Nap-keltére ébredhetünk, kukkolhatjuk a Szomszédokat - ezt néztük a nyolcvanas években 2.

A nyolcvanas évek második felében biztosan van valami, amit nem a Szomszédoktól kaptunk.

Sorozatunk előző részében a nyolcvanas évek első felében induló műsorok, sorozatok kerültek előtérbe.

Most az évtized második felét idézzük meg.

A rendszerváltás előtti évek

Sok változást hozott a nyolcvanas évek második fele mind az életünkben, mind pedig a tévés világban. Korábban már említettem a hétfői adásszünet megszűnését, miközben új műfajok megjelentek. Ilyenek voltak például a reggeli műsorok és a teleregény is.

Szomszédok

Ha már a teleregényről esik szó, illik felidézni a máig iszonyatos népszerűségnek örvendő Szomszédokat. Az 1987 májusában indult sorozat alaptörténetét felesleges lenne leírni. Helyette inkább néhány érdekesség:

 • A Lantos utca 8-as számú ház csak egy fiktív helyszín, a mindenki által jól ismert lakótelep címe ugyanis a valóságban Csiki-hegyek utca 1.
 • A sorozat egy emeleten, az elsőn forgott (és persze a külső helyszíneken), amit MTV számára állítólag Grósz Károly személyesen intézett. Az emeleten lévő négy lakásból háromban a családok laktak, egyben pedig a Gábor-Juli stúdió volt berendezve, illetve egyfajta pihenőszobaként is szolgált az utolsó lakás.
 • Felsorolni is nehéz lenne, hogy hányszor ismételte nagy sikerrel a köztévé a sorozatot, amelynek készült egy kommentáros változata is, ami annyira rosszul sült el, hogy azonnal átálltak a régi, hagyományos vetítésre.
 • A sorozatot többször is fel akarták támasztani a készítők, de ebből nem lett máig semmi. 2004-ben, Horváth Ádám , a sorozat rendezője egy új sorozatot készített az M1-re Életképek címmel, több Szomszédokos szereplővel. Ezt úgy reklámozta a köztévé, hogy a "legenda folytatódik", amely 2010-ig, a költségcsökkentésekig ment az MTV-n.

  Ami pedig a Szomszédok folytatását illeti: Bujtás János technikai rendező 2019-ben forgatott egy visszaemlékezést, amelyet a Life TV sugárzott azon év szilveszterekor. A rendező később elmondta, hogy szeretne új részeket is készíteni, de minden bizonnyal ezt a tervet a koronavírus elsöpörte, így nem lett belőle semmi. Így maradnak nekünk azok a felejthetetlen jelenetek, mint amiket Janka néni , vagy Vágási Feri produkált.

  Janka néni és az alkohol

  A teleregény kéthetente csütörtök esténként ment az MTV-n, ami 13 évig, 1987. május 7. és 1999. december 30. között futott, 331 részen keresztül.

  Gálvölgyi show

  A Gálvölgyi János főszereplésével készülő paródiasorozat eredetileg a Szeszélyes Évszakok stábja keze munkáját dicsérte. A műsor az idők során többször is átalakult. A sorozat első adása 1987 szilveszterén ment le, és bár a lényeg sosem változott, a név igen. Volt ez ugyanis Új Gálvölgyi show és Gálvölgyi Szubejktív is. Az utolsó MTV-adás címe viszont már Gálvölgyi Exklúzív volt, amely egy, a műsor keretein belül rendezett paródia volt.

  Az első RTL-es Gálvölgyi show 1998 szilveszterén

  A következő adásra 1998 szilveszteréig kellett várni, Gálvölgyi ekkor ugyanis átigazolt az RTL klubhoz, ahol havonta készítette az újabbnál újabb showkat, egészen 2012-ig. A kereskedelmi tévé utolsó próbálkozása Gálvölgyivel 2015-ben volt, de annak rendkívül negatív fogadtatása miatt nem kértek folytatást, amelyre Gálvölgyi 2018-ban tette fel a pontot azzal, hogy nem készít több paródiaműsort.

  Nap-kelte

  Magyarország első reggeli műsora 1989-ben indult el hódító útjára, amely mögött igazából egy magántelevízió volt. A NAP-TV-nek 1989 augusztusi indulása után a Magyar Televízió biztosított helyet, a reggeli műsorsáv központjában futhatott a műsor. A tévé húsz éves működése alatt a magyar tévés világ színe-java megfordult műsorban Albert Györgyitől Verebes Istvánig , Gyárfás Tamástól Vitray Tamásig .

  A Nap-keltét sokan a maga idejében is baloldali propagandaműsornak tartották, éppen ezért, már az első Orbán-kormány idején a műsor a TV3-ra, majd az ATV-re került.

  A műsor húsz évének összes főcíme

  Nézettsége az ocsmány díszlet és főcím ellenére kiugróan magas volt, 2009-es megszűnéséig ez volt a legnézettebb reggeli műsor. MTV-s utódja a Ma Reggel lett (ami egyébként korábban 2000 és 2002 között az M1-en már ment), amely nézettségben képtelen volt utolérni elődjét.

  Van benne valami

  Vágó István máig egyik legismertebb vetélkedője egy klasszikus barkóbajáték volt. Ha a játékos kitalálta, hogy mire "gondolt" a műsorvezető, nyert. A vetélkedő pikantériáját pont ez adta meg, hogy a játékos három függöny közül választhatott, és azt nyerte, ami mögötte volt. Ez lehetett egy szimbolikus tárgy, de a szerencsésebbek nyerhettek akár mosógépet vagy tévét is.

  A műsor főcímét a Dolly roll zenekar énekelte fel, a vetélkedő 1987 és 1993 között futott a Magyar Televízióban. Egyetlen alkalommal, 2007. május 1-jén, az M1 50. születésnapján újra volt lehetőség játszani Vágó Istvánnal és máig legendás vetélkedőjével.

  Ez volt a 80-as évek tévés műsorait bemutató sorozatunk utolsó része. Legközelebb már az évezred utolsó évtizedének műsorait tárgyaljuk, ahol már beköszöntenek a külföldi műsorok, és a kereskedelmi tévék is.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Deltával szárnyaltunk, Tévémacival aludtunk – Ezeket néztük a tévében a '60-as években - 1. rész

  Új sorozatunkban hétről hétre az elmúlt 65 év említésre méltó műsorait idézzük fel, a Deltától a Dáridóig, Táncdalfesztiváltól a Megasztárig.

  Önök kérték! - Ezt néztük a 70-es években

  Sorozatunk második részéből kiderül, melyik műsor volt az, amire a Balatonról kellett hazasietni, és az is, hogy mire volt képes az ember tízezerért.

  Már benézhetünk az Ablakon, és kívánhatunk hármat - ezt néztük a nyolcvanas években 1.

  Sorozatunk harmadik részében felülünk egy Babettára, benézünk egy Ablakon, nézzük Budapest csodálatos Panorámáját és reméljük, hogy nem jönnek majd Szeszélyes évszakok.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra