Túl az agyhalálon - új nevet keresnek az MMIK-nak

Kaptár? Agora Kultúrház? Lehet ötletelni, minek hívjuk eztán ezt a hányattatott sorsú szombathelyi „társasházat”.

Hogy mi köze a szombathelyi Agorának az MMIK-hoz? Annyi, hogy ennek a hányatott sorsú , megye-város közös tulajdonából pár éve államosított kultúrháznak az épülete idén január 1-től a városé, az üzemeltetés feladata pedig az AGORA Szombathelyi Kulturális Központé lett.

Felemás a helyzete, de korántsem annyira kilátástalan és bizonytalan, mint amilyen fél éve volt. Ugyanis az MMIK-Agora a szakmai feladatok ellátására továbbra is kap apanázst az államtól, viszont az üzemeltetésért cserébe végre beleszólása is lehet a ház működtetésébe. Gyakorlatilag tehát, ehhez nem fér kétség, januárban a közgyűlés az MMIK-t a kómából hozta vissza.

MMIK újratöltve
MMIK újratöltve
Mészáros Zsolt

A kérdés már csak, mihez kezd majd ezzel a leszanált épületegyüttessel a város?

A mai sajtótájékoztató is erről szólt, mit terveznek ezzel a leamortizálódott épületkomplexummal? Ahogy Puskás Tivadar polgármester vázolta, az MMIK egy olyan civil ház lesz, ami „társasházként” vagy tanácsi lakásként (ezt a fontos kérdést nem sikerült tisztázni) működik majd, és ami házmestere Parais István Agora-igazgató lesz ( korábban, pár éve még ő vezette az MMIK-t, tehát most visszatért Áttáncolt Szombathely kulturális életébe 2013. February 01. 07:59 ).

Egy olyan intézményt tervez ide a város, amely helyet ad a fontos szerepet betöltő civil egyesületeknek, közösségi tereivel lehetőséget ad számukra a jobb működéshez. Jelen pillanatban – utalt rá - nyolc civil szervezet működik majd itt (vannak köztük régi lakók, de jönnek újak is), három szervezet pedig még vacillál azon, hogy székhelyéül válassza-e ezt a monstre társbérletet.

MMIK újratöltve
MMIK újraélesztésében közreműködött: Parais István, Puskás Tivadar és dr. Takátsné Tenki Mária
Mészáros Zsolt

Dr. Takátsné Tenki Mária tanácsnokasszony hozzátette, tavaly november óta tárgyalnak már arról, hogy az eddig a Kisfaludy utcában működő civilek milyen módon kaphatnának helyet az MMIK-ban. Ugyanakkor ő is kiemelte, a régi lakóknak továbbra is helyet biztosítanak: ilyen a dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület, a nyugdíjas klub, vagy a nagy múltú Erkel Kórus.

Ráadásul az MSH közelgő felújítása miatt az ott lakó egyesületeknek is átmenetileg helyet kell biztosítaniuk. Így lesz például irodája az MMIK-ban a Lorigonak TSE-nek is. Ami fontos, az irodákért csak használati díjat kell majd fizetni, ami olcsóbb lesz, mint az eddigi Kisfaludy utcai bérlemények.

Olyan egyesületek jönnek egyébként át, mint a Civil Kerekasztal, a Nyugdíjas Szövetség, és Civil információs Központ. (A megyei egyesületek munkáját segítő központ eddig Szombathelyen a Herényiek Közösségi Házában üzemelt.) Mindannyian azért költöznek szívesen, mert Szombathely központjában könnyebben érhetik el személyesen az egyesületek a Civil Centrum szolgáltatásait. Ráadásul itt a civil szervezetek jutányos áron használhatják majd rendezvényeikhez a klubhelyiségeket és egy egyéb közösségi tereket.

Ki lakik itt?

„Házmesterként” Parais István részletesen megmutatta, mi-hol lesz: az alagsorban például marad az Ungaresca Néptáncegyüttes, egy ablaktalan szobában pedig továbbra is tevékenykedhetnek a vasútmodellezők. A földszinten a balettiskola táncterme, a Civil Kerekasztal kap helyet. Az első emelet jórészt a Bábszínházé, pluszban a 125-ös termet is megkapják, és megegyezés szerint használhatják a nagytermet is. A második emelet is telített, túljelentkezés van, így nem tudnak mindenkinek helyet biztosítani. A szempont: olyan tevékenységeket igyekeztek egymás mellé tenni, amik kiegészítik egymást.

MMIK újratöltve
Van remény - ilyenek az új irodák
Mészáros Zsolt

Ami még érdekes lehet, Parais István megemlítette, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az előtér és a dísztér bio- és termelői piacnak is helyet adhat. Ráadás idén május-júniusban felújítás miatt bezár az MSH, így az Agora (és a város) kulturális frontja egyik legfontosabb színtere lesz újra az MMIK. Szóval nem kell aggódni, elvileg bőven lesz élet itt!

Mi lesz a beázásokkal? Nem tervezik az épület felújítását?

Erre már mi kérdeztünk rá. Hiszen jól látható, az 1980-ben felavatott épület milyen rossz kondíciókban van: lépten-nyomon beázik, rossz a szigetelése. Parais István is elismerte, sürgős feladat a tetőszerkezet problémái miatti beázások megszüntetése. A polgármester is elismeri, a ház nem maradhat így, minden műszaki problémát orvosolni kell. Viszont, jegyezte meg az igazgató, amit lehet karbantartanak, elkezdték például a civilek számára kiadott irodák felújítását, az esztétikai minimum elve alapján igyekeznek rendbe tenni, kifesteni, a beázásokat megszüntetni.

[gallery="11973" picture="283826" title="Ilyen most, a beázás nyomaival"]

Minek is nevezzük!

Az új civil „társasháznak”, utalt rá Puskás Tivadar új nevet is kéne találni, úgyhogy a polgármester arra buzdított mindenkit, hogy találjon ki valami frappánsabb titulust az MMIK-nak. Úgyse tudja senki (?), közölte, mit is jelent ez a mozaikszó: MMIK. Erre jelentkezett felszólalásra Zsámboki Árpád, az MMIK első igazgatója, aki miután kifejezte abbéli örömét, hogy sikerült a városnak megmentenie ezt a jobb sorsra érdemes művelődési házat, mindjárt új nevet is javasolt. Szerinte kívülről úgy néz ki, mint egy méhkaptár, szóval legyen Kaptár.

Tényleg, Önök mit javasolnának? Minek nevezzük az MMIK-t? NICSH-nek? (Nemzeti Ifjúsági és Civil Ház) vagy SCH-nak (Savaria Civil Ház)? Vagy legyen egyszerűen Agora-Kultúrház?

Egy kis nosztalgia

Épül az MMIK - szemben az Ady tér
Épül az MMIK - szemben az Ady tér
-
Nagy találkozás
Nagy találkozás
-
Amikor még élt a ház
Amikor még élt a ház
-

Csak húzza a csúszkát a képen!(Tavalyi munkánk, ami most is érdekes lehet.)

before
after
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathelyi kísértetház: az MMIK régen és ma

Lesz még feltámadás? A 33 évvel ezelőtti építkezésről készült fotókat, izgalmasabb életképeket mindenesetre beszkenneltük. Íme!

Harminchárom évem volt... - Demonstráció az MMIK-ért

Jó 70-80 ember gyűlt össze az MMIK előtti, évtizede egyre sanyarúbb állapotba jutó placcon péntek délután 4 órakor.

Nem kell az MMIK Szombathelynek

Az állam át akarja adni a városnak, de Szombathely már így is sokat költ a kultúrára – áll az indoklásban.

Bezárt, kinyitott, nincs víz - mi lesz az MMIK-val?

Nem szállítják el a szemetet, elzárják a vizet, felmondanak a bérlők. Csak néhány a szombathelyi MMIK problémái közül, amik felmerültek az MSZP sajtótájékoztatóján.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra