Octopus vagy nem Octopus? – Ön mit gondol a szombathelyi víztorony új nevéről?

Úgy tűnik, nem igazán nyerte el a szombathelyiek többségének tetszését az új név.

Múlt héten rántotta le a leplet Márciusban nyithat a szombathelyi víztorony, vagyis új nevén az Octopus 2020. December 16. 13:21 a szombathelyi önkormányzat és az AGORA – Szombathelyi Kulturális Központ a víztorony új arculatáról, melynek része egy vadiúj név is. Ez nem más, mint az Octopus, azaz Polip.

Mondd el nekünk, milyen Nyugatot szeretnél!
Kitöltöm a kérdőívet

Az ötlet onnan jött, hogy egy víztározóról van szó és a polip is vízben él, ráadásul egy kicsit titokzatos és misztikus állatról van szó. Szerteágazó karjai pedig a víztorony sokszínű felhasználási lehetőségét szimbolizálják, ugyanis egy multifunkcionális és turisztikailag is vonzó épületet szeretnének belőle faragni.

Az új arculattal tehát az a cél, hogy egyfajta látványossággá és közösségi térré váljon a víztorony, hogy Szombathelyen kívül más városokból is idecsalogassák az embereket. A tervek szerint lesznek itt kiállítások, konferenciák, filmvetítések, koncertek és finom kávé is, amint meglesz a kávézó üzemeltetője.

Ez pedig mind szép és jó, viszont a névválasztás eléggé megosztotta a szombathelyieket. Cikkünk alatt is elindult a szócsata, van, akinek tetszik, de a többségből inkább negatív érzéseket váltott ki.

„Octopus.... Mint egy zs kategóriás gagyi film... Mi volt a baj a sima Víztoronnyal? Csak mert a helyiek egyből tudják miről van szó. A turistáknak meg tök mindegy, hogy hogy hívják, de a víztorony legalább egyértelmű lett volna nekik is. Sok sikert kívánok az eredményes üzemeltetéshez” – írta egy hozzászóló.

Kiss Tamás

És sokan egyet is értettek vele. Mint más írja, 100 szombathelyi közül kürülbelül 2-3, vagy még annyi sem tudja, hogy mi az az Octopus. Szerinte még nem késő visszakozni és úgy dönteni, hogy maradjon Víztorony, vagy ha nevet akarnak neki adni, akkor legyen mondjuk Torony Rendezvényház. De egy olyan ötlet is volt, hogy meg kellett volna szavaztatni a szombathelyiekkel.

Mi a bánatnak kellett ilyen hülye névvel ellátni szegény Víztornyot, ráadásul meg még ideológiát is gyártani a névhez?!

Van egyébként, aki szerint eleve halálra van ítélve, hogy turisztikai látványosságot faragjanak a víztoronyból, sőt, szerinte meg akarják ezzel erőszakolni, hogy valamilyen izzadságszagú érvvel meg tudják indokolni a méregdrága felújítást, ami valószínűleg soha nem fog megtérülni. De azért reméli a kommentelő, hogy nem lesz igaza.

De akad olyan is, aki pozitívan áll hozzá: „Ne törődjetek a huhogókkal, az elképzelések jók,a centrumban van, az oldás után lesz komoly látogatottsága. A parkolás persze megoldandó feladat. Az octopus névválasztást két ok miatt értem. Mint volt víztorony, vezeték csápjaival behálózta a várost. A víztorony nevet sem célszerű adni, mivel nem az, és kellett egy név ami könnyen kiejthető (külföldieknek) és könnyen megjegyezhető. Stockholmban van a világ legnagyobb gömb akakú építménye (sport és kulturális célú) és hogy hívják?! GLOBE. Szóval elég kreatívnak tartom a víztorony elnevezését.”

Kíváncsiak vagyunk, Önök mit gondolnak erről? Szavazzanak!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Szavazás