Ki mond igazat? Az Éljen Szombathely nyilvánossá tenné az ukrán munkásszállóról szóló közgyűlési jegyzőkönyvet

Horváth Attila a Fidesz és Balázsy Péter csütörtöki sajtótájékoztatójára is reagált.

Szerdán tartott sajtótájékoztatót A Fidesz munkásszállót akart a szombathelyi Széll Kálmán utcában, az ellenzék inkább lakásokat építene 2019. September 11. 11:57 Nemény András, az Éljen Szombathely választási szövetség polgármester-jelöltje a Széll Kálmán utca 24. előtt. Nemény akkor elmondta, hogy az augusztus végi rendkívüli közgyűlés nyilvánosságtól elzárt részében a városvezetés beterjesztette, hogy a jelenleg nem használt épületben munkásszállót alakítsanak ki, főként a szombathelyi autóipari cégekhez érkező ukrán vendégmunkások számára.

Nemény elmesélte, hogy ezt az ellenzék akadályozta meg, és arról döntöttek, hogy az épületben lakásokat alakítanak ki. Azt még később eldöntik, hogy piaci alapon értékesítik-e azokat vagy a fiatal házasokat segítik-e vele.

Másnap a Fidesz tartott sajtótájékoztatót 15 ezer találkozás a szombathelyiekkel 2019. September 12. 20:52 , ahol Balázsy Péter polgármester-jelölt azt mondta, egy munkásszálló nem való a belvárosba, a régi épületet ők inkább felújítanák és nem építenék át sokemeletes modern lakóházzá. Kijelentette, az ő programjukban is szerepel a fiatalok bérlakáshoz jutásának támogatása, de ezt nem új építésű, a városképbe nem illő ingatlanok megépítésével képzelik, hanem a város birtokában lévő közel 2 ezer bérlakás fejlesztésével.

Horváth Attila
Szilágyi József (telefonos fotó)

Horváth Attila városi képviselő, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje most ezekre a kijelentésekre reagált. Mint mondta, az ellenzék 2010 óta minden évben a városvezetésnél több pénzt javasolt a bérlakások felújítására, hasznosítására, de ezeket a javaslatokat a Fidesz mindig leszavazta.

Miután az év elején a közgyűlésben létrejött az új többség, az idei költségvetésben 70 millió forinttal megemelték a bérlakások felújítására szánt keretet, terveik szerint jövőre ehhez képest plusz 100 milliót szánnak erre a célra.

Horváth Attila bejelentette, annak érdekében, hogy kiderüljön, ki mond igazat a munkásszálló terveivel kapcsolatban, olyan kezdeményezést tesznek, ami nem volt a rendszerváltás, 1990 óta. Ugyanis szerintük nem az a cél, hogy külföldről jöjjenek munkavállalók Szombathelyre. Ne ukránok, hanem szombathelyiek dolgozzanak a szombathelyi gyárakban, és a szombathelyiek lakhatásával foglalkozzon az önkormányzat, ne az ukránokéval.

Mindenki vállalja a döntését és a véleményét

Ezért javasolják, hogy hozzák nyilvánosságra az augusztus végi közgyűlés zárt üléséről készült jegyzőkönyvet. Horváth hangsúlyozta, a fideszesek is vállalják, hogy kiállnak döntésük mellett, ha nyilvános lesz a jegyzőkönyv, kiderül, hogy ki mond igazgat a vitában.

Ezt a javaslatot az Éljen Szombathely-frakció hét tagja már aláírta, ketten azért nem, mert éppen külföldön vannak. Horváth elmondta, a dokumentumot letette a jegyző asztalára, és azt kéri, hogy a Fidesz képviselői is írják alá, vállalják döntésüket és véleményüket.

Kérdésünkre a képviselő elmondta, a törvény szerint csak a személyi ügyeknél kötelező a zárt ülés, és ott is csak akkor, ha az érintett(ek) ezt külön kéri(k). A többi ügy zárt ülésen történő tárgyalásáról a közgyűlés dönt, ezért a közgyűlésnek joga van a zárt információk nyilvánosságra hozására is.

Javaslat a zárt ülés titkosságának feloldására
Szilágyi József (telefonos fotó)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019