Budapesten mesélt a web jövőjéről a Google egyik igazgatója

A világháló kilátásairól mesélt az ELTE-n tartott előadásában Scott Rubin. Ott voltunk, meghallgattuk, kicsit csalódtunk, elmeséljük.

Nagy várakozás előzte meg pár hete a bejelentést, hogy Scott Rubin, a Google és a YouTube kommunikációs igazgatója az ELTE előadótermébe érkezik angol nyelven előadni - ami miatt a szervezők kénytelenek voltak előregisztrációhoz kötni az egyébként ingyenes részvételt. A heves érdeklődésen persze csak az csodálkozik, aki az elmúlt húsz évet egy koporsóban töltötte wireless internetkapcsolat nélkül, hiszen mégiscsak a bolygó egyik legfejlettebb webes óriáscégének egyik vezető tisztségviselőjéről beszélünk, aki most itt, tőlünk pár tíz méterre markol rá a mikrofonra.

Ennek megfelelően joggal várt a publikum egy serényen gördülő, szivárványos tényektől, kulisszatitkoktól, érdekességektől duzzadó előadást - ami azonban nem következett be. De ne rohanjunk előre, hiszen ezt nem lehetett rögtön tudni, a direktor úr remekül piszkálta fel az érdeklődést, amikor elmesélte, hogy az előre gondolkodó alkalmazás, a Google Now mondta meg neki, hogy az aktuális autóforgalomnak megfelelően mikor kell elindulnia a Heathrow repülőtérre, majd Ferihegyre érkezve a hangalapú keresőt, a Google Voice Search-öt kérdezte meg, miként juthat el a pesti szállodájába.

Scott Rubin (MTI Fotó: Máthé Zoltán)
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Azonban még Londonban majdnem megbukott az utazós projekt: egy olyan terminálban próbálkozott, ahonnan mindig indulni szokott a gépe, de Budapestre pont nem onnan indult, ezért kishíján lekéste, és úgy kellett sűrű bocsánatkérések közepette átvergődnie magát a többi morcos várakozón.

A telefonomban ott volt az információ, de ekkor már nem vettem a fáradságot, hogy ránézzek

- mondta.

Tőlünk fog tanulni az internet

És hopp, már át is kötött előadásának kulcstémájára: arra, hogy hogyan fog kinézni a jövő webje.

Szerintem a web még ennél is okosabb fog lenni. A jövő internetje nem csak az aktuális helyem és a belépőkártyám alapján fog segíteni nekem, de a szokásaim alapján is. Tanítani fogom tudni, hogy felismerje, mikor vétek valami hibát.

Majd elhangzott a kulcsszó: prediktív web. Erre mennek a dolgok, vagyis az online alkalmazásainkat mi fogjuk oktatni, úgy, hogy a későbbiekben már akkor is megtesz nekünk valamit, még mielőtt kérnénk rá. Mert tudja, hogy kérni fogjuk rá.

Felhívta a figyelmet például egy olyan alkalmazásra, amit ha bekapcsolunk mondjuk a mellettünk heverő tableten, figyel a másokkal folytatott beszélgetéseinkre (értelmezve azokat), és már azelőtt megjósolja, milyen információkra lesz szükségünk a diskurzus további szakaszában, még mielőtt elértünk volna odáig. ( Itt van egy cikk is erről a fejlesztésről.) Aztán egy újabb reklámkanyar: pár szó a Knowledge Graph-ről, ami hamarosan felbukkan a Google keresőben, és elvileg nagymértékben megkönnyíti majd, hogy tényleg a minket érdeklő infókat vadászhassuk le a webről, mert egy oldalsávban további adatokat is megjelenít a keresett téma kapcsán - talán épp azokat, amikre szükségünk van.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szociális gerincoszlop

Rubin ezt követően tért rá a

social spine

kifejezésre, ami szerinte nem sokat mond a Google irodáin kívül, de jelezte, hogy megpróbálja elmagyarázni - nos, az előadás valahol itt nyeklett meg.

Az internet velejárója, hogy egyre és egyre közösségibbé válik

- hallottuk az erősnek szánt, mégsem annyira úgy lecsapódó gondolatot, hogy aztán végighallgassuk a Google Plus (a Google közösségioldal-próbálkozása) reklámját, és azzal együtt egy alig titkolt Facebook-fricskát:

nem akarom, hogy valaki, akit 14 évesen ismertem, rámtaláljon, és tudja egyből, hogy éppen mit csinálok.

Scott itt elegánsan csupán azt felejtette el megemlíteni, hogy a Facebookon is vannak privacy-beállítások, amivel ez elkerülhető.

Ugrunk a mobileszközökre: szerinte a prediktív web ezeken mutatja majd meg igazán az erejét. Aki olvasgat tech-rovatokat, azt ez a kijelentés sem hatotta meg, hiszen a mobiltelefonok és táblagépek elképesztő térnyeréséről ezer és egy kutatás szól. De itt már legalább adatokat hallottunk: 2011 és 2012 júniusa között Amerikában a mobilapplikációk használata 91 százalékkal megugrott. Valamint: 2015-re négyszer annyi mobilra fejlesztett app lesz, mint amennyit laptopra és PC-kre fejlesztenek.

Általánosságok és általánosságok

Hogy mit jelent a web a jövőben a társadalmaknak, az következett a sorban, amivel nem is lett volna baj, ha a Google-direktor nem az általánosságok állóvizében tapicskol. Elmondta többek között, hogy milyen hasznos lesz a demokráciáknak, amikor az emberek közvetlenül kérdéseket intézhetnek a vezetőikhez (kérdés ugye, hogy a vezetők akarják-e ezeket hallani), vagy hogy segít a kultúrák közötti tudáscserében, például ő akár a londoni lakásából figyelheti, amint egy milánói nonna a tésztakészítés rejtelmeibe avatja be. És hogy a mobilunk majd monitorozza a szívritmusunkat, és szól, hogy ideje felkeresni az orvost.

Az előadás egyik legérdekesebb pontja nem is egy kijelentés, hanem egy kérdés volt: tudhatunk-e valamiről, még mielőtt bekövetkezne? Ha ma észrevennénk az internetes keresési trendekben, hogy egy csomóan rákeresnek egy érdekes tünetegyüttesre, akkor feltételezhető-e, hogy egy járvány van a küszöbön? És vajon mi lett volna, ha az AIDS felbukkanásának az idején már ilyen prediktív technológiák állnak a rendelkezésünkre?

Erre nem Scott Rubin adta meg a választ. A jövő fogja. És, ahogy ő mondta az előadás vége felé:

the future is bright.

Ragyogó jövőnek nézünk elébe. Ámen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech