Orbán Viktor felszedte a horgonyt, de csak találgatni lehet, milyen partok felé tart Magyarország hajója

Van, aki az országgal játszik, mi csak a gondolatokkal tudunk.

A közelmúltban eldőlt, hogy Budapesten campust létesít Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Fudan Egyetemmel 2021. April 27. 20:49 a kínai Fudan egyetem. A bejelentés jókora hullámokat vetett. Sokan attól tartanak, hogy egyféle kínai ideológiai és kémközpont létesül a magyar fővárosban, mások a beruházás gazdasági vetületén ráncolják a homlokuk, azt kérdezve, hogy ugyan miért és kinek jó az, ha – a 350 milliárdos Belgrád-Budapest-vasút Még 82 milliárdot kap a gazdaságvédelmi alapból Mészáros Lőrinc a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére 2020. May 16. 17:20 után - újabb 500 milliárd forintos kölcsönt veszünk fel a kínaiaktól, amit aztán a saját egyetemük építésére költünk, amit majd ők jórészt saját munkaerővel építenek fel.

Legyünk naivak, mondjuk azt, hogy mindkét ügyben nehéz tisztán látni, hiszen tudjuk, hogy a kínaiak meglehetősen rugalmasak tudnak lenni ideológia ügyekben, ha az érdekük úgy kívánja. És hogy mi a fene kerül háromszor annyiba egy egyetemi campuson, mint a valószínűleg szintén nem alulárazott Puskás Aréna? Hát ezt nem tudjuk, de vigasztalhat bennünket a tudat, hogy ennyi istentelenül sok pénzért végre nem stadion épül, hanem komoly egyetem, ami így vagy úgy, de nem egy beteges hóbortot, hanem a tudást szolgálja.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) telefonon megbeszélést folytat Hszi Csin-ping kínai elnökkel a Karmelita kolostorban 2021. április 29-én. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ami viszont nem találgatás kérdése, hanem tény: az Európai Unióban ez lesz az első kínai egyetemi campus.

Még így is megvonhatnánk a vállunk, hogy és akkor mi van: valakinek csak kell lennie elsőnek. Majd biztos lesznek másodikak és harmadikak is; az mennyivel jobb?

Csakhogy nem ez az első, hogy elsők vagyunk valamiben, ami errefelé szokatlan. Sőt, roppant úgy néz ki, hogy újabban sorból való kilógás lett Magyarország alapbeállítása.

Kezdődött a nehezen értelmezhető illiberalizmussal, folytatódott az oroszbarátsággal ( Paks2-vel ), a bevándorlási és Soros-kampányokkal, a sajtószabadság és a jogállam különutas értelmezésével, az állam szerepének folyamatos növelésével, a kormányfőközeli oligarcha réteg felhizlalásával és rendszerszintre emelésével, egy gigantikus, kézivezérelt propaganda-hadsereg Tessék kapaszkodni: ezek a médiák tartoznak az új Fidesz-holdingba 2018. November 30. 18:48 felépítésével, az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kivéreztetésével, és újabban az állami vagyon alapítványokba való kiszervezésével Egyetemeket és mintegy 600 milliárd forintnyi közpénzvagyont adott át alapítványoknak a Fidesz 2021. April 27. 14:39 .

Ismerve a Orbán-kormány logikáját, nemcsak gyakorlati haszna, de komoly üzenete van annak is, hogy az európai gyógyszerügynökség által jóváhagyott három nyugati vakcina mellett a kormány alaposan és látványosan berendelt orosz és kínai oltószerekből is; miközben minden nap elhangzik, hogy Brüsszel balfék.

Jóval kevésbé látványos, de annál beszédesebb az a közelmúltbeli epizód, mikor is az Európai Bizottság azért nem tudta elítélni Kínát a hongkongi biztonsági törvény miatt, mert Magyarország megvétózta a határozatot Magyarország megvétózta, hogy az EU kritizálja Kínát Hongkong miatt 2021. April 16. 14:30 , és ebbe a sorba tartozik, hogy a többi kelet-európai országgal ellentétben Magyarország nem utasított ki orosz diplomatákat a csehek melletti szolidaritásként Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát 2021. April 18. 12:18 .

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottság épületéhez indul Brüsszelben 2021. április 23-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Itt most nem arról van, hogy egy-egy adott jelenség vagy ügy kapcsán éppen kinek és miért van igaza, hanem magáról a tendenciáról, amit a fenti felsorolás jelez.

Nem nehéz észrevenni, hogy Orbán Viktor felszedte a horgonyt, távolodik mögöttünk a part, feszülnek a vitorlák a szélben. Csak az nem világos, miféle partok felé megyünk, mennyire veszélyes az út és milyen messze van az a bizonyos kikötő, ahova tartunk. A kapitány sokat beszél a múltról, saját maga és a derék legénysége erényeiről, ám miközben részletesen ecseteli a hajót fenyegető újabb és újabb veszélyeket, arról hallgat, hogyan is néz ki az ígéret földje.

Így maradnak a találgatások. Nevezzünk meg néhány lehetőséget!

Magyarország elhagyja az Európai Uniót és önállóan próbál boldogulni

Ezzel a lehetőséggel már foglalkoztunk Orbán Viktor tényleg ki akarja vezetni az országot az EU-ból? 2020. December 07. 10:47 . A folyamatos Brüsszel elleni harc jegyében ez nem is lenne teljesen váratlan fejlemény, még akkor sem, ha a lakosságot ehhez még rendesen puhítani kell. Ha politikai okok miatt elzáródnak az uniós pénzcsapok, vagy ha vége lesz a mostani költségvetési ciklusnak, már jóval kevesebb oka lesz Orbán Viktornak a bent maradásra, ahol nagyobb nyakméretű inget viselő fickók mondják meg a játékszabályokat és a tuti frankót. Orbán Viktor pedig gondolhatja úgy, hogy rendben, csesszétek meg, megvagyok én nélkületek. Ha az angolok túlélték, nekünk is sikerülni fog. Ne legyenek illúzióink, az Európai Unió nem fog visszatartani bennünket, a német nagytőke meg majd megoldja, ahogy mindig.

Magyarország elhagyja az Európai Uniót, és ázsiai féldemokrácia lesz

Ezt a forgatókönyvet erősíti az egyre látványosabb kínai jelenlét mellett az olyan miniszterelnöki „elszólások”, minthogy a magyar nép „félázsiai származék”; és ha megnézzük a barátkozási irányt, a kipcsak vér emlegetését, a különleges azeri kapcsolatokat vagy közös burgonyakutató-központot Üzbegisztánnal, könnyen el tudjuk képzelni, hogy erre fordul a hajó. Nagyon úgy tűnik, hogy ezekkel az országokkal a magyar miniszterelnök sokkal inkább megtalálja a hangot, mint francia vagy német kollégáival, ami meghökkentő, de mégis egyre természetesebbnek könyvelünk el. A nagy kérdés az, hogy az Ázsiához tartozásnak csak érzelmi okai vannak-e, vagy esetleg van benne egy nagy fokú racionalitás is. Mindenesetre úgy tűnik, a Nyugat eddig nem találta meg a választ sem Ázsia térhódítására, sem Magyarország kelet felé fordulására.

Orbán Viktor nagyobb pályán akar játszani

A kelet-közép-európai államok, szép régi hagyományként, hol összeborulnak, hol egymásnak esnek. Most éppen úgy tűnik, hogy létezhet közös visegrádi nevező. A renitens lengyel-magyar tengely mellett nem lehetelten a szlovákok, szlovének, szerbek, horvátok sőt olaszok megjelenése sem a grundnak ezen az oldalán. Egy ekkora blokk már alapjaiban írhatja át az Európai Uniót, és Orbán Viktornak végre teljesülhet az ősi nagy álma: csapatkapitányként kifutni a nagypályára. A miniszterelnök korábban már többször hangsúlyozta, hogy a kontinens jövője és megújítása a térségbeli országok kezében van. Tekintettel a történelemkönyvekre, ez első hallásra meredeknek tűnik, de a történelemkönyveknek az is a tanulsága, hogy mindig minden változásban van.

Nincs a célkeresztben kikötő, csak az számít, honnan fúj a szél

Ne felejtsük el azt a verziót sem, hogy Orbán Viktor azért nem nevezi meg a hajóút célpontját, mert valójában nincs ilyen. A cél pusztán annyi, hogy a lehető legtovább a kormánykeréknél tudjon maradni és rendelkezni a rakomány felett. Azaz felesleges valami nagy és távoli perspektívát keresni Orbán Viktor döntései mögött, azoknak leginkább hatalomtechnikai magyarázata van: a miniszterelnök ezekkel az eszközökkel látja a legtovább biztosítanak a hatalmát a tömegek és az erőforrások felett. És mivel hatalomból és rakományból soha nem elég, a hajót mindig a széliránynak megfelelően kormányozzák.

Most éppen felhősödik az ég alja, de ilyen messziről nem látni, hogy bárány- vagy viharfelhők gyülekeznek. Ez utóbbiakat is be lehet fogni a vitorlákba, de akár el is söpörhetik a kapitányt és a legénységet. Ha netán így történik, újabb találgatós játékok jöhetnek arról, hogy az újabb tisztek mit tudnak kezdeni a nyílt tengeren hánykódó hajóval.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény