Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szentgotthárdon, Kőszegen és Vasváron van női polgármester-jelölt a nagyobb vasi városok közül

Továbbra is kevés nő vállal politikai szerepet.

Furcsa egy önkormányzati választás ez, se nők, se civilek, se korrupció - írtuk nemrég Furcsa önkormányzati választás: se nők, se civilek, se korrupció 2019. October 05. 16:20 . A cikkből kiderül, hogy Szombathelyen alig van női jelölt, így megnéztük a megyei listát és a nagyobb vasi városokat, az érdekelt minket, hogy milyen arányban vállalnak szerepet a nők a helyi politikában.

Az eredmény elgondolkodtató, szinte csak elvétve találni nőt a városi jelöltek között. Nézzük a részleteket.

Vas megyei közgyűlési listán a DK női jelöltjei vezetnek

A megyei közgyűlésbe listás szavazatok alapján jutnak be a képviselő. Vasban hat jelölőszervezet állított listát, közülük kettőn, a Momentumén és a Mindenki Magyarországa Mozgalomén egyetlen nőt sem találtunk.

A Fidesz 24 jelöltje között egy nő van, a Jobbiknál 15-ből szintén egy, az MSZP-nél tízből, a Polgármesterek vas Megyéért Egyesületnél hátromból egy-egy női jelölt van.

Ebből a szempontból a DK listája a legérdekesebb, ők nyolc hjelöltet állítottak, és ebből négy nő van, ráadásul az első négy helyen.

Vagyis, a szervezetek összesen 70 jelöltet indítanak a megyei listán, és ebből nyolc nő van, Ami 11,4 százaléknak fele meg.


Szombathelyen is alig van női jelölt

A megyeszékhelyen az egyéni képviselőjelöltek között is csak elvétve van nő, és nincs női polgármester-jelölt.

Az Éljen Szombathely egy, a Fidesz kettő, a Pro Savaria három nőt indít egyéniben.

Listán az Éljen Szombathelynek és a Fidesznek kettő-kettő, a Pro Savariának három női jelölje van.

Szombathelyen 14,3 százalék a női jelöltek aránya.


Vas megyei második legnagyobb városában, Sárváron sem indul hölgy a polgármesteri székért.

A nyolc egyéni mandátumért 15ó6 jelölt verseng, köztük egyetlen nő van, akit a Híd a Jövőnkért Egyesület indított, és ugyanez az arány a listás jelölteknél is.

Vagyis

Sárváron 6,2 százalékos a női jelöltek aránya.


Kőszegen a három polgármester-jelölt között egy nő van, dr. Tóthné Dolgos Zsanett, aki függetlenként indul.

Az egyéni választókerületben induló 30 jelölt között négy nő van, kettőt a Fidesz, egyet az Összefogás Kőszegért Egyesület indít, ketten függetlenek.

Listán, persze, csak a két fideszes és az egy ŐKÉ-s női jelölt szerepel.

Kőszegen a képviselőjelöltek 16,7 százaléka nő.


Körmenden nincs női polgármester-jelölt, itt a 33 jelölt között hat nő van, egyet a Jobbik, ötöt a Mindenki Magyarországa Mozgalom indított.

A 24 listás jelölt között ugyanazt a hat hölgyet találjuk meg.

Körmenden 18 százalék a női képviselőjelöltek aránya.


Celldömölk sem büszkélkedhet női polgármester-jelölttel, de itt a 24 egyéni képviselőjelölt között hét nő van. Hármat az Otthonunkért Közösen Egyesület, négyet Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület - Együtt Celldömölk Városárt Egyesület indított.

Listán 18 jelölt indul, itt már kilenc hölgy szerepel, három az Otthonunkért Közösen Egyesület, hat a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület - Együtt Celldömölk Városárt Egyesület színeiben.

Celldömölkön ez egyéni jelöltek között 29,1 százalék a nők aránya.


Szentgotthárdon a kér polgármester-jelölt közül az egyik hölgy, Bartakovics Andrea, aki Közösen Szentgotthárdért Egyesület jelöltjeként hívta ki a Fidesz jelenleg is regnáló polgármester-jelöltjét, Huszár Gábort.

A 24 egyéni listás jelöltből öt nő, ketten a Közösen Szentgotthárdért Egyesület, hárman a Fidesz színeiben indulnak.

Szentgotthárdon 20,8 százalék a női képviselőjelöltek aránya.


Vasváron is van egy női polgármester-jelölt, Gyöngyösi Zsuzsanna függetlenként indul a Fidesz és a Krónikások jelöltje ellen.

A 17 egyéni jelölt között három nőt találtunk, egyet a Krónikások indítanak, kettő függetlenként indul.

Vasváron a képviselőjelöltek 17,4 százaléka nő.


Ha összesítjük az adatokat, azt látjuk, hogy

Vas megye nagyobb városaiban a képviselőjelöltek között 16,74 százalék a nők aránya.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019

Tovább az oldalra