Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan módosítják Szombathely Rendezési Tervét, a meghirdetett lakossági fórumon viszont alig tízen voltak

Több területet is átminősítenek másik övezetbe, ami azt is meghatározza, hogy mit építhetnek oda.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A múlt héten írtuk Március 1-től a kormányhivataloknál kell intézni az építési engedélyeket January 29. 11:31 , hogy az építéshatósági ügyek intézése, köztük az építési engedélyek kiadása az önkormányzatoktól átkerül a kormányhivatalokhoz. Ami azt is jelenti, hogy az önkormányzat tulajdonképpen nem szólhat bele mi épül a településén.

Közmeghallgatás 2020.02.05.
Mészáros D. Zsolt
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Erre csak egy lehetősége marad az önkormányzatnak, a röviden Rendezési Tervnek hívott szabályozás. Ez a rendelet övezetekre osztja a várost, többek között van nagyvárosi, kisvárosi, kertvárosi, falusias jellegű, kereskedelmi vagy ipari célú terület. Ezekhez az övezetekhez szabályok tartoznak, arról, hogy az adott övezetben milyen tevékenység végezhető, például a nagyvárosi övezetben nem lehet ipari tevékenységet végezni vagy haszonállatokat tartani.

Közmeghallgatás 2020.02.05.
Mészáros D. Zsolt

Az övezetekben azt is meghatározzák, hogy az ott lévő ingatlanok mekkora arányban építhetők be és maximum milyen magas lehet egy épület. Könnyű belátni, hogy a nagyvárosi övezetben lehet a legnagyobb a beépítési arány és ott lehetnek a legmagasabb házak. A kisvárosi és kertvárosi övezeteket pedig védik attól, hogy a családi házak között magas társasházakat húzzanak fel, vagy hogy az ingatlan területét teljesen beépítsék.

Közmeghallgatás 2020.02.05.
Mészáros D. Zsolt

Látható, hogy mennyire fontos, melyik övezetben van egy adott terület, ezért is írja elő a törvény, hogy a módosítások előtt többlépcsős egeztetést kell tartani nem csak a szakmai szervezetekkel, hanem a lakossággal is. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a lakók vagy nem tudnak ezekről az egyeztetésekről, vagy nem érnek rá, vagy nem érdekli őket.

A mai lakossági fórumon alig tíz érdeklődő volt jelen, köztük láttunk olyanokat, akik a közmeghallgatásokra is eljárnak. Persze, a kis létszám nem meglepő, három éve volt olyan lakossági fórum, szintén a Rendezési Tervről, ahol egyetlen érdeklődő volt Még a portás sem tudott arról a szombathelyi lakossági fórumról, ahol a város építészeti jövője volt a téma 2017. April 28. 19:08 .

Közmeghallgatás 2020.02.05.
Mészáros D. Zsolt

A mai, szerda délutáni fórum egyébként az utolsó lehetőség volt arra, hogy valaki szóban tegye meg az észrevételeit. A most aktuális módosítás előkészítése 2018-ban kezdődött, azóta tartottak már pár fórumot, hasonló érdeklődéssel. De több nem lesz, a lakosságnak annyi lehetősége maradt, hogy mától számítva nyolc napon belül írásban tehet javaslatokat vagy kérdezhet.

Pedig, mint kiderült, vannak lényegi módosítások, megvan például az északi elkerülő Indul az új szombathelyi körgyűrű-szakasz terveztetése January 03. 08:17 új nyomvonala, és ehhez kell igazítani néhány szabályt. Megvalósítás előtt áll a Kőszegre vezető 2x2 sávos út Még csak a tervezőjét keresik a Szombathely-Kőszeg 2x2 sávos útnak, de legalább tudjuk a részleteket. January 10. 16:22 , és azt is összekötik a Söptei úttal és a Zanati út végén lévő felüljáró-rendszerrel.

Közmeghallgatás 2020.02.05.
Mészáros D. Zsolt

Azt is megtudtuk, hogy az oladi városrészen néhány területet kertvárosiból kisvárosiba sorolnak át, így ide 18 méteres épületeket is építhetnek majd. Parkolókat is építenek, ahogyan a Joskar-Olán is, és szinte minden belvárosszéli övezetben lesznek kisebb átsorolások.

Érdekes adat az is, hogy 2006-ban 22 400 lakóegység (lakás, családi ház) volt Szombathelyen, most 25 200 van, több mint 2500 új lakás épült az elmúlt 13 év alatt.

Közmeghallgatás 2020.02.05.
Mészáros D. Zsolt

A több fórum azonban nem volt felesleges, több mint száz javaslat érkezett be a közel két éve tartó előkészítés során, ezeket megvizsgálták, és amit lehetett, beépítettek a módosítások tervébe.

A jelenlegi Rendezési Terv és a tervezett módosítások erről az oldalról letölthetők.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés