Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Tudtad? Holnap ünnepli Sopront Magyarország

A Hűség napján megkoszorúzzák a népszavazás legendás polgármesterének sírját és szobrát is. Szombaton pedig díszközgyűlésen adják át a kitüntetéseket.

A népszavazást 1921. december 14-én rendezték meg Sopronban, 15-én a városhoz tartozó Brennbergbányán, 16-án a többi településen: Ágfalván, Balfon, Fertőbozon, Fertőrákoson, Harkán, Kópházán, Nagycenken és Sopronbánfalván.

Bár a községek közül csak háromban (Fertőboz, Kópháza és Nagycenk) szavazott a többség Magyarországra, Sopronban a résztvevők 72,8 százaléka mondott erre igent. Az egész terület összességében 65,1 százalékban döntött Magyarország mellett, 15.334 szavazattal 8.227 ellen, 89,5 százalékos részvétel mellett

– ezek a történelmi tények, melyek miatt a nemzetgyűlés a népszavazás emlékét törvénybe iktatta, és Sopronnak a Civitas fidelissima (Leghűségesebb város) címet adományozta. A 2001-es kormányrendelet hivatalosan is a Hűség napjává nyilvánította december 14-ét.

A soproni népszavazás volt a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója, amit a nagyhatalmak tartósan elfogadtak.
Enyugat.hu

Szerdán a város vezetői megkoszorúzzák a népszavazás legendás polgármesterének, Thurner Mihálynak a sírját, majd Fő téri szobrát is. Fejet hajtanak a Magyarországot választó elődök emléke előtt a Hűségkapunál is. A díszközgyűlést szombaton délután tartják a városházán, átadják majd az idei kitüntetéseket. Este pedig a Hűségzászlónál tartanak megemlékezést.

A cikk laptársunknál, az Enyugaton jelent meg.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?