Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Autós cirkusz héttonnás szörnyekkel Szombathelyen

Pár hete még egy kéttonnás víziló súlya alatt süppedt a talaj a város szélén, most egy nagy szörny vette át a helyét.

A hatalmas kerekeken ácsorgó autó (ha lehet így nevezni) a parkoló sarkáról figyeli a Zanati út forgalmát, azt hiszem ha ilyen kocsival állnának a rendőrök egy-egy kereszteződésben, akkor még traffipaxozni sem kéne, annyira tekintélyt parancsoló.

A parkoló másik végén, a barkácsáruház felőli oldalon szintén egy óriási monstrum áll, a traktorszerű rózsaszín dragsterről sok nem derül ki, de vélhetően ezt sem egyliteres Suzukiból építették. Már alig várjuk, hogy megismerjük a számokat, így átsietünk a lakókocsikhoz, ahol elsőre németül, majd szlovénül szólnak hozzánk, aztán előkerül egy magyar srác is, aki a közeli lakókamion árnyékában ücsörgő férfihoz vezet minket.

Én vagyok a fiatal, ő itt a nagy öreg, ő mindent tud a szakmáról, amire kíváncsi vagy

- mondja, majd továbbcipeli a gigantikus akkumulátortöltőt. Készülnek a holnapra.

Monster truck autóshow
Tekintélyt parancsoló monstrum
Garai Antal Atom

Héttonnás szörnyek és egy elveszett láb

Először a két gépszörnyetegről érdeklődünk a férfinél, hamar koppan is az állunk az aszfalton, a 3,2 méter magas bigfoot motorja tizenötezer köbcentis, ötszáz lóerőt szabadít az aszfaltra.

Vannak taposó és ugró monster truckok, a mienk taposó, hét tonnás súlyával roncsokon megyünk át, itt az erő és a súly számít, nagyjából 80 és 100 liter üzemanyagot fogyasztana száz kilométeren, de forgalomban ilyennel menni nem lehet

- mondja nekünk Schneller Csaba, aki már harminc éve kaszkadőr, több külföldi produkcióban is szerepelt. Széke mellett mankók, bal lába térdtől hiányzik, hamar elárulja nekünk, hogy nemrég felborult egy produkció közben az autóval, és annyira összeroncsolódott a lába, hogy amputálni kellett.

Már alig várom a műlábat, hogy folytathassam, a volán mögé üljek!

Schneller Csaba kaszkadőr
Schneller Csaba nemrég vesztette el a lábát egy produkció közben
Garai Antal Atom

Van egy hét és fél tonnás rózsaszín dragster is a kelléktárban, az a hátsó kerekire állva megy el a közönség előtt.

Sajnos itt kicsi a hely, mert amúgy képes lenne nagyobb sebességgel kilométereken át két keréken haladni

- mondja és végignézve a parkolón, mi is azt tapasztaljuk, hogy helyszűke van, de a stáb tapasztalt, megold mindent.

Monster truck autóshow
A rózsaszín behemót
Garai Antal Atom

Több kaszkadőr van, különféle produkciókban szerepeltek már a Cobra 11-től a Bohócig, most épp az autós cirkuszhoz szerződtek egy évadra. Zúzzák a roncsokat, pörgetik a BMW-ket, két kerékre emelik őket, dragsterrel kerekeznek, felgyújtják egymást és száguldoznak a közönség előtt, látványban nincs hiány.

Monster truck autóshow
Lángoló falon hajt át s így gyullad is fel a kaszkadőr
Vágvölgyi Bálint

Hiába van roncshiány, a gyerekek így is imádják a "lapítást"

Nehéz ma már roncsokat szerezni, régen elég volt kiírni a plakátra és már hozták is az autókat minden városban, ma már nem így megy, a bontókból sem kapni könnyedén, tudjuk meg Csabától.

Ha van valakinek vagy egy bontónak roncsautója, akkor szívesen elkérnénk az előadásokra, majd vissza is szállítjuk, kicsit laposabban, cserébe reklámozzuk és fizetünk is, látványosabb, ha ép karosszérián dübörög át a bigfoot

- mondja Csaba, aki hozzáteszi, hogy bármelyik nap kereshetik őket, hiszen a látvány miatt szívesen elmennek a roncsért bárhova. Az előadás alatt ezt tapasztaltuk mi is, látványosabb egy ép áldozat, ugyanis a roncson átguruló monstrum csak tovább lapít.

Monster truck autóshow
Mérete miatt igazán látványos
Garai Antal Atom

Az autós cirkusz nyáron a Balaton körül fog utazni, Szombathelyen vasárnapig tartanak esténként előadásokat a Tesco parkolójában. Aztán késő ősszel, ha véget ér a szezon, jön a holtidőszak, van aki otthon pihen, van aki zsonglőrként vagy bohócként keresi ilyenkor kenyerét, nem könnyű ez a fajta szórakoztatás sem. Csaba szerint egy ilyen műsorral pár évig lehet járni itthon és a környező országokban, aztán valami újat kell kitalálni, bár mindig lesz elég gyerek, akit kihoznak a szülők, ugyanis ők a legérdeklődőbb közönség, a legtöbb rajongó közülük kerül ki.

Régebben még egy ötszáz köbcentis Hondával motoroztam egy drótkötélen, behoztam Európába a népszerű halálkerék trükköt, ma is szívesen fejest ugrom a veszélybe, egy kaszkadőr élete ilyen. Csak legyen már meg a műlábam!

Monster truck autóshow
Csaba a műsort figyeli, a háttérben újraértelmezik a
Garai Antal Atom
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

A cirkusz még mindig jobb, mint a mozi 3D-ben

Cirkusz vert sátrat a város szélén: víziló, tigrisek és tyúkok tanyáznak a parkolóban. Bepillantottunk a manézsba.

Autókat zúztak a kaszkadőrök a Tesco parkolóban – videókkal

Élőben láthattak komoly ütközést és fejre állást azok, akik jegyet váltottak a Bigfoot-show-ra Szombathelyen. Még vasárnap is megtekinthető a produkció.

Kaszkadőr show és Monster Truckok Szombathelyen

A bigfootoknak majdnem nagy falat lett a két kibelezett Skoda. Végül lezúzták a kocsikat, de messze nem úgy, mint ahogy a plakátokon és az amerikai show-kon láthattuk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra