Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Polgármester-jelölti körkérdés: Munkaerőhiány és Szombathely gazdasága

A cégvezetők szerint a város további fejlődésének gátja a krónikus munkaerőhiány. Megkérdeztük, ki mit kezdene vele.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a közelmúltban egy gazdasági fórum zajlott Elindult a szombathelyi karrierhét, és rögtön kiderült, hogy drámai a helyzet a Vas megyei munkaerőpiacon 2019. September 17. 19:25 a szombathelyi Sportházban, ahol is cégvezetők és szakemberek beszélgettek a szakképzésről.

Rövid időn belül egyetértés alakult ki abban, hogy a város további gazdasági fejlődésének egyik legnagyobb gátja a munkaerőhiány.

Érdekesség, hogy a fórumon a nézők soraiban ott ült mind a három polgármester-jelölt. Így aztán adódott a feladat: kérdezzük meg őket, mit is gondolnak erről a problémáról, hogyan oldanák meg.

És ha már körkérdés, akkor érdeklődtünk a gazdasági programok központi elemeiről. Talán nem érdektelen így egyben látni őket.


Balázsy Péter (Fidesz)

Nagy Jácint

Az elmúlt években mind középfokon, mind felsőfokon duális képzések indultak Szombathelyen, amelyek egyértelműen javítottak a munkaerőpiac helyzetén. Kiemelt sikernek tartom, hogy duális gépészmérnökképzés indult Szombathelyen, illetve, hogy újra többféle gazdasági képzés van az egyetemen. Folytatni kell a képzések megújítását a gazdasági szereplők valós igényei alapján.

Fontosnak tartom, hogy egyre több olyan nyugdíjas tud dolgozni, aki akar, nem kis részben a Nők 40 programnak és a nemrég indult nyugdíjas szövetkezeteknek köszönhetően is.

Hatalmas lehetőséget látok az inaktív társadalmi csoportokban is, támogatni kell a megváltozott képességűek munkavégzését, illetve a különböző részmunkaidős és rugalmas alkalmazási formákat, hogy a gyermekvállalás mellett is többen tudjanak dolgozni.

A Szombathely visszavár program megújításával pedig arra számítok, hogy egyre több fiatal fog hazatérni külföldről és más városokból Szombathelyre, hatalmas tartalékot jelentek ők a város gazdaságának.

A legfontosabb kérdésnek a nagyvállalatokkal való jó együttműködés mellett a kis- és középvállalkozások, illetve az induló vállalkozások támogatását tartom. Egy jól működő városban erős családi vállalkozások működnek, olyanok amelyek nemcsak üzleti, hanem érzelmi alapon is kötődnek Szombathelyhez.

A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ új vezetésével új életet kell lehelni az autóipari együttműködésbe, fontos, hogy a szombathelyi ipar meg tudjon felelni a 21. századi kihívásoknak. Az Északi iparterület fejlesztésével új cégeket fogunk Szombathelyre hozni, annak érdekében, hogy több lábon tudjon állni a helyi gazdaság. Olyan gazdasági szektorokat kell a városba csábítani, amelyek függetlenek az ipart érintő recesszióktól, ilyen a szolgáltató szektor, az élelmiszeripar és a gyógyszeripar.

A helyi KKV-k fejlődése érdekében minden meg kell tennie a városnak, támogató környezet kialakításával, adott esetben speciális adókedvezményekkel az induló vállalkozásoknak. A Huszárlaktanya fejlesztésével fizikai teret lehetne teremteni a start-up vállalkozások számára is.

A város kulturális értékeinek, programjainak, nem utolsósorban épített örökségének fejlesztésével a város turisztikai vonzerejét fogjuk növelni. Támogatni fogjuk az idős emberek szükségleteire reagáló alkonygazdaság fejlődését olyan módon, hogy a tehetősebbek mellett a rászorulók is hozzájussanak a szociális, egészségügyi és szabadidős szolgáltatásokhoz.


Koczka Tibor (független)

BZ

Mindannyian érzékeljük a munkaerőhiányt, de azt hiszem, a város gazdaságát alapjaiban kell újragondolni. Egy város ugyanis attól erős, ha a gazdasága erős, különben ki van szolgáltatva a politikának.

Munkaerőhöz jutni több módon lehet. Ezek közül az egyi különösen igaz itt Nyugat-Magyarországon: hogy a béreket közelítsük az ausztriai szinthez. Ez úgy valósulhat meg, ha például csökkentjük a helyi vállalkozások adóját. Egy építményadó-csökkentés, amely elsősorban a mikro- és kisvállalkozásokat érintené, kb. 250 millió forintot jelentene számukra, amely segítené őket, hogy versenyképesebb béreket tudjanak fizetni.

A másik lehetőség a fiatalok megtartása: ha a fiatalok megtalálnak mindent a városban, amire szükségük van, a lakástól kezdve a tiszta, rendezett városképig, pezsgő a kulturális- és sportélettel, akkor itt maradnak.

Nagy lehetőséget látok az egészségfejlesztésben is. Növelni lehet és kell azt az időszakot, amit a városlakók munkával tudnak eltölteni. Lehetőségeket jelentenek azok az idősebbek, akik elérik nyugdíjkorhatárt, de egészségesek és szeretnének továbbra is dolgozni, kamatoztatni, megosztani tudásukat, tapasztalatukat.

Újra kell gondolni Szombathely helyét a térségben. Az látszik, hogy a regionális együttműködésekből nem tudott a város profitálni az elmúlt évtizedben. Példaként említhetném a Nyugat Pannon Járműipari Kft. ténykedését, amely az első időszakban hajtóerő volt Szombathelyen, de aztán a járműiparból végül Zalaegerszeg profitált igazán. Lemaradtunk a kiemelt turisztikai övezetbe való tartozásról is.

Úgy gondolom, Szombathely köré egy 20-30 kilométerre nyúló, fejlett közlekedési infrastruktúrájú, kiemelt gazdasági övezetet kell kialakítani, amibe beletartozna Ausztria is. 330 ezer ember él ezen a területen, amire már rá lehet építeni vonzó szolgáltatásokat.

Ugyanakkor Szombathelynek fel kell készülnie az Ipar 4.0-ra. Egyre több cég gondolkodik ebben, és már én is találkoztam itt helyben olyan gépsorral, ami húsz dolgozó munkáját pótolja.

Én mindenesetre óvatos lennék a munkaerő további növelésében, hiszen az autóipari recesszió - amely megjelent már Nyugat-Európában – előbb-utóbb begyűrüzik hozzánk is.Nemény András (Éljen Szombathely!)

Vágvölgyi Bálint

Én azt látom, hogy a szombathelyi autóipari cégeknél nagyon komoly változások lesznek: a szektornak az elektromos autókra való átállás és az automatizáció miatt már középtávon kevesebb munkavállalóra lesz szüksége. A kérdés így nem a munkaerőhiány lesz, hanem hogy mit teszünk majd, ha elkezdődnek az elbocsátások.

Amikor a rabszolgatörvény kapcsán tájékozódtam a szombathelyi cégvezetőknél, nem arról panaszkodtak, hogy munkaerőhiány van, hanem hogy megrendelési problémáik vannak. És amikor most gyári munkásokkal beszélgetek, ők is azt mondják, más a helyzet, mint korábban. A cégek a munkákat lassabban végzik el, mert látják, hogy kevesebb van belőle. A nyugdíjasok helyére már nem vesznek fel új embereket, és könnyen osztogatják a fegyelmiket is, ami korábban nem volt jellemző.

Nem akarok cégneveket mondani, de két nagyobb cégnél egészen biztosan gond van és gond is lesz, és a városnak már most készülnie kell arra, hogy a következő átmeneti időszakot túl tudjuk élni.

Szombathely polgármestereként azt szeretném, ha nem külföldről behozott munkavállalókat alkalmaznának a cégek. Az ukrán vagy szerb munkaerő kimondottan munkavállalás céljából érkezik. Ők jellemzően munkásszállón laknak, és mivel nincs itt a családjuk, többet tudnak dolgozni, leverve így az árakat, hátrányba hozva a helyi munkavállalókat. Szombathely pályázni akart egy ilyen munkásszállóra, de sikerült megakadályoznunk.

Kiemelten fontosnak tartom a folyamatos kapcsolattartást, a havi rendszerességű találkozást a nagy cégek vezetőivel, és amiben egy város segíteni tud az átalakulásban, azt megtegyünk. Ebben mindenképpen dolga van egy polgármesternek, mint ahogy az új ágazatok megerősítésében is.

Helyi erős vállalkozókkal együttműködve el tudok képzelni egy helyi tőkealap létrehozását, amely a nehéz időszakokra jelentene segítségét. Amikor legutoljára ilyen volt, nem voltunk rá felkészülve, most viszont tanultunk a korábbiakból.

Elébe szeretnénk menni az átalakulásnak azzal is, hogy fejlesztjük, modernizáljuk az ipari parkjainkat, ahova majd a minőségi vállalkozásokat várunk. Ha szeretjük, ha nem, a digitális munkahelyeké a jövő, ezért gondoltuk, hogy a digitális készségfejlesztő programot és centrumot hozunk létre, akár az egyetemmel közösen. Itt egyrészt munkahelyek létesülnek, másrészt segítik az elhelyezkedést a megváltozott környezetben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019

Tovább az oldalra