Okafogyottá válhatnak az omikron elleni vakcinák

Több gyártó speciális oltóanyag fejlesztésébe kezdett, de lehet, mire elkészülnek az omikron elleni új vakcinákkal, már el is tűnhet ez a variáns.

Müller Cecília országos tisztifőorvos nemrég megjelent videóüzenetéből az derült ki, hogy a COVID-megbetegedések 87 százalékát az omikron, 13 százalékát pedig a delta variáns okozza. Az már korábbi kutatásokból kiderült, hogy az omikron kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint más koronavírus-variánsok. Például a deltához képest felére csökkent a kórházi kezelésre szoruló, súlyos esetek valószínűsége, és egy dél-kaliforniai kórház 52 ezer omikronos betege közül senkit sem kellett lélegeztetőgépre kapcsolni – írja a hazipatika.com .

Az oltások, amelyeket az eredeti, vuhani SARS-CoV-2 vírus ellen fejlesztettek ki, az omikron esetén is védenek a súlyos megbetegedés és a halálozás ellen, bár a tünetes megbetegedés elleni védelem jelentősen megkopott. Az mRNS-vakcinák az eredeti kórokozó ellen 90-95 százalékos hatékonyságot mutattak, ez a kétadagos Moderna esetén a deltával szemben 87 százalékra csökkent, a dél-afrikai omikron ellen pedig a két adag Pfizer mindössze 33 százalékban véd.

A Pfizer/BioNTech már tavaly november végén elkezdett dolgozni az omikronra specializált oltásán, és azt ígérték, 2022 márciusára elérhetőek is lehetnek az új vakcinák. A Moderna is néhány hónapos fejlesztési időtartamot ígért. A Pfizer kedden be is jelentette, hogy elkezdi új vakcinájának klinikai vizsgálatát. Ehhez 1420, 18 és 55 év közötti felnőtt tesztalanyt toboroznak, és az eredmények 2022 második negyedévében várhatóak. Ugyanakkor a fejlesztők dolgát ebben az esetben is megnehezíti, hogy mint ahogy az omikron is a semmiből jött, és ahogy jött, úgy el is tűnhet, a következő hónapokban bármikor kialakulhat egy újabb variáns, ami okafogyottá teheti az omikron elleni vakcina kifejlesztését - írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19