Szombathelyi LED-program - Mi van, ha valaki nem olyan égőket kap, mint amit igényelt? Van-e rájuk jótállás?

Egy olvasói megkeresés miatt futottunk egy kört.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Elkezdték osztani az ingyenes LED-izzókat Szombathelyen February 13. 15:05 , javában folyik a szombathelyi LED-program, amelynek során a város lakossága ingyen lecserélheti hagyományos villanyégőit energiatakarékosakra.

Mivel több mint 4 ezren regisztráltak összesen 58 ezer 267 darab izzóra, így – a nagy számok törvénye alapján - annyira meg sem lepődtünk, amikor egy olyan levél futott be, amelyben olvasónk egyrészt azt írja, hogy egészen más égőket kapott, mint amilyeneket megigényelt, másrészt az egyik égőről kiderült, hogy üzemelés közben néha vibrál .

Az első probléma azért bosszantó, mert a foglalat sem stimmel, a második meg azért, mert nem tudja, hogyan kell érvényesíteni a garanciát . Egyáltalán van-e ilyen?

Szombathely MJV

Olvasónkat többször is felhívtuk telefonon, aki megerősítette a levélben leírtakat, illetve újabb részleteket is megosztott. Ezzel párhuzamosan felvettük a kapcsolatot az önkormányzattal és megkerestük a LED-cserét intéző céget is.

Végül ez a történet állt össze:

 • Olvasónk egy szombathelyi regisztrációs ponton jelezte igényét az LED-égőkre. Ezeken a pontokon sem papír alapon történik az igény leadása, hanem az ott dolgozók ugyanúgy a program központi oldalára viszik fel az igényeket, ahol egy algoritmus számolja ki, hogy egy háztartásra - és egy-egy helyiségre – mennyi égő „jár”.
 • A regisztrációs ponton nem történt hiba, merthogy az olvasónk által igényelt égők listája megegyezett azzal, amit visszaigazolásként kapott a cégtől.
 • Amikor átvételre került sor a Kossuth utcai helyiségben, olvasónk elmondása alapján észlelte az eltéréseket az igényelt és az érkezett csomag között. Szólt is, hogy valami nem stimmel, de ott azt a választ kapta, hogy ők nem tehetnek róla, az égők névre szólóan jönnek, ezen nem tudnak változtatni. Így aztán aláírta az átvételről szóló dokumentumot (amin nem volt rajta az izzók részletes listája).
 • Sajnos a LED-égők jó részét nem tudja használni az eltérő foglalat miatt, ráadásul az egyik égő vibrál. Ezért kereste meg szerkesztőségünket.
 • Mi pedig azért jártunk utána az ügynek, mert több kérdést is felvet, és úgy tűnik, hogy gyakorlatilag mindegyikre sikerült választ kapnunk.

  Megtudtuk:

  A program nem képes átkalibrálni az izzók méretét, s az igényelt helyett más minőséget adni. A cég kötelezettséget vállal arra , hogy amennyiben a regisztráció során a visszaigazolttól eltérő fényforrás található a csomagban, a helyettesítő fényforrás paraméterei megegyeznek, vagy felülmúlják a visszaigazoltat .

  A program történetében (több mint százezer regisztrálót figyelembe véve) hasonló eset nem fordult elő , mivel a program kizárólag a regisztráló által a ledcsere.hu oldalon felvitt adatok szerint működik.

  Amennyiben a cég nevesítve kapja a reklamációt, utánanéz rendszerben , hogy a konkrét esetben mi történt és próbál segítheti. (Olvasónknak is ezt javasoltuk.)

  Annak ellenére, hogy az izzókat ingyenesen kapják a regisztrálók, a cég a programban átadott izzókra 2 év garanciát vállal . Ha van ilyen igény, jelezni kell, és a cég orvosolja a problémát.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Jelentem