Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ötmilliárd forintot nyel el a Szombathelyre szánt, de Karcagon kikötött Sámándob

Öt éve volt a milánói világkiállítás, a magyar pavilon azóta is lebeg a szakrális magasságokban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Drágábban építenék újra a Sámándobot Karcagon, mint amennyibe eredetileg került – írja tényfeltáró riportjában az Átlátszó.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Sámándob bece-, illetve inkább gúnynév a 2015-ös milánói világkiállításra készült pavilont takarja, ami már a tervezésekor vitákat okozott, hiszen eredeti tervezői is elhatárolódtak Már a tervezőknek sem tetszik a világkiállítás sámándobos magyar pavilonja 2015. April 09. 10:52 a giccsesnek és koncepciótlannak Ezzel a giccsfajzattal égeti az állam Magyarországot a 2015-ös világkiállításon 2014. May 23. 15:30 tartott műalkotástól. Viszont baromi sokba került, az a felépítése, ami 2,3 milliárd forint volt és maga a világkiállítási részvétel, ami közel ötmilliárdot vitt el. Egy fél stadionnyit dobtunk ki a sámándobos pavilonra 2015. August 24. 14:35

Ez volt a látványterv.
expohungary.com

Azonban már bő egy évvel a világkiállítás megnyitója előtt Hende Csaba, aki akkor honvédelmi miniszter volt, egy szombathelyi sajtótájékoztatóján Szombathelyen építik fel újra a milánói expo magyar pavilonját 2014. April 04. 22:03 bejelentette, hogy a pavilont Szombathelyre szállítják majd, és itt építik fel újra.

Hende Csaba Szőcs Géza világkiállítási kormánybiztos és V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára társaságában el is helyezett egy alapkövet a volt huszárlaktanya területén, miután bejelentették, hogy egy tudásközpontot alakítanak ki a pavilonban.

6,4 milliárdos, állami pénzből megvalósuló projektről beszéltek, és arról, hogy 2016 júniusáig fel kell épülnie, és ehhez a szombathelyi önkormányzat 6 ezer négyzetméteres területet adott a volt huszárlaktanyában.

Egy év múlva kiderült, 50 évre tervezik a sámándobos pavilon szombathelyi tartózkodását 2015. April 11. 12:23 hogy újabb területeket adott át az önkormányzat, összesen 20 ezer négyzetmétert, és hogy a Sámándob szombathelyi tartózkodását 50 évre tervezték.

A világkiállítás vége előtt aztán változott a terv, Életkert néven egészségközpontot terveztek ide. Tudják mi lesz Szombathelyen a sámándobos magyar pavilonból? Nem fogják elhinni! 2015. November 01. 16:18 De aztán baljós árnyak gyülekeztek a Sámándob felett, az olasz hatóságok ugyanis lefoglalták, mert a magyar állam nem fizette ki azt az olasz céget, amelyik a helyszínen felépítette a pavilont.

Aztán 2015 decemberében kiderült, nem olyan egyszerű a történet. Miután kiszabadították az olasz fogságból a Sámándobot, öt település is magáénak akarta tudni, Karcagé lehet a sámándobos pavilon, pedig Hende Csaba Szombathely új jelképének szánta 2015. December 03. 16:15 végül Karcag kapta meg, Jaj, Karcagra viszik a milánói magyar pavilont - szomorkodhat Szombathely 2015. December 17. 23:59 Varga Mihály akkori gazdasági és Fazekas Sándor akkori földművelésügyi miniszter is Karcagról származik.

Ilyen lett a valóságban.
Nyugat.hu

Aztán a Sámándob egyszer csak hazaérkezett, igaz, csak a fémrészek, a fa ugyanis közben elporladt. Karcagon egyébként az is megesett, hogy amikor egy tévériporter a Sámándob költségeiről akarta kérdezni a polgármestert, a város vezetője egyszerűen bezárta a vécébe Még jó, hogy nem Szombathely, hanem Karcag kapja meg ezt a Sámándobot! 2017. September 30. 21:36 a kellemetlenkedő újságírót.

Többe kerül a karcagi felépítése, mint amennyiért Milánóban összerakták

Az Átlátszó mai tényfeltáró cikkéből kiderül, 1,5 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy a város fel tudja állítani a sokat próbált Sámándobot.

A pavilon újraépítésére a karcagi önkormányzat közbeszerzési pályázatot írt ki, pinceszinttel és előcsarnokkal tervezik kibővíteni, ugyanis rendezvényközponttá szeretnék alakítani. A földszinten kap helyet a rendezvényterem, az emeleten pedig két kiállítóterem és egy, a karcagi fürdőre néző terasz lesz majd.

Emellett az épület egyik oldalán szabadtéri színpadot terveznek kisebb előadások megtartására, és a pavilonhoz kapcsolódóan egy vízparti látványstég is épül mellette. Mindehhez jelentős terepmunka szükséges: a tájékoztató szerint az egész Sámándobot körülbelül 1,5 méterrel ki kell emelni a környező terepszinttől.

2018-ban 1 milliárd 108 millió forintot adott a kormány a Sámándob újraépítésére, az önkormányzat közbeszerzési pályázatán a legalacsonyabb árajánlat nettó 2 milliárd 620 forint volt, ami 1,5 milliárddal kevesebb, mint a kormánytól erre kapott támogatás.

A karcagi önkormányzat ezért érvénytelennek nyilvánította a közbeszerzési pályázatot. Karcag egyébként több alkalommal is írásban kérte a korábban támogatást nyújtó Belügyminisztériumot, hogy a támogatás összegét „szíveskedjenek megemelni”, de a tárca a kérést két alkalommal is visszautasította.

Feljelentés hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanúja miatt

Közben a pavilon eredeti tervezője, Sárkány Sándor feljelentést tett hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanúja miatt. A feljelentés szerint gyanús, hogy Karcag utolsónak pályázott a Sámándobra, ráadásul a leggyengébb ajánlattal, mégis ők nyertek. Sárkány szerint azért, mert az Orbán-kormány két minisztere is a városban született.

A pavilon tervezője legutóbb a Magyar Hangnak azt nyilatkozta, hogy az acélszerkezet megfelelő kezelése közel annyiba kerülne, mint újra legyártani az egészet.

Sárkány Sándor arról is tájékoztatta a lapot, hogy a magyar hatóságok nem nyomoznak az ügyben.

Információink szerint berendelték a Sámándob-sorozat újabb évadát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés