Jöttek, forgattak, elmentek, mi pedig néztük – Ezek a sorozatok készültek Vas megyében

Nyomot azért hagyott néhány maga után. Készült mifelénk osztrák bűnügyi sorozat, a '90-es évek egyik legemblematikusabb darabja, és az egyik legnagyobb idei újdonság is.

Világsztár színészek látogatnak az utóbbi években rendszeres Magyarországra, akik vagy nyaralni, vagy forgatni érkeznek kis hazánkba, érdemes csak Harrison Ford biciklizésére Lerobbant a Falcon? Han Solo egy pesti bicikliboltban nézelődött 2016. September 10. 18:04 , vagy épp Brad Pitt kellékfegyvereire gondolni, amit a TEK munkatársai szeretettel nézegettek egy darabig.

Persze azért nemcsak a fővárosban forgatnak filmeket, illetve sorozatokat, hanem az ország más pontján is, példának okáért Vas megyében. Korábban már született egy írásunk az itt forgatott filmekről (ezt itt Jeremy Irons a Claudiusban ette a somlóit... 2013. March 10. 20:26 vissza is lehet olvasni), most viszont olyan alkotások jönnek, amikről akkor még nem volt szó.

Tetthely

Azt azért fontos leszögezni, hogy filmek (vagy sorozatok) szempontjából Szombathely nem éppen egy Kánaán, néha viszont képes az alkotók fantáziáját megmozgatni egy-egy jelenet erejéig a vasi megyeszékhely. Pontosan ez történt az osztrák-német Tetthely (Tatort) című sorozat esetében is, amikor komoly 8 (!) percig láthatta a kedves osztrák és német néző, milyen szép Szombathelyen A belvárost is megszállták a filmesek - forgott a Tetthely 2014. March 17. 16:15 a Mátrírok tere a Savaria mozival, és a Savaria Szállóval a központban.

Aki esetleg érdeklődik az egyébként 2014-es forgatás eredményességéről, alább megtekintheti a sorozat Szombathelyen forgatott jeleneteit.

A Szombathelyen forgatott jelenetek

Kisváros

Minek nekünk külföldi sorozat, mikor magyarra is van kereslet? – kérdezhetjük joggal. Igaz, sorozatokból nincs akkora tolongás – már ami a vidéki forgatási helyszíneket illeti – de azért akad pár példa itt is, például Bozsok, ahol a kilencvenes évek egyik ikonikus sorozatának, a Kisvárosnak rögzítették jónéhány jelenetét.

Az 1993-ban indult sorozat 195 epizódjának zömét határátkelők közelében vették fel – Szigetvár mellett – többek között például a kiválasztottak között volt két Vas megyei, a bucsui , illetve a bozsoki is. A drága néző itt legalább annyival szerencsésebbnek bizonyult, hogy ezeket a helyszíneket magyar nyelven és magyar televíziócsatornákon láthatta, - a Wikipédia szerint – többször is, mint akarta, mivel a közszolgálati tévé az elmúlt 20 évben többször is ismételte.

Kossuthkifli

Van igény a magyar sorozatokra is – ezt az utóbbi évek fellendülése után bátran lehet állítani. Persze nem készülnek amerikai minőségű szériák itthon, de ahhoz, hogy jó legyen a képernyőre kerülő alkotás, egy jó sztori elengedhetetlen. Na, ennek pontosan az ellentettje történt a Duna TV 2015-ös próbálkozásával, A Kossuthkiflivel. A történet túlságosan vontatott lett, egyes korabeli kritikák szerint a nyelvezete sem volt túlságosan könnyen érthető a nézők számára, melyből összesen hat rész készült.

A széria a mi szempontunkból azért nevezhető különlegesnek, mert egyes jeleneteit Vas megye egyik legkelendőbb forgatási városában, Kőszegen rögzítették, de a sorozat emellett például Sopronban, Szentendrén, Sóskúton, Etyeken és Pilisborosjenőn is forgott.

Brenner-sorozat

Ha már ugye a sorozatoknál tartunk, az idei év legnagyobb vasi durranását (filmes szempontból tutira) sem felejthetjük ki a sorból.

A Brenner-sorozat forgatása Szombathelyi színészekkel készül sorozat Boldog Brenner Jánosról January 27. 20:04 részben szombathelyi színészekkel játszódik majd, Jámbor Nándor főszereplésével, Szilágyi Andor rendezésében. A szériáról egyébként még olyan sokat nem tudni, ami a premiert, és a platformot (hogy hol lesz majd látható) illeti, de ha lehet hinni a korábbi híreknek, akkor a forgatások már befejeződtek, így hamarosan a nem is olyan rég boldoggá avatott, fiatalon elhunyt káplán életét hét részen keresztül mindenki végig is nézheti – aki persze szeretné. A készítők bízhatnak a nagy sikerben, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy angol és magyar nyelven is megjelenik a Brenner-sorozat.

lutorkatalin

A sorozat egyébként természetesen Vas megyében, az eredeti helyszíneken, vagyis Szentgotthárdon és környékén forgott, de akadt kivétel is, néhány jelenet például a Szalézi-templomban is készült, amit mi is megnéztünk, erről készült beszámolónkat ide Brenner János példát mutat - ezúttal egy filmben April 11. 19:29 kattintva olvashatja vissza.

És hol a vége még a sornak? Talán sehol, legalábbis reméljük. Ami mindenképp lelkesedésre ad okot, hogy a most felidézett sorozatok zöme az elmúlt tíz éven belül készült Vas megye területén, és ahogy egyre több lesz a saját gyártású sorozat a következőkben a tévécsatornáknak köszönhetően, nem lennénk túlságosan meglepődve, ha újabb hírek érkeznének arról, hogy itt (is) új filmet, vagy sorozatot forgat valaki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra