Bűz, igénytelenség és közöny – Miért nem lehet eltüntetni egy illegális szeméthegyet Szombathely belvárosából?

Régóta probléma már, és olvasónk szerint a Savaria Karnevál sem segített a helyzeten.

Lapunk már többször foglalkozott azzal, hogy áldatlan állapotok uralkodnak Szeméthegy Szombathely belvárosában 2022. March 29. 15:19 a Thököly utcánál lévő nagy parkolóban Szombathelyen, ugyanis évek óta illegális szemétlerakó működik itt. A helyzet pedig úgy tűnik, még mindig változatlan, a Savaria Karnevál meg aztán végképp feltette a pontot az i-re olvasónk szerint.

„Csak megerősíteni tudom. A probléma valós és továbbra is fennáll. A szemétkupacok között már a Savaria Történelmi Karnevál árusainak élelmiszer hulladéka is megjelent” – írta nemcsak nekünk, hanem a városi jegyzőnek, a belváros képviselőjének és a karnevál szervezőinek is címzett levelében.

Azt mondja, ugyanazok a kérdések merülnek fel benne, mint abban a levélben, amit korábban leközöltünk: Szeméthegy Szombathely belvárosában 2022. March 29. 15:19 például, hogy hónapról hónapra rendszeresen szemétlerakóvá válik a parkoló, terjeng a bűz. Ez pedig azért is felháborító, mert a város egyik legdrágább parkolójáról van szó, ami a városházától sincs messzebb ötven méternél.

Olvasó

Íme a kérdések, melyekre egyértelmű választ szeretne kapni:

1. Tudom, hogy a szemétszállításnak nem feladata az ilyen és az ehhez hasonló szeméttelepek ingyenes felszámolása. Értem én, hogy miért, de biztos normális az a közöny, ahogy egy ilyen mellett elmennek?

2. Tudom, hogy a parkolási csoport kollégái csak a parkolással kapcsolatos és a pénzbeszedéssel kapcsolatos ügyekben az illetékesek. Ezek szerint elfogadható, hogy 600 Ft/h díj ellenében csak egy szemétkupac mellé állhat az ember?

3. A közterület-felügyeletnek évek óta nem sikerült még felfedeznie és megoldania ezt a folyamatosan visszatérő problémát? (A belváros kiemelt övezetében...)

4. Az okmányiroda dolgozóit nem zavarja, hogy az iroda ablakuk mögött 1 méterre egy illegális szemétlerakó van?

Olvasó

5. Felháborít, hogy az itteni társasházakkal fizettetik meg az ilyen szeméttelepek elszállítási díját. Miért nem lehet megvizsgálni, hogy mi és ki okozza a vissza-visszatérő problémát? Akkor is csak legyintenének, ha esetleg valamelyik illetékes udvarába/háza elé szórna valaki éjszakánként szemetet?

„Én is úgy vélem, hogy ez a városunk szégyene. A kérdésekre adott válaszokat és ez esetleges megoldási javaslatokat várom a címlistán szereplő illetékesektől” – zárta mondandóját.

Az első válasz pedig hamar be is futott, nem mástól, mint Grünwald Stefániától, a Savaria Karnevált szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

„Sajnálattal és szomorúan olvastam levelét a Bejczy István utcai belső parkolóban tapasztalt állapotokról. Különösen azért, mert a Savaria Történelmi Karnevál országszerte híres a köztisztaságáról, amiért mindent megtettünk idén is a SZOVA hulladékszállításért felelős részlegével, valamint a Karneválon a kézi takarítást végző céggel együtt” – kezdte.

Olvasó

Mint írja, a karnevál idejére kitettek több 5 m 3-es konténert, a szóban forgó parkolóban is volt két ilyen konténer. Évek óta kérnek az árusoktól takarítási kauciót is, azt remélve, hogy így nem hagynak maguk után áldatlan állapotokat. Ha pedig mégis felmerül valami probléma, akkor a kaució terhére elvégeztetik a takarítást.

Ahogy pedig minden évben, úgy idén is végigjárták a karnevál területét hétfőn, hogy leellenőrizzék, mekkora rend vagy éppen kosz van. Azt írta, hogy akkor nem láttak élelmiszer-hulladékot ezen a helyen, így valószínűleg később szórta ki oda valaki.

„Mivel nem szeretnénk, hogy a Savaria Karneválhoz ilyen negatív élmény kapcsolódjon, a hulladék elszállítását soron kívül egy alkalomra megrendeltem, melynek költségeit társaságunk állja. A helyzet későbbi rendezésére javasolom egy kamera felszerelését a problémás területre, hogy az illegális hulladékot elhelyező személyeket azonosítani és szankcionálni tudják” – zárta válaszát.

Grünwald Stefánia

Miért olyan nehéz ez?

A Fő téri kormányablak mögötti nagy parkolóban három és fél éve, az adventi vásár alatt már kialakult egy hulladékhegy. Itt az advent, itt a szeméthalom – Évről évre előjön ugyanaz a probléma a szombathelyi Thököly utcai belső parkolóban 2019. December 03. 10:55 Akkor fixen a vásár árusainak a szemete gyülemlett fel itt, mert nem igazán tudták máshová vinni.

De mint kiderült, ez nem csak adventkor, hanem más, Fő téri kirakodós rendezvényeknél is így szokott lenni.

Akkor a bejelentés után gyorsan intézkedett az önkormányzat, eltüntették a szemetet, Gyorsan eltüntették a szeméthalmot a szombathelyi Thököly utca parkolójából 2019. December 03. 12:15 és kihelyeztek egy nagy konténert az árusok hulladékának.

De ez a probléma nemcsak rendezvények idején jelenik meg, így most már valóban találni kellene egy jó megoldást. Talán a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője által javasolt kamera végre pontot tehet a történet végére.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem