Olvasónk román lejben tartotta a pénzét, és váratlan öröm érte - Ami azért valahol szomorú

„Hihetetlen tempóban törnek felfelé”. Megnéztük, mit mondanak a számok.

Korábban sokat beszéltünk arról, hogy Magyarország vajon mikor éri utol Ausztriát Mikor érjük utol Ausztriát? – És ez tényleg a NER-lenyúlásokon múlik? 2022. January 12. 07:00 , de ma már ez nem téma.

Téma viszont Románia. A keleti tömb egykori koldusszegény országa rohamléptekkel jön fel, és egyre inkább viszonyítási pont lett.

A múltkor megnéztük, hogyan alakult a forint árfolyama a kelet-európai devizákhoz képest, és az íráshoz érkezett egy ilyen üzenet:

„Rendszeresen járok Marosvásárhelyre dolgozni, az ottani fizetésem miatt van egy román lejes számlám és bankkártyám. Ezen a kártyán 2022 júliusában 930 ezer forintnak megfelelő lej volt. Nyáron nem használtam a kártyát, és pénz sem érkezett a számlára. Mikor ősszel megnéztem, csodák csodája, 1 millió 30 ezer forintra rúgott az az összeg. Azaz a lejhez képest néhány hónap alatt kb. 10 százalékot romlott a magyar forint.”

Marosvásárhely - Szegényesebb, mint Magyarország, de rohamléptekkel fejlődik
Wikipédia

Olvasónkat felhívtuk telefonon, aki szóban is megerősítette a leírtakat.

Azt mondja, nemrég ismét járt a 140 ezres Marosvásárhelyen - ahol a lakosságnak körülbelül a fele magyar -, így friss élményei vannak.

„Az ország összképe szegényesebb, de hihetetlen tempóban törnek fölfelé” – foglalta össze a benyomásait.

Feltűnő például, hogy

a hipermarketek választéka már inkább Ausztriához hasonlít, mint Magyarországhoz, ráadásul nagyon sok termék ára jóval a magyarországi alatt van.

Példaként megemlítette a sajtokat, a söröket, a grillkolbászt és az áfonyát, de biztos sok más is van.

Ott is van infláció, de alacsonyabb, mint nálunk, és a különbözet nagyon érezhető a mindennapokban.

Olvasónk rendszeresen jár Kolozsvárra is, aminek a fejlődése szerinte szintén „szédítő”, köszönhető részben a nagyjából 100 ezer itt tanuló egyetemistának.

„Romániában ráadásul jelző nélküli demokrácia van, ami szintén fontos dolog” – tette hozzá olvasónk, aki bevallotta, megfordult már a fejében, hogy családostól átköltözik. Marosvásárhelyen például feleannyiba kerül egy lakás, mint itthon.

Telesen véletlen, hogy miközben a fenti sorokat jegyzeteltem, megérkezett az MTI híre, mely szerint

„Az Indotek Group külföldi plázaportfóliójára is kiterjeszti felújítási programját, közel 15 millió euróból bővíti és megújítja a Marosvásárhelyen található plázáját.”

(A Jellinek Dániel nevével fémjelzett Indotek csoport számos magyar bevásárlóközpontot üzemeltet, és többen összehozták már Jön az ébredést hozó csók a NERcegtől? – A Savaria Szálló története (2. rész) 2022. July 08. 18:36 a szombathelyi Savaria Szálló tulajdonosváltásával is.)

De mit mutatnak a számok?

Hogy pontosabban lássunk, előkerestem néhány adatot:

 • 2022-ben a román minimálbér 2550 lej, ami kb. 214 ezer forint*.
 • A nettó átlagfizetés 2022. októberében 4003 lej volt, ami a 326 ezer forintnak felel meg. (Ezt alig akartuk elhinni, de ezt megerősíti a román statisztikai hivatal honlapja.
 • Az Európai Bizottság szerint a GDP-növekedés tavaly 5,1 százalék volt, az idén 5,8 várható. (Jövőre náluk is lassulás várható.)
 • Októberben az infláció 13,5 százalékot tett ki.
 • A munkanélküliség 5,4 százalékos.
 • A Világbank adatai szerint az egy főre eső GDP a világbank adatai szerint 14 862 dollárt tesz ki (2021). (Magyarországon ez 18 773 dollár).
 • A vásárlóerőt tekintve azonban már gyakorlatilag egy szinten van a két ország: (Románia 35 414 dollár, Magyarország 36 753 dollár)
 • * 2022. november 24-én az MNB szerint 1 lej 84 forintot ért.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Jelentem