Mától megint Orbán Viktor irányítja egy személyben az országot

A rendkívüli jogrend nem csak a korlátozások bevezetését jelenti.

Tegnap, azaz kedden kora este jelentette be Bezárnak a szórakozóhelyek, újra ingyenes a parkolás, éjfél és reggel 5 óra között pedig kijárási korlátozás van Magyarországon 2020. November 03. 19:19 Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kormány ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet a járvány miatt, és fel is sorolt néhány korlátozást.

Azt, hogy nem hirtelen döntésről van szó, igazolja, hogy éjfél előtt nem sokkal meg is jelent a Magyar Közlönyben a rendkívüli jogrend bevezetése, és a korlátozások részleteit Azért nem minden szórakozóhely zár be, éjfél és hajnal 5 között is el lehet menni dolgozni 2020. November 04. 08:17 is leírták. Utóbbi egyébként pozitívum, hiszen Orbán szavaiból nem derült ki, hogy például mit is ért szórakozóhely alatt.

De az erről szóló cikkek nagy részében valahogyan elsikkadt a lényeg, az, hogy Orbán Viktor ismét egy személyben dönt mindenről. Egyelőre 90 napig, de ez meghosszabbítható.

Tavasszal ugyanez történt, március közepén vezették be Hónapokig maradhat a veszélyhelyzet 2020. March 12. 10:40 a rendkívüli jogrendet, ami június 17-én szűnt meg Áder elrendelte a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény kihirdetését 2020. June 17. 16:18 .

Minden további ebből következik. Maga a rendkívüli jogrend nem tartalmaz korlátozásokat, csupán annyit, hogy a miniszterelnök dönt mindenről. Ahogyan a Magyar Közlönyben megjelent :

 • "A kormány a koronavírus világjárvány következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki."
 • "A miniszterelnököt ... feladatai ellátásában ... az Operatív Törzs segíti."
 • "A veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek."
 • A tegnap este bejelentett korlátozásokról is így döntöttek, és a következő 90 napban is így hoznak döntéseket.

  Így azt még nem tudni, hogy mi lesz az önkormányzatokkal. Összeülhetnek-e a képviselő-testületek, újra rendkívüli felhatalmazást kapnak-e a polgármesterek, hozhatnak-e a saját településekre óvintézkedéseket.

  Azt már tudjuk, hogy a parkolás megint ingyenes, ezzel Szombathely bevételei tavasszal 130 millió forinttal csökkentek, a következő 90 napban is hasonló nagyságrendű bevételkieséssel kell számolni.

  Gyakorlatilag mostantól minden Orbán Viktortól függ, azt is megteheti, hogy beruházásokat vesz el Újabb pofon az önkormányzatoknak, a nagy beruházásokat átadják a megyéknek, az iparűzési adóval együtt 2020. April 18. 11:54 az önkormányzattól, hogy katonai parancsnokokat nevez ki A Vasivíz felett is átvette ma az irányítást a honvédelem 2020. March 19. 16:49 az önkormányzati cégek élére, vagy egyetlen tollvonással szervezi át az egész egészségügyet Átszervezik a kórházakat, 40 új „csúcsigazgató” irányít majd 2020. November 03. 10:28 . Mindenféle előkészítés és egyeztetés nélkül.

  Biztosak lehetünk benne, hogy ez az egész a jövő évre is áthúzódik.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19