Radioaktív fogkrém a sugárzó mosolyért? Ez sajnos nem fikció

Mai szemmel nézve elképzelhetetlen termékek születtek az üzleti érdekek miatt, olykor rengeteg ember borzalmas halálát okozva.

Történt ugyanis, hogy Marie Curie és férje 1898-as közös tanulmányukban beszámoltak két új elem felfedezéséről, a poloniumról, ami hazájukról kapta a nevét, és egy másikról, amit radioaktív sugárzása miatt neveztek el. Aztán két fizikus, Frederick Soddy és Ernest Rutherford is rájött arra, hogy a polónium és a rádium földi sziklákban lelhető fel, és az urán radioaktív hasadása során keletkeznek.

Rádiumos termékek
Marie Curie és férje Pierre Curie
Wikipedia commons

Akkoriban még nem voltak tisztába a radioaktív sugárzás veszélyeivel, ezért történhetett meg, hogy Soddy tudományos ismeretterjesztő írásaiban kifejtette, hogy a rádium sugárzása többek között akár még a rákot is gyógyíthatja. És ahogy az napjainkban is történik, az ipar rárepült a dologra és mindenki részt akart a rádium bizniszből. És hogy mennyire durván nyomták? Íme:

Volt rádiumos cigaretta. Ha önmagában a dohányzás nem lenne elég halálos, fejeljük meg még egy kis radioaktivitással a biztos siker érdekében.

Rádiumos termékek
Rádiumos cigaretta
Wikipedia commons

De ha nem akarta az ember elszívni, meg is ehette csokoládé formájában. Bár a csokiban lévő vegyületek valóban okoznak némi örömérzetetet, de a sugárzó boldogságot itt sajnos nagyon is komolyan gondolta a gyártó.

Rádiumos termékek
Németeknél forgalmazott sugárzó csokoládé
Wikipedia commons

Akkoriban a rádium olyan volt, mint a vietnámi balzsam, vagyis mindenre is jó volt. Szóval ami testfelülete és testnyílása volt az embernek abba beletuszkolták vagy rákenték. Így lehetett például potencianövelőként is eladni.

Rádiumos termékek
Egy fiola rádiumos potencia
Wikipedia commons

És ha már szex, azért a biztonság akkor is fontos volt, ezért árultak óvszert is, természetesen ez is rádiummal volt bevonva. Sajnos valószínűleg később nagy árat fizettek a párok az effajta élvezetért.

Rádiumos termékek
Vajon ez is derengett a sötétben?
netfizika.hu

Ha valaki se megenni, se meginni, se felhúzni nem szerette volna, nos arra is létezett megoldás, hiszen bevihette végbélkúp formájában is, melyekre még garanciát is vállaltak, hogy valódi rádiumot tartalmaz.

Rádiumos termékek
15 napi adag rádióaktív végbélkúp
orau.org

Azért a bizniszre a szépségipar is rátette a mancsát, hiszen melyik hölgy ne szeretett volna akkoriban radioaktív sugárzástól természetesen pirosított arcot?

Rádiumos termékek
Korabeli rádiumos arcápoló plakátja
Wikipedia commons

Azt tudta, hogy azért nekünk is volt ilyen élelmiszerünk? Az, hogy világított a kétszersült a tányéron, talán akkoriban csak hozzáadott az ízélményhez.

Rádiumos termékek
A magyar rádiumvizes kétszersült. Elég találó sajnos
netfizika.hu

A sors furcsa fintora, hogy rengeteg ember életét mentették meg az olcsó hamisítványok, amik valójában nem tartalmazták a veszélyes elemet. Persze, gyorsan lecsaptak ezekre a termékre, hiszen a vevőt nem szabad becsapni és „orvosolták a helyzetet” .

Rádiumos termékek
Egy fogkrém a sugárzó mosolyért
Wikipedia commons

Bár eleinte a tudatlanság ösztönözte a profit reményében a gyártókat efféle termékek előállítására, de hogy valójában mennyire aljas is tud lenni az ember, arra a rádium-lányok világítottak rá.

Az 1920-as évekre már többé kevésbé tudatában volt az emberiség a radioaktív sugárzás hatásainak, de volt a rádiumnak egy vonzó tulajdonsága, mégpedig az, hogy világított a sötétben.

Rádiumos termékek
Rádiumos festékkel bevont óra számlapja
Wikipedia commons

Rádiumos festékkel főleg órák számlapjait festették meg, ezt a munkát a gyárakban fiatal nők végezték. Hogy az ecset mindig hegyes legyen, a feletteseik azt tanácsolták a lányoknak, hogy szájukat használva szívják össze az ecset végét, az se baj, ha kicsit lenyelnek belőlük. „Legfeljebb kicsit kipirul az arcocskátok” - hangzott a megnyugtató mondat.

Rádium lányok
A cégek fiatal lányokat alkalmaztak főleg.
wikipedia common

Ekkor azonban már a vezető tudósok, így a cégek vezetői is tudtak arról, hogy a lányok az életüket kockáztatják, ám ezt elhallgatták előlük. A szervezetben felhalmozódott rádium aztán borzalmas betegségeket és fájdalmas kínhalált okozott, mint például a rádium-állkapocs, amikor az elsorvadt csont több darabban fordult ki az áldozatok szájából. Az orvosok sokszor összejátszottak a cégekkel, ezért szándékosan más betegséget diagnosztizáltak, például szifiliszt, ami egy újabb pofon volt a halálraítélt lányoknak.

Rádium lányok
Korabeli újság hasábjain egy rádiumlány
emigennis.com

1928-ban öt halálos beteg munkásnő beperelte ugyan az egyik nagyvállalatot az U. S. Radium Corporation-t, de a cég a pert addig akarta halogatni, míg a lányok meghalnak. Ám a közvélemény nyomására ez nem sikerült. A pert megnyerték, de a kártérítést sokáig nem élvezhették, mert öt éven belül már nem voltak életben. Bár a bíróság még néhány esetben jelentősebb kártérítést ítélt meg, valójában a két legnagyobb vállalat legalább ötezer nőt alkalmazott ilyen célokra.

Persze az üzlet nem állhat meg, ezért még 1960-as évekig használtak rádiumos festékeket. De a rádium-lányok perei után egy szabályozás miatt már védőruhában dolgoztak tovább.

Forrás:

Wikipedia.org
index.hu
netfizika.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?