Ramatyul néz ki Szombathelyen a Thököly utcai híd, de össze talán nem dől

Az utakat sokat szidjuk, de a hidak sincsenek jobb állapotban.

A szombathelyi utakról és járdákról sokat beszélünk, általában negatív kicsengéssel, de olykor-olykor némi előrelépésről És tényleg: elkezdődött a Paragvári út felújítása Szombathelyen July 21. 15:33 is be tudunk számolni.

Sokkal kevesebb szó esik a hídjainkról, amelyek leginkább politikai töltetű viták Baloldali és jobboldali hidak, osztottpályás közpénzek 2021. July 14. 18:59 kapcsán kerülnek a média figyelmének a központjába.

Az utolsó hír Nekiállnak a zanati „Füvészkert” utcának, viszont egyelőre nem lesz hídfelújítás a Szent István utcában July 12. 14:52 az volt, hogy a legrosszabb állapotban lévő Szent István utcai hídra kiírták ugyan a közbeszerzést, de mivel a kalkuláltnál jóval több költség merült fel, így új közbeszerzés következik.

Optimizmusunknak nem használ, hogy időközben még jobban legatyásodott az állam és az önkormányzat, és az is meglepő lenne, ha valamely kivitelező cég olcsóbb ajánlattal rukkolna elő.

A Thököly utcai Gyöngyös-híd.
olvasó

E kis felvezető után térjünk a tárgyra. A közelmúltban lapunk fényképeket kapott, melyek a szombathelyi Thököly utcai Gyöngyös-híd korlátjait örökítették meg. Olvasónk nem titkolta, hogy aggasztja a műtárgy állapota.

Munkatársunk kiment a helyszínre, alaposabban megnézte és lefotózta a hidat, alulról is, majd arra a következtetésre jutott, hogy annyira talán nem nagy a baj.

Thököly aluljáró
Mi is megnéztük a hidat, és például ezt láttuk.
Mészáros D. Zsolt

De mivel nem vagyunk szakemberek, előbányásztuk a tavalyi hídvizsgálati jegyzőkönyvet is, amelyet tavaly augusztusban tárgyalt a közgyűlés.

Ebben az áll az 1984-ben készült építményről:

Legfontosabb hibák : Szélső tartók leázása, korróziója. Járdakonzolok átázása, korlátok korróziója, aszfaltburkolat rossz állapota. Hídfőkön korróziós betonacélok.

Mit kellene csinálni? Szigetelés javítása, károsodott vasbeton szerkezetek javítása, mederburkolat helyreállítása, aszfaltburkolat cseréje, csatlakozó lépcsők javítása.

Magyarra lefordítva: a híd nincs túl jó állapotban, de egy darabig még kihúzza beavatkozás nélkül.

Thököly aluljáró
És ez a szombathelyi híd még nincs a legrosszabbak között – Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Az említett közgyűlés és jegyzőkönyv fellapozása már csak azért is érdekes, mert a szakemberek szerint hat (!) szombathelyi híd van olyan állapotban, hogy sürgős beavatkozást igényelne.

 • Szent István király utcai Gyöngyös-patak közúti híd
 • Bartók Béla körúti Perint-patak közúti híd
 • Kodály Zoltán utcai Perint-patak közúti híd
 • Markusovszky utcai Gyöngyös-patak közúti híd
 • Hunyadi úti Gyöngyös-patak közúti híd
 • Szent Márton utcai Gyöngyös-patak közúti híd
 • Ezek között az elsővel – ahogy feljebb írtuk – majdnem történt valami, de aztán mégsem.

  A városnak 29 hídja van, közöttük csak a Vak Bottyán utcai és a Kisfaludy Sándor utcai híd van „majdnem kifogástalan” állapotban.

  Ahogy a javítanivaló utak és járdák, úgy a hidak esetében is végtelen mennyiségű pénzre lenne szükség Szombathelyen, ám egyelőre úgy tűnik, hogy még a szinten tartás is lehetetlen.

  Mi lesz ennek a vége? – tesszük fel a nem is annyira költői kérdést, amire láthatóan senki nem keresi a választ.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Jelentem