Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megtesznek mindent a szombathelyi gyárak koronavírusügyben?

Bana Tibor az Országgyűléshez fordul javaslatával.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már a járvány tavaszi kitörése óta kevés szó esik arról, hogy a cégek hogyan birkóznak meg a koronavírus járvánnyal. Nem gazdasági, hanem egészségügyi értelemben.

Míg a tavaszi első hullám alatt hallottunk követendő és elrettentő példákról, de fertőzésekről nem nagyon, addig az ősz nagyon más volt.

Mikor a szombathelyi multinacionális cégeknél megjelent a betegség, az először a címlapon szerepelt hírként, Újabb koronavírus fertőzött egy szombathelyi multinacionális cégnél - frissített 2020. August 13. 13:30 majd amikor a napi új esetszám országos szinten több ezerre, megyei szinten több százra futott fel, a gyárak, üzemek, irodák ismét kikerültek a fókuszból.

Keveset foglalkozik a sajtó a munkahelyi fertőzésekkel.
Pixabay.com

Pedig fontos helyszínekről van szó, ahol nem is olyan nehéz egyensúlyba hozni az érdekeket.

A nagy gyárak az ott dolgozó embertömeg miatt egyrészt fokozott veszélyt jelenthetnek a betegség terjedése szempontjából, másrészt az esetleges leállásuk családok ezreinek a megélhetését veszélyeztetik.

Sokat segítene például az – tudta meg lapunk Nehéz hónapok után, még nehezebbek előtt – Milyen segítségre lenne szükségük a Vas megyei vállalkozásoknak? 2020. November 12. 15:26 a közelmúltban –, ha a cégek maguk is végezhetnének Covid-19 teszteket, ezzel meggyorsítva és rugalmassá téve a fertőzöttek gyors kiszúrását és a kontaktkutatást.

Bana Tibor Vas megyei országgyűlési képviselő a mai napon juttatta el szerkesztőségünknek azt a sajtóközleményt, amelyben arról ír, hogy szombathelyi gyárak dolgozói azzal keresték meg, hogy félnek, mivel egyre több munkás fertőződik meg, és a cégek nem tesznek meg mindent a járvány terjedése ellen.

Ezért azt javasolja a képviselő, hogy az állam tegye ingyenessé – akár adókedvezmény formájában – a több mint 50 főt foglalkoztató, ipari termelést folytató cégeknél a koronavírus-teszteket, abban az esetben, ha dolgozóik létszámának legalább 10%-a koronavírus-fertőzötté válik.

Nekünk – tesszük hozzá – a 10 százalék már egy kicsit magasnak tűnik, de nem vagyunk szakemberek.


Bana Tibor sajtóközleménye

„A Vas megyei gyárakhoz és az Országgyűléshez fordulok

Az elmúlt napokban több megkeresés érkezett felém különböző Vas megyei, elsősorban szombathelyi gyárak dolgozóitól. Elmondták: egyre több munkatársuk fertőződik meg koronavírussal. Emiatt a dolgozók félnek és féltik a családjukat, sok esetben pedig úgy érzik, a cégek nem tesznek meg mindent a gyáregységekben a védekezésért és nem minden esetben tekintik elsődlegesnek a dolgozók egészségét, sokkal inkább a termelés gördülékenységét. Az elmondások szerint nem mindig történnek meg a megfelelő fertőtlenítések, miután kiderül, hogy koronavírus-fertőzött volt egy adott műszakban, illetve nem történik meg a kontaktkutatás során a dolgozók értesítése a Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről, valamint a gyárak is csak nagyobb csúszással vagy egyáltalán nem tesztelik dolgozóikat.

Bana Tibor
Kiss Tamás

Természetesen a kontaktszemélyek értesítése és tesztelése elsődlegesen a magyar állam feladata, azonban a gyáraknak is megvannak erre a lehetőségeik. Azzal, hogy a cégek folyamatosan tesztelik dolgozóikat, nagyban hozzájárulhatnak a vírus terjedésének megakadályozásához, védhetik dolgozóikat, ezzel pedig termelésüket is biztosíthatják.

A mai napon nyílt levélben fordulok az 50-nél több foglalkoztatottal rendelkező gyárak vezetősége felé, melyben azt kérem tőlük, hogy tegyenek meg mindent munkatársaik védelme érdekében.

Levelemben segítségemről is biztosítani szeretném a cégek vezetőit. Éppen ezért határozati javaslattal élek az Országgyűlés felé, hogy az állam tegye ingyenessé – akár adókedvezmény formájában – a több mint 50 főt foglalkoztató, ipari termelést folytató cégeknél a koronavírus-teszteket, abban az esetben, ha dolgozóik létszámának legalább 10 %-a koronavírus-fertőzötté válik.

Ezzel is gátat szabhatunk a vírus terjedésének, megóvhatjuk az egészséges dolgozókat és megelőzhetjük, hogy egyes cégek a kieső munkatársak miatt a leállás szélére kerüljenek. Vigyázzunk egymásra!

Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Covid 19

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra