, lassan elértünk a határokhoz, amikor a folyamat visszafordíthatatlan és menthetetlen lesz. A korábban 200 évente egyszer érkező árvizek ma már húsz évente jönnek. A fülükig ér a víz, a politikusok mégis a napig vitatkoznak, hogy mi a teendő – mondta. Ő a mesterséges intelligenciában és a korábban elképzelhetetlen számítási kapacitásokban bízik, miközben több tározóra van szükség.

Dozmati víztározó átadás
A dozmati víztározó átadása
Józing Antal

Mellesleg – tesszük hozzá - ez utóbbit hangsúlyozták a szakemberek a közelmúltban a dozmati víztározó átadásánál Kellett, vagy nem kellett? – Átadták a kétmilliárdos dozmati víztározót 2019. October 08. 15:26 is.

Bartholy Judit , az ELTE meteorológia tanszékének vezetője szerint Magyarországon főleg a nyarak fognak melegedni és válnak szárazabbá, miközben gyakoribbá válnak az időjárási szélsőségek. Ami idáig 20 évente egyszer fordult elő (például az extrém meleg), az a század végén akár minden évben is jöhet. Még az optimista becslések szerint is 4-7 fokkal lesznek forróbbak a nyári kánikulák a mostaniaknál – mondta, hozzátéve, hogy az olvadás miatt óriási metánrobbanások vannak Szibériában és Kanadában.

Rajtuk kívül még több tudós is felszólalt a konferencián , ők a döntéshozók és az egyének felelősségéről beszéltek, de láthatóan ők sem voltak sokkal optimistábbak.

Itt emlékeztetjük olvasóinkat, hogy Szombathelyen a Kámoni Arborétum indított programsorozatot a témában. Lapunk az eddigi két előadásról részletesen beszámolt.

Elsőként Robert C. Castel izraeli biztonsági szakértő , majd Mátyás Csaba nemzetközi tekintélyű klímakutató beszélt a kérdésről.

Ideje lenne kiszállnunk a városi terepjárókból - A klímakutató szerint félelmetes sebességgel változik körülöttünk a bolygó

Olvasóink egy része bizonyára emlékszik arra a vitára és hozzászólásözönre, amelyet Robert C. Castel előadása A klímaváltozás kapcsán „zöld vallás"-ról is beszélt egy biztonságpolitikai szakértő a Kámoni Arborétumban August 16. 19:25 váltott ki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra