Elővásárlási jogot jegyeztet be az MMIK-ra a szombathelyi önkormányzat

Bár az àllam tulajdonában van, közben kormánypárti alapítványok cserélgetik egymást az üzemeltető cégben.

A csütörtöki közgyűlésen a városvezető többség megszavazta, hogy elővásárlási jogot jegyeztessenek be az MMIK-ra. Ezt Czeglédy Csaba képviselő (független) javasolta, a fideszesek tartózkodtak.

A szavazás előtt elég komoly vita volt az MMIK-ról, egyrészt arról, hogy mennyire jó gazda az állam, másrészt azért, mert nemrég megváltozott az MMIK-t működtető Magyar Nemzeti Innovációs Központ Nonprofit Kft. tulajdonosi struktúrája.

Az állam elvette a megyei önkormányzattól, és nem adta át a városnak

A volt Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ 2012-ben lett az államé, amikor a kormány elvette az intézményeket Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val? 2011. October 07. 10:34 a megyei önkormányzatoktól. Egészen 2021-ig az Agora Kulturális Központ működtette, az épületben főként civil szervezetek, művészeti csoportok béreltek helyiségeket.

Egykor szebb napokat látott az épület
Mészáros D. Zsolt

A szombathelyi önkormányzat többször is megpróbálta megszerezni Nem lett Szombathelyé az MMIK 2016. May 28. 07:48 az MMIK tulajdonjogát, sikertelenül. Pedig a város előtte komoly terveket készített a felújítására és hasznosítására, ráadásul a távolabbi, átfogó tervekben (Ady téri buszpályaudvar elköltöztetése) is szerepelt az épület és az előtte lévő tér.

Tavaly augusztusban aztán az állam megszüntette a közös üzemeltetésről szóló szerződést, és attól kezdve sem a szombathelyi önkormányzatnak, sem az Agora Kulturális Központnak nincs köze az épülethez. Annyira nincs, hogy az idén a március 15-i ünnepséget sem rendezhették meg az épület előtti téren.

A háttérben húzódó Vidnyánszky-szál

Már tavalyelőtt májusban kiderült Felújítják a szombathelyi MMIK-t, de az állam jelöli ki a működtetőjét 2020. May 23. 11:32 hogy az államé marad az egykor szebb napokat látott MMIK, mi több, 600 millió forint is kerül az épület felújítására. Tavaly január közepén aztán kiderült, hogy egy külön cég alakult Vidnyányszkyhoz köthető állami cég üzemelteti majd a szombathelyi MMIK-t 2021. January 11. 11:39 az üzemeltetésére: a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft. (MMIK Kft.).

Az MMIK Kft. tulajdonosai között volt a Nemzeti Művelődési Intézet, ezenkívül a Vidnyánszky Attila irányításával működő Magyar Teátrumi Társaság egyik cége, illetve a Fekete Péter államtitkár ötlete nyomán létrejött Baross Imre Alapítvány.

Tavaly február elején Fekete Péter, az EMMI akkori kulturális államtitkára látogatott el Szombathelyre, Talán egyszer ilyen lesz az ősszel újra nyíló MMIK 2021. February 04. 16:19 bejelentették, hogy igazi közösségi teret akarnak létrehozni az egykori Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ helyén.

Azt ígérték, hogy nyüzsgő kulturális élettel töltik meg az épületet, és hogy hamarosan elindul a korábban beígért 600 milliós felújítás is. Még látványterveket is bemutattak.

Azt ígérték, hogy ilyen lesz az MMIK
Szabó János

Programokat valóban szerveztek az MMIK-ban, de idén tavasszal azzal hívta fel magára a figyelmet az üzemeltető cég, hogy kormánypropagandát terjesztettek Kormánypropagandát nyomat az MMIK a szombathelyi buszokon 2022. March 15. 07:03 fizetett hirdetésben a helyijáratos buszokon.

A választási kampányban kisebb botrány is lett abból, hogy az MMIK Kft. szervezésében úgy hívták meg Bereczki Zoltánt egy séi rendezvényre, hogy előtte nem közölték a művéssszel, hogy kampányeseményről van szó. Bereczki majdnem faképnél is hagyta Kínos koncert Sében, Bereczki Zoltán majdnem faképnél hagyta a politikai felhangú rendezvényt 2022. March 27. 10:57 a szervezőket.

Augusztusban aztán kigyulladt egy próbaterem Kigyulladt egy emeleti próbaterem a szombathelyi MMIK-ban 2022. August 24. 08:14 az épületben, és elterjedt a hír, hogy az MMIK-nak nincs biztosítása Többmilliós kárt okozott az MMIK-tűz, az is kérdéses, hogy volt-e érvényes biztosítás 2022. September 08. 06:59 . Megkérdeztük erről az üzemeltető céget, de nem kaptunk egyértelmű választ Az MMIK válaszolt kérdéseinkre, de még most sem tudjuk, volt-e biztosításuk, amikor két próbaterem kigyulladt 2022. September 10. 07:17 .

Az MMIK aulája
Mészáros D. Zsolt

De ennél is fontosabb, hogy amióta a Magyar Nemzeti Innovációs Központ Nonprofit Kft. üzemelteti az MMIK-t, változás volt a cég tulajdonosi szerkezetében.

Az Opten céginformációs rendszer adatai alapján idén augusztusban eltűnt a tulajdonosok közül a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány.

Egy kormányközeli alapítvány lett a többségi tulajdonos

Maradt viszont a Vidnyánszkyhoz köthető Magyar Teátrumi Társaság cége. Az annak idején Fekete Péter akkori államtitkár ötlete alapján létrejött Baross Imre Alapítvány pedig megszerezte az MMIK Kft. többségi tulajdonrészét.

Ami azért érdekes, mert a Baross Imre Alapítvány nem kultúrával, hanem oktatással foglalkozik. A tulajdonosváltozásból az tűnik ki, hogy egyre kisebb szerepet kap a kultúra, és egyre szorosabb a NER-elit befolyása az intézményre.

Azért szavazta meg a közgyűlési többség az elővásárlási jog bejegyzését, mert nem tudni, mi a terve a kormánynak az épülettel, amire egyébként az önkormányzat is dolgozott ki hasznosítási tervet korábban.

Hamarosan azt is megnézzük, hogy maga az épület kinek a tulajdonában van pontosan.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet