Megjöttek a Blaguss vadiúj helyijáratai Szombathelyre

Alig két hét és indulnak. Addig is összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az új tömegközlekedésről.

Ahogy arról már lapunk is többször beszámolt, 2022. január 1-jével az osztrák-magyar Blaguss Agora Hungary Kft. veszi át „Elhoztuk a 21. századot” – Bemutatták, milyen buszok járnak Szombathelyen január 1-től 2021. June 30. 11:20 a szombathelyi tömegközlekedést a Volántól. Már megmutatták az új buszokat, Így néznek majd ki az új szombathelyi helyijáratok 2021. November 29. 12:13 megvan az új menetrend, Nemcsak a menetrend, de a buszjáratok is megváltoznak Szombathelyen 2021. October 22. 10:52 azt is tudjuk, hogy hol lesznek a jegyautomaták, Megvan, hol lesznek a Blagussnak jegyautomatái Szombathelyen 2021. November 11. 11:38 elindult a GYIK-oldaluk, Lehet-e jegyet váltani a buszon? Hol van az új menetrend? – Elindult a Blaguss GYIK-oldala 2021. November 24. 13:38 elkészült a menetrendi füzet Elkészült a Blaguss szombathelyi menetrendi füzete 2021. December 14. 17:27 és az útvonaltervező és hamarosan a mobilapplikáció is meglesz.

Most pedig, alig két héttel az indulás előtt összehívták a sajtót, hogy élőben is megmutassák a vadiúj helyijáratokat. A sajtótájékoztatón ott volt Nemény András polgármester, Horváth Soma városüzemeltetésért is felelős alpolgármester, illetve a Blaguss Agora Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Szlávik Gábor és Tóth Gergely, a szombathelyi üzem vezetője.

Megjöttek a Blaguss új helyijáratai
Tóth Gergely, Szlávik Gábor, Nemény András és Horváth Soma. | Még több képért kattints!
Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

A polgármester arról beszélt, hogy ez a siker időszaka, hiszen ahogy azt 2019-ben, az önkormányzati választások idején ígérték, Szombathely tényleg a holnap városa lesz. Ennek egyik lépése a most megújuló, sokkal környezetkímélőbb tömegközlekedés.

Mint emlékeztetett, a város 10 évre kötött szerződést a Blaguss Agora Hungary Kft.-vel és összesen 33 darab vadiúj Mercedes buszt hoznak a városba: 3 Mercedes-Benz CitySprinter, 5 Mercedes-Benz Citaro G csuklós és 25 Mercedes-Benz Citaro. A buszok alacsonypadlósak, klimatizáltak és persze megfelelnek az Euro 6 környezetvédelmi előírásoknak.

Megjöttek a Blaguss új helyijáratai
Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

És mivel sokkal polgárbarátabb, minőségibb lesz a tömegközlekedés Szombathelyen, azt remélik, hogy sokan teszik majd le az autóikat, ezáltal pedig rengeteget javulhat a levegő minősége a városban.

Horváth Soma arról mesélt, hogy egy komoly és intenzív fél éven van túl az önkormányzat, illetve a cég, hiszen nagyon sok munka előzte meg azt, hogy most Európa-szintű tömegközlekedés indulhat el Szombathelyen. Nagy sikernek tartja, hogy a rendszerváltás óta először volt verseny Magyarországon a tömegközlekedést illetően.

Megjöttek a Blaguss új helyijáratai
Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Hozzátette, hogy teljesen más lesz a menetrend, de úgy gondolja, sokkal utasbarátabb lett és az átszállási lehetőség is sokkal több, mint korábban. Persze hangsúlyoztza, hogy egy menetrendben mindig lehet jót és rosszat is találni. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ez a cikkeinknél és a Blaguss oldalain hagyott kommenteknél is látszik.

Végül Szlávik büszkén beszélt arról, hogy a Blaguss előtt nem volt még egyetlen olyan tömegközlekedéssel foglalkozó magáncég sem Magyarországon, ami ekkorát lépett volna. Aztán áttért az új szombathelyi buszokra, melyek szinte már egytől egyig startra készek. Többségük egyelőre még a soproni telephelyen van, de néhány napon belül ezek is megérkeznek Szombathelyre.

Megjöttek a Blaguss új helyijáratai
Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Tehát minden a tervek szerint halad, egyedül annyi „gikszer” lehet a január 1-jei startnál, hogy a jegyárusító automaták nélkül indulnak el a buszok (nem lehet ugyanis jegyet vásárolni a buszokon a sofőröktől, csak bankkártyával az automatákból). Nem kizárt, hogy ezek a gépek néhány nappal később érkeznek meg, de az ügyvezető úgy gondolja, ez nem lehet akadály, minden készen áll a kezdésre.

Mit érdemes még tudni?

A decemberi, még volános bérleteket egyébként január 5-ig fogadja el a Blaguss, de sokkal több helyen lehet megvásárolni az új jegyeket és bérleteket. Egészen pontosan az alábbi helyszíneken és alkalmazásokban lehet azokat megvásárolni:

 • Közlekedési Mobiljegy app
 • OTP Simple
 • Telenor Wallet
 • Voxpay
 • Éhen Gyula téri jegyautomata és
 • Órásháznál lévő jegyautomata
 • Városháza megállónál lévő jegyautomata
 • GySEV utascentrum
 • Tourinform iroda
 • az autóbuszokon bankkártyával (csak vonaljegy, kedvezményes vonaljegy és napijegy)
 • Bizományosi értékesítőhelyek:

 • Lara Home üzlet a Domus Áruházban
 • Hangulat vegyeskereskedés (Rumi út 272.)
 • Tourinform Iroda (Király utca 1.)
 • GySEV utascentrum (vasútállomás
 • Blaguss Agora Éhen Gyula tér
 • Megjöttek a Blaguss új helyijáratai
  Így fognak kinézni a bérletek. | Még több képért kattints!
  Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

  A sajtótájékoztató után kiküldött sajtóanyagban az áll, hogy csak az első ajtónál lehet felszállni, ugyanis a buszsofőrök ellenőrzik a jegyek és bérletek érvényességét. Ahogy korábban, úgy természetesen most is fel kell mutatni felszálláskor az ingyenes utazásra jogosító igazolványokat (pl. 65 éven felettiek).

  Ha bérletet vásárol, meg kell adni annak az igazolványnak a számát, mellyel az utas a bérletet használni fogja. Erre bármilyen fényképes személyazonosításra alkalmas igazolvány használható, de elfogadják a volános bérletigazolványokat is. Fontos, hogy a Blaguss nem értékesít új bérletigazolványt. A diákigazolványok számát pedig a diákbérlet vásárlásakor meg kell adni.

  Az útvonaltervező online felülete itt érhető el, de ahogy azt már említettük, rövidesen a mobilapplikáció is elkészül. A tervezőben – és természetesen a Google-térképen is – látható lesz nemcsak a menetrend, hanem a tényleges indulási időpontok is.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet