Tudtad? Holnap ünnepli Sopront Magyarország

A Hűség napján megkoszorúzzák a népszavazás legendás polgármesterének sírját és szobrát is. Szombaton pedig díszközgyűlésen adják át a kitüntetéseket.

A népszavazást 1921. december 14-én rendezték meg Sopronban, 15-én a városhoz tartozó Brennbergbányán, 16-án a többi településen: Ágfalván, Balfon, Fertőbozon, Fertőrákoson, Harkán, Kópházán, Nagycenken és Sopronbánfalván.

Bár a községek közül csak háromban (Fertőboz, Kópháza és Nagycenk) szavazott a többség Magyarországra, Sopronban a résztvevők 72,8 százaléka mondott erre igent. Az egész terület összességében 65,1 százalékban döntött Magyarország mellett, 15.334 szavazattal 8.227 ellen, 89,5 százalékos részvétel mellett

– ezek a történelmi tények, melyek miatt a nemzetgyűlés a népszavazás emlékét törvénybe iktatta, és Sopronnak a Civitas fidelissima (Leghűségesebb város) címet adományozta. A 2001-es kormányrendelet hivatalosan is a Hűség napjává nyilvánította december 14-ét.

A soproni népszavazás volt a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója, amit a nagyhatalmak tartósan elfogadtak.
Enyugat.hu

Szerdán a város vezetői megkoszorúzzák a népszavazás legendás polgármesterének, Thurner Mihálynak a sírját, majd Fő téri szobrát is. Fejet hajtanak a Magyarországot választó elődök emléke előtt a Hűségkapunál is. A díszközgyűlést szombaton délután tartják a városházán, átadják majd az idei kitüntetéseket. Este pedig a Hűségzászlónál tartanak megemlékezést.

A cikk laptársunknál, az Enyugaton jelent meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?