Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem értik a vendéglátósok, miért pont őket szívatja a kormány - Frissített

Olvasói levelet kaptunk, amely sokak panaszát foglalja össze. Próbáltunk rá magyarázatot keresni.

Ha most nekiállnánk, hosszú ideig tudnánk sorolni a koronavírussal kapcsolatos következetlen intézkedéseket és szabályozásokat, a sporteseményektől kezdve a vásárlási idősávokig.

A november 11-én életbe lépett szigorítások után számos olyan bejegyzés jelent meg a közösségi médiában, amelyekben a vendéglátósok panaszkodtak, vagy legalábbis értetlenségüknek adtak hangot.

Ezeknek egyik visszatérő témája, hogy a kormány bezáratta az éttermeket, kocsmákat és kávézókat, miközben a boltok és bevásárlóközpontok vígan üzemelnek.

Mindeközben minimális anyagi segítséget kapnak a tulajdonosok.

Józing Antal

Néhány perccel azután, hogy Orbán Viktor tegnap bejelentette, hogy január 11-ig fennmaradnak a korlátozások, olvasói levelet kaptunk.

Mivel úgy gondoljuk, hogy a szakma általános véleményét foglalja össze, közreadjuk a levelet.


Az olvasói levél

Jó napot kívánok! X.Y vagyok (név a szerkesztőségben), vendéglátós. Vidéki vendéglátós vagyok, és arról szeretnék véleményt formálni, ami jelenleg zajlik.

November 11-gyel bezáratott a kormány nem egy helyet, rengeteg éttermet pedig kiszállításra ítélt.

Több ember nevében kérdezem, és nem értem azt, hogy hogy várják el az emberektől, hogy két hónapig nulla bevétel nulla fizetés nélkül éljen meg? Ezt elég abszurdnak tartom, hogy hogyan fizesse az ember a járulékokat, a számláit, az albérletet a helyiség bérleti díját, a hiteleit, ha közben érdemi segítséget nem kap??

Bértámogatás?? Igényelhető, majd mire elbírálják, lényegében már mindegy... Hány ember lett munkanélküli, mert zárva kell tartani?? Én tudom, hogy sok a beteg és sokan elkapták a vírust, csak azt nem értem, hogyha a bevásárlóközpontokban szabad az, hogy maszkban több száz, több ezer ember zsúfolódik össze, akkor egy vendéglátóhelyet miért nem lehet kinyitni legalább részleges nyitvatartási idővel, mint tavasszal mondjuk háromig, kötelező maszk használattal?? Ha minden élet számít, a miénk miért nem?? Ha esetleg megkérhetném önöket, hogy foglalkozzanak a témával, azt nagyon megköszönném, több vendéglátós nevében.

Nos, első körben úgy gondoljuk, ennek magyarázata elsősorban a kormány feladata lenne. Az Operatív Törzs napi bejelentkezésébe minden bizonnyal beleférne, ha részletesen elmagyarázná, milyen intézkedéseket miért vezettek be, milyen kutatások és tudományos feltételezések állnak a döntések hátterében.

De ettől egyelőre még olyan messze vagyunk, mint Makó Jeruzsálemtől, a kormány még a betegséggel kapcsolatos helyi adatokat sem bízza ránk.

Kis kutakodással azonban nem nehéz olyan szakirodalmat találni, amely alátámasztja az éttermek bezárását.

Lapunk még a tavaszi első hullám alatt foglalkozott a kérdéssel Szabadságunk kapujában - Melyek a jobban, és a melyek a kevésbé kockázatos tevékenységek 2020. May 18. 11:57 . A Business Insider nyomán írtuk, hogy a bárok mindenképpen magas kockázatúnak számítanak, merthogy az ilyen helyeknek a jellemzője, hogy az emberek nem viselnek maszkot, miközben a pultnál közel kerülnek egymáshoz. És az alkohol tovább tompítja a veszélyérzetet.

Az éttermek közepes kockázatúnak számítanak, merthogy a vendégek egy légtérben vannak, hosszabb ideig „összezárva” másokkal. Igaz, az egyszer használatos eszközök és a maszkok használata az ételek érkezéséig sokat javít a helyzeten.

Akinek konkrét kutatás kell, annak álljon itt az amerikai járványügyi központ tanulmánya , amely szerint a rendszeresen étterembe járók kétszer nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint az átlag. Az Eater.com szakportá l közérthető módon el is magyarázza az okokat.

Ami a kormány anyagi segítségét illeti, arra nem tudunk válaszolni.

Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy a magyar kormány sokkal szűkmarkúbb a gazdaság megsegítésével, mint az európai társainak többsége.

Hogy messzebb ne menjünk, a közelmúltban foglalkoztunk azzal, hogy az osztrákok hogyan támogatják Mi a különbség a magyar és az osztrák gazdaságvédelmi intézkedések között? 2020. November 20. 15:57 a bajbajutott ágazatokat, és ehhez képest milyen halvány a magyar támogatás.

Lapunk még a nagy őszi lezárások előtt, október elején beszélt Nagy bajban a vendéglátás, és a legtöbb, hogy reménykedhetnek 2020. October 05. 15:55 Völler Lászlóval, a Vasi Vendéglősök Klubjának elnökével, aki akkor azt jósolta, hogy az elkövetkezendő hónapokban sokan bedobják majd a törölközőt.

Frissítés:

Az írás megjelenésre után Messengeren ez az üzenet érkezett szerkesztőségünknek:

"Mire elbírálják, arra már mindegy??? Mikor beadja a kérelmet 8 nap alatt el kell bírálni. Novemberi havi elszámolást most dec. 12-ig leadja dec. 21-én van központi utalás minden munkáltatónak."

Kihasználva a frissítés adta lehetőséget, még annyit fűznék hozzá így utólag, ez szándékaim ellenére kimaradt a cikkből, hogy az éttermek bezárása nem magyar specialitás. Így van például a szomszédos Ausztriában is, ahol a szigor enyhítésével sem nyitottak ki a vendéglátóhelyek. Igaz, ez nem ad magyarázatot a boltokban tapasztalható jelenségre. (J.A.)

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra