Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Balázsy Péter vagy vállalja a polgármesteri vitát vagy nem, de nem mondhatja meg, mit tegyenek az ellenfelei

És nem állíthatja be úgy, mintha egy széthasadt ellenzék darabjaival állna szemben. Szombathelyen a fideszes városvezetés hasadt szét.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hét elején indult el Szombathelyen a nagy vita Szombathelyi polgármester-választás: Nemény és Kocka már biztos, hogy vitázik, most Balázsy válaszára várnak 2019. September 02. 19:44 a polgármester-jelöltek vitájáról. Indult azzal, hogy Molnár Miklós a Pro Savaria nevében vitára hívta a jelölteket Kocka Tibor és a Pro Savaria szakmai vitákat szeretne a kampányban 2019. August 30. 11:46 , Koczka Tibor, a Pro Savaria támogatásával induló független jelölt a helyszínen igent mondott a részvételre.

Nemény András, az Éljen Szombathely polgármester-jelöltje is jelezte részvételi szándékát, Balázsy Péter (Fidesz) viszont nem reagált. Ezek után indult el a nyilatkozatháború, amit most nem ismételnénk meg, itt el lehet olvasni Szombathelyi polgármester-választás: Nemény és Kocka már biztos, hogy vitázik, most Balázsy válaszára várnak 2019. September 02. 19:44 .

Közben aztán Balázsy egy Facebook-posztban próbálta a másik két jelöltre hárítania felelősséget. Ezt írta:

"Vita, de kivel?

A szombathelyi ellenzék évek óta mást sem harsog, mint hogy mennyire egységes. Erre azt látom, hogy a Jobbik embere mellett van még Gyurcsány Ferencnek és az MSZP-nek is egy polgármesterjelöltje, Nemény András. A megosztott ellenzék két jelöltje verseng tehát egymással, ami távol áll az egységtől. Jó volna, ha először saját szavazóik számára tennék egyértelművé a helyzetet: ki is az ellenzéki választók egyetlen polgármesterjelöltje?

Ha ezt a kérdést sikerül eldönteniük, utána lehet bármi másról beszélni. Akár a vitáról is.

Egyben biztosak lehetnek: Szombathely érdekében mindenre készen állok."

Erre a reakcióra nem nagyon lehet mást mondani, hogy megdöbbentő. Persze, a szóhasználatból és a stílusból kiderül, hogy ezek nem Balázsy szavai, vagy a kampánystábja, vagy a pártközpont fogalmazta. Amit az is alátámaszt, hogy a Magyar Nemzet szinte szóról szóra, nyilatkozatként hozta le ezeket a mondatokat.

Ami miatt viszont meglepő, az a lekezelő, felsőbbrendű stílus. És az is, hogy Balázsy képzett ember, jogász, aki az Európai Unióban is tanult és szerzett munkatapasztalatokat is. Biztosan tudja, hogy jogilag és etikailag sem áll meg az érvelése.

Balázsy azt írja, hogy az ellenzék döntse el, ki az egyetlen polgármesterjelöltjük.

De a választásokon minden választópolgárnak joga van indulni, és minden törvényesen bejegyzett és működő politikai szervezetnek joga van jelöltet állítani.

Nincs olyan előírás, elvárás, hogy az ellenzéknek egyetlen jelöltje legyen, és hogy ennek a jelöltnek kellene szemben állnia a kormánypárt jelöltjével.

Az elmúlt évek ellenzéki összefogását ugyanis éppen a Fidesz kényszerítette ki azzal, hogy 2011-ben megszüntette a kétfordulós választási rendszert. Amivel eredetileg az volt a cél, hogy az első fordulóban az indulók mérjék össze az erejüket, és az eredmények alapján jöhetnek az együttműködési, koalíciós megállapodások. Ez a lehetőség már nincs, a Fidesz szüntette meg.

Ráadásul Balázsy többször is hangoztatta azt, hogy ő civilként, függetlenként indul. De akkor miért sorolja magát a kormánypárthoz?

Egy jelölt nem válogathatja meg, hogy kivel vitázik.

A jelölteket ugyanis a választópolgárok választják ki a jelentkezőkből, azzal, hogy aláírják a jelölőlistát. Aki válogatni akar a jelöltek között, az a választópolgárok között válogat, ami nem a legjobb üzenet egy választás előtt.

Egy jelöltnek két választása van, vagy vállalja a vitát, vagy nem. Ha vállalja, annak részleteiről, persze lehet egyezkedni, vitázni, de erre csak annak van joga, aki elfogadja a kihívást.

Szombathelyen nem az ellenzék szakadt ketté, hanem a fideszes városvezetés.

Az ellenzéki összefogás valóban közös jelöltet állított Nemény András személyében. De a harmadik induló, Koczka Tibor a Fidesz tagja, a fideszes képviselők választották meg öt éve alpolgármesternek, és jelenleg is betölti ezt a pozíciót.

A vitát kezdeményező Pro Savaria 2014-ben listáról bejutott jelöltjét, Molnár Miklóst szintén a fideszes képviselők választották meg alpolgármesternek, és ő is hivatalban van jelenleg is.

A két alpolgármester most a Fidesz és az ellenzék jelöltjei ellen indul, amire azért nem sok példa van a magyar politikatörténetben.

A gyurcsányozás pedig csak a közlemény megfogalmazóját minősíti. Itt ugyanis arról van szó, hogy ki fogja irányítani a következő öt évben Szombathelyt. Semmi másról.

Az a jelölt, aki nem vállalja a vitát, azt üzeni, hogy nincs olyan mondanivalója, amivel meggyőzhetné a választópolgárokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önkormányzati választás 2019

Hirdetés