Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eredménytelen volt a Styl ruhagyár miatt összehívott rendkívüli közgyűlés, a Fidesz nem ment el

Puskás Tivadar polgármester többször is arra utalt, hogy a gyár nehézségeit a választási kampányra időzítették.

Ahogyan előzetesünkben Szerdán rendkívüli közgyűlés lesz a Styl-gyárról, a stadion üzemeltetéséről 2018. March 13. 12:04 is valószínének tartottuk, eredménytelen lett a stadionüzemeltetés, a bizottsági struktúra és a Styl-gyár miatt összehívott rendkívüli közgyűlés. Az ülést a baloldal kezdeményezte, így várható volt, hogy azon a Fidesz-frakció tagjai nem vesznek részt.

Éppen csak megvolt a határozatképesség

Ott volt viszont mintegy 25 Styl-dolgozó, akik a múlt héten nem kapták meg a havi fizetésüket, és abban reménykedtek, hogy az MSZP-javaslata Rendkívüli közgyűlésen segítené ki 150 millióval a Stylt a szombathelyi MSZP 2018. March 10. 12:21 alapján az önkormányzat segít. Hétfőn több százan demonstráltak Több százan tüntettek a STYL ruhaipari gyár megmentéséért 2018. March 12. 09:58 ezért a városháza előtt, ám a városvezetés később kiadott közleményéből már látszott, hogy nem nagy a hajlandóság a kérés teljesítésére.

Rendkívüli közgyűlés
Balassa az utolsó pillanatban érkezett
Vágvölgyi Bálint

A Styl nagy megmentési tervéről egyébként január végén írtunk nagy cikket STYLe Nacht: Másfél milliárdnyi közpénz tűnt el Szombathely egyik legrégebbi és legpatinásabb gyárában 2018. January 31. 18:00 , a múlt héten pedig arról 50 millió forintot akart adni a szombathelyi önkormányzat a Stylnek, de ez csak nehezítené a cég helyzetét 2018. March 10. 08:09 , hogy a gyár miért nem fogadta el az önkormányzat 50 milliós tagi kölcsönét.

A szerda reggeli rendkívüli közgyűlés előtt már gyülekeztek a Styl dolgozói, sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz határozatképes az ülés, mert a baloldali frakción kívül csak Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) és Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) volt jelen, utóbbi hivatalból. Puskás már éppen ki akarta hirdetni, hogy az ülés nem határozatképe, amikor az utolsó pillanatban befutott Balassa Péter (Jobbik). Ezzel megvolt a határozatképességhez szükséges 11 fő.

Puskás: Nem véletlen az időzítés

Az ülés eredeti napirendjén a stadionüzemeltetés és a bizottsági struktúra átalakítása szerepelt, de ezekről szó sem esett, később Tóth Kálmán javasolta is, hogy vegyék le őket, mert most a Styl a legfontosabb. Amit Nemény András javasolt a napirendre.

Rendkívüli közgyűlés
Nemény András hosszan érvelt
Vágvölgyi Bálint

Azzal, hogy az önkormányzatnak 25 százalék a tulajdonrésze, de 100 százalékos a felelőssége a cég sorsáért. Javasolta, szavazzák meg, hogy az önkormányzat 150 millió forint gyors segítséget ad a gyárnak, ezzel feloldják a NAV által a cég számlájára tett inkasszót, és még a hosszú hétvége előtt ki lehet fizetni az elmaradt béreket. Plusz tárgyalják meg a cselekvési tervet, ami megmentheti a csődtől a Stylt. Mutassuk meg, hogy Szombathely tényleg a segítés városa - mondta.

A polgármester ekkor kijelentette, nem véletlen az időzítés, hogy éppen ebben az időszakban kér segítséget a gyár. Horváth Attila (baloldal) felháborodott, kijelentette, 400 ember munkahelyének a sorsa nem kampánytéma.

Ipkovich György (baloldal) azt mondta, itt a város vagyonáról van szó, úgy látszik ezt a Fidesz-frakció nem veszi komolyan. Az ügyet komolyan, kellő felelősséggel kellene tárgyalni.

Az ügyvezető nem szólhatott hozzá

Molnár Miklós alpolgármester, mint a Styl felügyelőbizottságának elnöke, a Szombathely7Nap című hetilap szombati cikkére Az önkormányzati tulajdonrész akadályozza a Styl talpraállását 2018. March 11. 17:20 reagált, azzal, hogy abban valótlan állítások, csúsztatások vannak. Ezek pedig a piacon bizonytalanságot gerjesztenek. Kiemelte, egyik állításukat, hogy a Styl nem teljesítette a februári áfa.bevallást. Molnár szerint így adóeltitkolással vádolták meg a Stylt, amiről neki, mint a feb elnökének, tájékoztatnia kellett volna az önkormányzatot.

Rendkívüli közgyűlés
Molnár Miklós felháborodott
Vágvölgyi Bálint

A valóságban azonban a NAV a céget negyedéves áfa-bevallásra kötelezte, januárban ezt meg is tették, a következő bevallás április 20-án lesz esedékes. Molnár kijelentette, az a lap vádolja adóeltitkolással a gyárat, aminek a főszerkesztőjét, Cseszkó Tamást adóeltitkolás miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Jogerős: elítélték a Szombathelyi7Nap felelős szerkesztőjét 2017. June 02. 10:22 a bíróság.

Nemény András közben javasolta, hogy hallgassák meg a gyár ügyvezetőjét, aki a teremben van, de ezt a kérést Puskás elengedte a füle mellett, meg sem szavaztatta.

Puskás: Hende Csaba kijárta az 50 milliós segítséget

Puskás Tivadar a városvezetés álláspontjáról beszélt, amit egyébként már közleményben is kiadtak A városvezetés láthatóan lemondott a Stylről, és a német tulajdonosra hárítja a felelősséget 2018. March 12. 20:17 . Elmondta, hosszú folyamat eredménye a jelenlegi helyzet, és megismételte, érdekes, hogy pont erre az időszakra halasztódott az ügy, furcsa összefüggéseket lát.

Rendkívüli közgyűlés
Puskás Tivadar érdekes összefüggéseket fedezett fel
Vágvölgyi Bálint

Kijelentette, Hende Csaba kijárta, hogy 50 milliós támogatást kapjon a gyár, erről februárban döntött is a közgyűlés. Az ügyvezető és a jegyző között elindult a levelezés, hogy mire lehet ezt a pénzt felhasználni, kiderült, hogy ebből ki lehet fizetni a 20 milliós adóhátralékot és a munkabéreket De pár nap múlva a Styl tulajdonosainak taggyűlése elutasította az 50 milliót azzal, hogy 320 millió kell a cselekvési terv végrehajtására.

Közben a NAV inkasszót tett a cég számlájára, az ügyvezető pedig az ő segítségét kérte, hogy azt próbálják meg levetetni, de erre sem a polgármesternek, sem az önkormányzatnak nincs jogosultsága. Puskás kijelentette, közben olyan mulasztások történtek, amelyek felvetik a lehetőséget, hogy időben jól megtervezett eseményekről van szó.

Jogsegély, gyűjtés, segély

Aztán a polgármester lezárta a vitát, és jött a szavazás a napirendről. A baloldal megszavazta, hogy tárgyaljanak a Stylről, a polgármester és Balassa Péter tartózkodott, Molnár Miklós nem szavazott. Ezt később azzal indokolta, hogy a felügyelőbizottság már megtárgyalta és elfogadta a menedzsment által kidolgozott cselekvési tervet.

Rendkívüli közgyűlés
Róluk volt szó
Vágvölgyi Bálint

Horváth Attila a döntés után bejelentette, a baloldal ügyvédjei ingyenes jogsegélyt ajánlanak fel a Styl dolgozóinak, felveszik a kapcsolatot az ügyvezetővel, és a jövő héten valamilyen gyűjtést indítanak.

Puskás Tivadar elmondta, hogy előző nap már hat Styl-dolgozó kereste meg az önkormányzatot, és úgy döntöttek, a krízisprogramon belül a náluk jelentkező dolgozóknak egyszeri, 42 750 forintos segítséget adnak.

Később kiderült, hogy ez csak a Szombathelyen lakó Styl-dolgozókra érvényes, a 400 alkalmazottból mintegy 150-en élnek Szombathelyen.

Az ügyvezető hétfőre összehívja a tulajdonosok taggyűlését

A rendkívüli közgyűlés után váltottunk néhány mondatot Bognár Katalinnal, a Styl ügyvezetőjével.

Elmondta, hogy hétfőre összehívta a tulajdonosok taggyűlését, most, az ülés után pedig minden tulajdonossal egyeztet, hogy hétfőn milyen döntésre van lehetőségük. Arra számít, hogy a polgármester azon a taggyűlésen sem vesz részt.

Hozzátette, az 50 milliós tagi kölcsönt nem a taggyűlés utasította el, az egy tagi szavazás volt, a javaslatot nem utasították el a tulajdonosok egyszerűen nem szavazták meg. Azzal az indoklással, hogy az 50 millió forint helyett stratégiai, koncepcionális döntés kell a Styl jövőjéről.

Rendkívüli közgyűlés
Bognár Katalin ügyvezető (középen)
Vágvölgyi Bálint

Hozzátette, a dolgozók már ma, a rendkívüli közgyűlés napján is, a döntést várva, nehezen vették fel a munkát, így óriási kérdés, hogy érdemes-e hétfőre munkát szervezni. Óriási felháborodás van, sírtak a dolgozók a közgyűlés alatt. Álmukban nem gondolták volna, hogy a polgármester nem lesz hajlandó megtárgyalni a kérdést - mondta.

