Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Olvasónk szerint sok szülő nem hordja a maszkot az iskolák bejáratánál

A levél szerint még most sem hajlandók felvenni a maszkot az iskola előtt, pedig ezt már rendelet írja elő.

Igazából már bagatell dolog leírni, de a november 11-től érvényes kormányrendelet korlátozásai között szerepel többek közt, hogy a 10 ezer főnél nagyobb települések egyes közterületein kötelező a maszk viselése.

Azt, hogy pontosan melyek Megérkezett a pontos tájékoztatás arról, mely közterületeken kell maszkot viselni Szombathelyen 2020. November 11. 13:50 ezek a területek, a települések polgármesterei határozták meg.

Szombathelyen Nemény András felírta a listára a bölcsődék, óvodák és általános iskolák bejáratának 10 méteres körzetét is.

Elvileg akkor is jár a büntetés, ha valaki nem az érintett intézmény előtt várakozik, csak maszk nélkül elsétál előtte, és belekerül a bűvös 10 méteres körbe. Ettől függetlenül azért értjük, hogy ez a határozat elsősorban azoknak a szülőknek szól, akik tanítás után a bejáratnál várják gyereküket.

A szabályozás egyébként logikusnak tűnik, mivel délután 4 óra körül, amikor a gyerekek kirajzanak az épületből, nem tíz, hanem inkább 30-40 ember vár rájuk egy meglehetősen kis területen. Ha azt vesszük alapul, hogy a kormány jogosan tiltotta be a csoportosulásokat, abban sem látunk kivetnivalót, hogy ilyen esetekben, mikor a csoportosulás mégis elkerülhetetlen, kötelező a maszk viselése.

Egy olvasónk szerint a gyakorlatban mégsem működik a korlátozás

A napokban kaptunk egy olvasói levelet, melyben egy általános iskolás gyermek édesapja arról számol be, hogy az egyik szombathelyi iskola előtt délutánonként jó, ha tízből hatan viselnek maszkot.

Hétfő délután kimentünk a szóban forgó iskola elé, – amit etikai okokból nem szeretnénk megnevezni – és megnéztünk egy ilyen „kirajzást”.

Igaz, ami igaz a kritikus negyedórában láttunk pár szülőt, aki maszk nélkül grasszált a suli előtt, de semmiképp sem mondanánk, hogy a maszk fel nem vétele általános jelenség lenne.

Kiss Tamás

Körülbelül harminc szülő várta gyermekét az intézmény előtt. Ebből ketten nem viseltek maszkot, ők viszont jóval messzebb is álltak a tömegtől, hogy dohányozzanak. Ezen felül még párszor volt olyan, hogy valaki maszk nélkül érkezett, de teljesen nyilvánvaló volt, hogy csak megfeledkezett a szabályról, mert amint észrevette a többieket, kapkodva vette is elő zsebéből azt, vagy futott vissza érte a kocsihoz.

Azt olvasónk is hozzáfűzte leveléhez, hogy a maszkot nem viselő szülőtársaira a korlátozások bevezetését követő napokban figyelt fel, szóval elképzelhető, hogy nem dacból nem hordták azt, csak kellett pár nap, amíg mindenki hozzászokik az új játékszabályokhoz.

A biztonság kedvéért körülnéztünk még két általános iskola előtt is, de a tapasztalat nagyjából ugyanaz volt. Sok szülő amúgy is az autóban várta gyermekét, de aki kiszállt, azonnal maszkot húzott.

Az iskolák körül valószínűleg nem a maszk nélküli szülő lesz a legnagyobb probléma

Az elmúlt hetekben egyre élesebb a vita az iskolák bezárása körül. Az emberek egyik fele szerint a kormánynak mihamarabb el kéne rendelnie az összes iskola bezárását, a másik fele szerint azonban egy ilyen intézkedés ellehetetlenítene rengeteg dolgozó szülőt, kirúgásokkal járna és újabb csapás lenne a gazdaságra nézve.

Cikkeink alatt is gyakran egymásnak feszül a két vélemény.
nyugat.hu

A vitát pedig tovább árnyalja, hogy egyre többször hallani tanárokról, akik tünetekkel mennek be tanítani, Állítólag negatív teszt nélkül is taníthatnak a pedagógusok egy szombathelyi iskolában 2020. November 12. 19:13 tankerületi vezetőkről, akik megtiltják az iskoláknak, hogy tájékoztassák a szülőket az iskolai járványügyi állapotokról és komplett osztályokról, ahol a gyerekek tünetmentesen fertőzik egymást.

Mivel sem a kormány, sem az Operatív Törzs nem hajlandó hitelesen, minden kérdést megválaszolva tájékoztatni minket a járványhelyzetről, valójában fogalmunk sincs, hogy ezekből a hírekből mennyi igaz.

A bizalmatlanság is egyre nagyobb, ami miatt tulajdonképpen mindegy lenne, hogy nyitva maradnak vagy bezárnak a sulik, a szülőtársadalom fele biztos felháborodna miatta.

Külön pikantériája a témának, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár három nappal ezelőtt jelentette be, Megszólalt Kurz, nagyon kemény intézkedések Ausztriában keddtől 2020. November 14. 17:56 hogy tovább szigorít, ami többek közt azt jelenti, hogy elrendeli az összes ausztriai iskola bezárást. Ha Orbán Viktor következetesen tartja magát az osztrák minta követéséhez, számolhatunk vele, hogy rövid időn belül ő is elrendeli ugyanezt.

A címlapkép illusztráció, nem az olvasói levélben említett iskolát ábrázolja!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Megérkezett a pontos tájékoztatás arról, mely közterületeken kell maszkot viselni Szombathelyen

Jobban tesszük, ha már a házból kilépve is maszkot viselünk, mert véletlenül is könnyen érinthetjük a kijelölt közterületek valamelyikét.

Állítólag negatív teszt nélkül is taníthatnak a pedagógusok egy szombathelyi iskolában

Az iskola egyik tanára számolt be a jelenségről, a Szombathelyi Tankerületi Igazgató is reagált.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra