Minden a Holdról szólt tegnap este Szombathelyen

Előadáson, filmvetítésen és távcsöves megfigyelésen vehettünk részt.

Tegnap este hat órától kezdődött egy nagyobb rendezvény, a 66%-os holdfogyatkozás alkalmából, a szombathelyi Agora moziban. Az esemény során előadásokat hallhattunk a Holdról és az Apollo 11-ről, megnézhettük Az első ember című filmet, valamint távcsővel is megfigyelhettük a holdfogyatkozást. Az este tehát szó szerint égi kísérőnk körül forgott.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Mitre Zoltán, a GAE elnökségi referense a Holdról, és megfigyelésének különböző állomásairól tartott előadást. Többek között megemlítette Arisztotelész felfedezését: a görög tudós a holdfogyatkozás során megjelenő görbe árnyékból következtetett a Föld gömb alakjára, még bőven időszámításunk előtt. Beszélt arról is, hogy pontosan és szabályosan 19 évente azonos napokra esnek a fogyatkozások. Ezáltal a Holdat akár egy égi óraműnek is tekinthetjük.

Holdra látás, holdra szállás
Varga Mátyás (telefonos kép)

Dr. Szabó M. Gyula, az ELTE GAO MKK igazgatója, a holdi becsapódások dokumentálásának rendkívül bonyolult folyamatáról tartott előadást. A Hold felszínét ugyanis meteoritokból, kis bolygókból és üstökösökből származó kráterek tarkítják. Ahhoz, hogy a becsapódásokat megfigyelhessék, rendkívül sok képet kell készíteni másodpercenként. Idén májusban azonban fellélegezhettek az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban, mert egy sokkal precízebb műszerrel végezhetik már ezt a munkát.

Még előadása előtt megemlítette Dr. Péntek Kálmán, a GAE egyesületi elnöke, hogy a holdraszállás keltette fel érdeklődését a természettudományok iránt. Az azóta eltelt 50 év sem csorbította lelkesedését az égbolt megfigyelése iránt. A Neil Armstrongról és az Apollo 11-ről szóló előadást közvetlenül Az első ember című film előtt tartotta meg, így mindenki kellően ráhangolódhatott a filmre.

Részleges holdfogyatkozás
Részleges holdfogyatkozás - kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

Mint kiderült, pontosan tegnap volt 50 éve, hogy Armstrongék elindultak a Hold felé. Neil Armstrong egyébként katonaként a koreai háborúban éles bevetéseken is részt vett, illetve repülőmérnöki és katonai múltjának köszönhetően egy sugárhajtású géppel 60 kilométeres magasságot is elért: ekkor a gépe 6400 km/h-ás sebességgel száguldott.

A film után az előadók mindenkit járdacsillagászati megfigyelésre invitáltak. Három távcsővel lehetett megfigyelni égi kísérőnket. A szabad szemmel is jól látható jelenséget a távcsöveken keresztül még jobban meg lehetett ismerni. Láthattuk a Jupitert és négy nagyobb holdját, az Iot, az Europét, a Kallisztót és a Ganümédészt. A legérdekesebb azonban mégis a Szaturnusz volt, mert a gyűrűit is látni lehetett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?