Megjegyezte, köszönik a 42 750 forintos támogatást személyenként, de az csak a szombathelyiekre vonatkozik, és a 400 dolgozóból 150 szombathelyi. A termelésben dolgozók nagy részét vidékről, buszokkal szállítják munkába, a vidéki önkormányzatok pedig szegények - tette hozzá.

Megkérdeztük, a német tulajdonosnak, mi a véleménye, hiszen őrá akarják terhelni a felelősséget, és azt várják, hogy a tulajdonrész arányában nyújtson ő is segítséget. Az ügyvezető elmondta, a német tulajdonos szeretne biztos lenni abban, hogy nem lesz a cég politikai játszma áldozata. Ő ott lesz a hétfői taggyűlésen. A német tulajdonos egyébként azzal érvel, hogy annak idején, amikor a másfél milliárdos támogatásról írtak alá szerződést, abba több kötelmet is beletettek.

Olyanokat, amelyek nem teszik lehetővé a piaci alapú működést. Nem gazdálkodhatnak a munkaerővel, a munkaeszközökkel szabadon. Egy ilyen szerződés mellett úgy tud csak működni a cég, ha jönnek a beruházások, támogatások, állami megrendelések, Annak idején erről is volt szó - mondta az ügyvezető. Ezek azonban nem történtek meg,a cégen béklyó van a piaci körülményekre.

Ezért fordultak az önkormányzathoz és a belügyminisztériumhoz, tavaly júniusban a belügyminiszter levélben kérte, hogy az önkormányzaton keresztül kommunikáljanak. A hétfői taggyűlésen biztosan téma lesz, hogy részben vagy egészben lecsökkentsék az önkormányzat tulajdonrészét, mert csak hátráltatja a céget Az önkormányzati tulajdonrész akadályozza a Styl talpraállását 2018. March 11. 17:20 - mondta Bognér Katalin.


Sajtóközlemény

Szombathely fideszes városvezetése és országgyűlési képviselője ma méltatlanná vált arra, hogy használják a Szombathely, a segítés városa jelmondatot.

Puskás Tivadar polgármester szavazatával ellehetetlenítette, hogy rendkívüli közgyűlésen érdemben tárgyalni tudjuk a Styl Ruhagyár dolgozóinak munkahelymegtartására vonatkozó javaslatot. Azt a javaslatot, amit a cég dolgozói és vezetése közösen ajánlottak a tulajdonos Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának. A Fidesz mellett Balassa Péternek sem volt fontos 400 családanya sorsa.

Mindez azért is felháborító, mert a cég megszűnése esetén jelentős összegű építményadó és iparűzési adó kiesés éri hosszú távon is Szombathelyt. Mostanra kiderült, Hende Csaba tényleg csak a cég felszámolóját (Pintér Sándor belügyminiszter jóbarátját) akarta megmenteni. Sem a város, sem a cég dolgozóinak érdeke nem volt fontos a szombathelyi Fidesznek.

A szombathelyi baloldali frakció felajánlja a segítségét a Styl munkanélkülivé váló dolgozóinak. Ingyenes jogi tanácsadást és gyűjtést szervezünk. Továbbra is minden lehetőséget megragadunk, hogy meg tudjuk tartani 400 ember munkahelyét.

Szombathelyi MJV Közgyűlés baloldali frakciója

DK sajtóközleménye

Ma reggel Szombathelyen, a baloldali frakció (MSZP-DK) kezdeményezésére rendkívüli Közgyűlést tartottak, Eredménytelen volt a Styl ruhagyár miatt összehívott rendkívüli közgyűlés, a Fidesz nem ment el 2018. March 14. 11:47 melyen a Fidesz-frakció egyetlen tagja sem vett részt. Pedig a baloldali (MSZP-DK-Együtt) frakció Styl-ügyben javasolt napirendi pontot megtárgyalásra.

Mint ismeretes a Styl dolgozók bére valószínűsíthetően nem kerül kifizetésre a vállalat csőd közeli helyzete miatt. Ezért így, Húsvét előtt számtalan család kerül nehéz anyagi helyzetbe. A Fidesz nincsen tekintettel a Styl dolgozók gyermekeinek boldog Húsvét ünneplésére sem, de biztos nagyon komoly elfoglaltságuk lehetett, ha nem tudtak megjelenni a rendkívüli Közgyűlésen, melyen döntést lehetett volna hozni arról, hogy a dolgozók hozzájussanak jogos bérükhöz.

A Styl dolgozók közül sokan laknak Vas megye 3-as számú választókerületében, Vasváron és környékén, ezért a DK Vas3 Elnöksége és a saját nevemben felajánljuk segítségünket a Styl fizetés nélkül maradt dolgozóinak. Kérem, hogy forduljanak hozzánk bizalommal, mert minden tőlünk telhető segítséget meg fogunk adni önöknek.

Email cím: balogh.tibor.dk@gmail.com
Balogh Tibor, a DK országgyűlési képviselőjelöltje és a DK Vas 3 Elnöksége

A Fidesz sajtóközleménye itt olvasható ...

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra