Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem csak bosszantó, hanem veszélyes is a szombathelyi Csónakázótó körüli sötétség

Most mi is megfutottuk a magunk köreit. Az utóbbi időben nincs éppen topon a szombathelyi Csónakázótó sétánya mentén lévő közvilágítás.

Olvasóinknak és kollégáinknak is feltűnt, hogy az utóbbi időben nincs éppen topon a szombathelyi Csónakázótó sétánya mentén lévő közvilágítás. A panaszok többsége a Bartók Béla körúthoz közeli részre vonatkozik, ahol már jó ideje nem ég az egyik lámpa, a sötétség miatt pedig eléggé balesetveszélyes is ez a szakasz.

Google Maps

Mi sem támasztja ezt alá jobban, minthogy több kisebb futóbalesetnek is szemtanúi voltak panaszosaink. Volt, aki a sötétben majdnem bele is futott a tóba, mert nem látta, hogy pontosan merre is viszi sétány. Az sem megy ritkaságszámba, hogy olyan futókba botlik az ember, akik fejlámpával róják a köröket. Ők már tudják, hogy mire számítsanak.

Felkészült futó a Csótónál.
Mészáros D. Zsolt

Nem egyedi eset

A történet pedig ismerősen csenghet, ugyanis több mint két évvel ezelőtt is írtunk már ugyanerről a szakaszról. Nem kell a hasraeséstől tartani, ha eztán sötétedés után sétálunk, futunk a Csónakázó-tónál 2018. September 30. 22:56 Akkor egy olvasónk 7 darab rossz lámpáról panaszkodott, de amikor kimentünk, hogy megnézzük, valóban ennyire rossz-e a helyzet, csak egy hibás lámpát találtunk. Éppen azt, amivel most is baj van. Erről akkor értesítettük az E.ON-t, illetve az önkormányzatot, a hibás lámpafejet pedig megjavították.

Két héttel később azonban kaptunk egy újabb levelet, hogy megint rosszak a lámpák a Csótónál. Igazából nincs gazdája a közvilágításnak Szombathelyen 2018. November 12. 07:47 Olvasónk akkor 11-et számolt össze és két kisebb futóbalesetről is írt. Először egy kutyával ütközött valaki, utána pedig egy kisgyerekben esett el egy futó.

Ismét megkerestük a hivatalos szerveket és megtudtuk, hogy a Csónakázótó körüli közvilágítás egy fázisa akkor azért nem működött, mert az E.ON által kihelyezett szekrényben le volt nyomva a biztosíték.

Közben kiderült az is, hogy senki nincs arra kijelölve, hogy folyamatosan vizsgálgatja, hogy égnek-e a lámpák Szombathely közterein. Ha az illetékesek kapnak bejelentést, akkor mennek javítani.

Mi a helyzet most?

Mivel ismét nem ég a lámpa a Bartók Béla körúthoz közeli résznél, újra megkérdeztük az E.ON-tól és az önkormányzattól is, hogy kaptak-e bejelentést a meghibásodásról és ha igen, mikorra várható a lámpa javítása. Mindkét szerv azt mondta, hogy a Nyugaton kívül senki sem jelezte, hogy gond van.

Rákérdeztünk arra is, hogy változott-e bármi is a két évvel ezelőtti helyzethez képest, vagyis hogy most ellenőrzik-e a lámpák állapotát és ha igen, milyen gyakran, illetve pontosan kinek a hatáskörébe tartozik a Csónakázótó világítása?

Az E.ON azt mondja, hogy „az olvasók által említett Csónakázótó körüli önálló világítást a város alvállalkozóval üzemelteti, őket érdemes megkeresni, ha továbbra is fennáll a sétányon a probléma.”

Az önkormányzat viszont először azt közölte lapunkkal, hogy „a közvilágítási lámpatestek állapotának ellenőrzésére, üzemeltetésére, karbantartására és javítására kizárólagos megbízással az E.ON rendelkezik vállalkozási szerződés keretében. A hibás, nem üzemelő berendezések javítása az E.ON, a Közterület Felügyelet, a Parkfenntartó, a SZOVA Zrt., a Rendőrkapitányság, a Városüzemeltetési Osztály munkatársaitól, valamint túlnyomóan a lakosságtól érkezett bejelentések alapján történik.”

Szóval itt fejét ütötte egy kis ellentmondás, amire aztán rákérdeztünk. Erre pedig több hetes levelezgetés után azt a választ kaptuk a polgármesteri kabinet kommunikációs vezetőjétől, hogy általánosságban fogalmaztak.

„A Csónakázótó sétányának megvilágítása ehhez képest speciális helyzetben van abban a tekintetben, hogy a közvilágítási berendezések (kábelrendszer, oszlopok, lámpatestek) teljes egészében önkormányzati tulajdonban vannak, amihez a villamos energiát az E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. biztosítja” – közölte Kéner Balázs.

Hozzátette, hogy a Csónakázótó körüli sétány közvilágításánál felmerülő hibák javítását egyedi megrendelés alapján közvetlenül végezteti el a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztály. Lapunk megkeresése után pedig haladéktalanul megrendelték a hibás lámpatest javítását, az alvállalkozó pedig garanciálisan ki is cserélte azt.

És így nagyjából meg is futottuk a kört a tó körül.

Mészáros D. Zsolt

Ha elromlott, szólj!

Az önkormányzat és az E.ON is felhívta a figyelmünket arra, hogy ha valaki észreveszi, hogy elromlott egy lámpa, például a Csónakázótónál, jelentse a már korábban is felsorolt illetékesek egyikénél a hibát.

A bejelentést az alábbi elérhetőségeken tehetik meg:

 • Közvilágítási App:
  Ennek segítségével lehet bejelenteni a közvilágításban tapasztalt meghibásodást, azokról a településekről, ahol az E.ON javítja a közvilágítást (Szombathelyen is). Az applikációról bővebb információ, és a letöltéshez szükséges QR kódok ide kattintva érhetőek el.
 • További közvilágítási hibabejelentési lehetőségek a lakosság számára:
  • Call Center műszaki hibabejelentő: 06-80/533-533
  • Elektronikus úton pedig az E.ON honlapján az Online ügyfélszolgálat menüpont alatt (a használathoz ügyfeles regisztráció szükséges)
  • Személyesen bármelyik E.ON ügyfélszolgálati irodában nyitvatartási időben
  • Az info_KUKAC_szombathely_PONT_hu önkormányzati címen
 • A hibaelhárításokra az alábbi határidők vonatkoznak:

 • A nagy forgalmú csomópontok, kijelölt gyalogátkelőhelyek egyedi, valamint csoportos (3 vagy több) lámpatest meghibásoddáa esetén: 48 óra
 • Országos közutak átkelési szakaszain, nagy forgalmú gyűjtő utak egyedi hibák, valamint 3 vagy több egymás melletti lámpatest egyedi hibái: 72 óra
 • Egyéb helyeken fellepő egyedi hibák: 10 nap
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Jelentem

  Tovább az oldalra