Olvasónk román lejben tartotta a pénzét, és váratlan öröm érte - Ami azért valahol szomorú

„Hihetetlen tempóban törnek felfelé”. Megnéztük, mit mondanak a számok.

Korábban sokat beszéltünk arról, hogy Magyarország vajon mikor éri utol Ausztriát Mikor érjük utol Ausztriát? – És ez tényleg a NER-lenyúlásokon múlik? 2022. January 12. 07:00 , de ma már ez nem téma.

Téma viszont Románia. A keleti tömb egykori koldusszegény országa rohamléptekkel jön fel, és egyre inkább viszonyítási pont lett.

A múltkor megnéztük, hogyan alakult a forint árfolyama a kelet-európai devizákhoz képest, és az íráshoz érkezett egy ilyen üzenet:

„Rendszeresen járok Marosvásárhelyre dolgozni, az ottani fizetésem miatt van egy román lejes számlám és bankkártyám. Ezen a kártyán 2022 júliusában 930 ezer forintnak megfelelő lej volt. Nyáron nem használtam a kártyát, és pénz sem érkezett a számlára. Mikor ősszel megnéztem, csodák csodája, 1 millió 30 ezer forintra rúgott az az összeg. Azaz a lejhez képest néhány hónap alatt kb. 10 százalékot romlott a magyar forint.”

Marosvásárhely - Szegényesebb, mint Magyarország, de rohamléptekkel fejlődik
Wikipédia

Olvasónkat felhívtuk telefonon, aki szóban is megerősítette a leírtakat.

Azt mondja, nemrég ismét járt a 140 ezres Marosvásárhelyen - ahol a lakosságnak körülbelül a fele magyar -, így friss élményei vannak.

„Az ország összképe szegényesebb, de hihetetlen tempóban törnek fölfelé” – foglalta össze a benyomásait.

Feltűnő például, hogy

a hipermarketek választéka már inkább Ausztriához hasonlít, mint Magyarországhoz, ráadásul nagyon sok termék ára jóval a magyarországi alatt van.

Példaként megemlítette a sajtokat, a söröket, a grillkolbászt és az áfonyát, de biztos sok más is van.

Ott is van infláció, de alacsonyabb, mint nálunk , és a különbözet nagyon érezhető a mindennapokban.

Olvasónk rendszeresen jár Kolozsvárra is, aminek a fejlődése szerinte szintén „szédítő”, köszönhető részben a nagyjából 100 ezer itt tanuló egyetemistának.

„Romániában ráadásul jelző nélküli demokrácia van, ami szintén fontos dolog” – tette hozzá olvasónk, aki bevallotta, megfordult már a fejében, hogy családostól átköltözik. Marosvásárhelyen például feleannyiba kerül egy lakás, mint itthon .

Telesen véletlen, hogy miközben a fenti sorokat jegyzeteltem, megérkezett az MTI híre, mely szerint

„Az Indotek Group külföldi plázaportfóliójára is kiterjeszti felújítási programját, közel 15 millió euróból bővíti és megújítja a Marosvásárhelyen található plázáját.”

(A Jellinek Dániel nevével fémjelzett Indotek csoport számos magyar bevásárlóközpontot üzemeltet, és többen összehozták már Jön az ébredést hozó csók a NERcegtől? – A Savaria Szálló története (2. rész) 2022. July 08. 18:36 a szombathelyi Savaria Szálló tulajdonosváltásával is.)

De mit mutatnak a számok?

Hogy pontosabban lássunk, előkerestem néhány adatot:

 • 2022-ben a román minimálbér 2550 lej, ami kb. 214 ezer forint *.
 • A nettó átlagfizetés 2022. októberében 4003 lej volt, ami a 326 ezer forintnak felel meg. (Ezt alig akartuk elhinni, de ezt megerősíti a román statisztikai hivatal honlapja .
 • Az Európai Bizottság szerint a GDP-növekedés tavaly 5,1 százalék volt, az idén 5,8 várható. (Jövőre náluk is lassulás várható.)
 • Októberben az infláció 13,5 százalékot tett ki.
 • A munkanélküliség 5,4 százalékos.
 • A Világbank adatai szerint az egy főre eső GDP a világbank adatai szerint 14 862 dollárt tesz ki (2021). (Magyarországon ez 18 773 dollár).
 • A vásárlóerőt tekintve azonban már gyakorlatilag egy szinten van a két ország: (Románia 35 414 dollár, Magyarország 36 753 dollár)
 • * 2022. november 24-én az MNB szerint 1 lej 84 forintot ért.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Jelentem